fbpx
Сьогодні
Історії 08:55 22 Січ 2022

Ті, кого єднають рішення: топ-5 проєктів, що зміцнюють нашу Соборність

Соборність — не просто слово з підручника з історії України. Це філософія, що передбачає відповідальність всіх за кожного. І це спосіб життя тисяч українців, що своїми вчинками й ідеями об’єднують нас усіх.

English version here

22 січня, у День Соборності, "Рубрика" розповідає про п'ять проєктів, що знаходять точки дотику в Україні, та нагадує про важливе. Якими б складними й тривожними не були часи — маємо залишатися конструктивними та берегти нашу Соборність.

У чому проблема?

І чи проблема це взагалі?

У 1919-му році 22-го січня українські діячі підписали Акт Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки. Відтоді цей день має для нас історичне значення. Та про єдність Україна має пам'ятати завжди, а не лише наприкінці січня.

Маючи за сусіда Росію, бути на 100 відсотків впевненими у збереженні Соборності України, на жаль, не випадає. Уже двічі Росія нашу Соборність порушила, а наразі сконцентрувала свої війська на українському кордоні і шантажує весь світ. Залякування — відома тактика Кремля. Але українці на неї не поведуться.

Яке рішення?

По-перше — зберігати спокій. Тримаймо голови холодними! Так, загроза є, але ми не самі. Нагадуємо про корисні матеріали на "Рубриці", які допоможуть зорієнтуватися в ситуації та мислити конструктивно, а також бути готовими до різних сценаріїв розвитку подій. Мати на озброєнні ці знання — потрібно, як би події не склалися далі.

  • Яка ймовірність повномасштабної війни та аналіз того, що відбувається навколо України просто зараз, читайте тут
  • Як підготуватися до ймовірної надзвичайної ситуації спокійно та без паніки, а також зібрати "тривожну валізку" у матеріалі за посиланням.
  • Усе, що треба знати про падіння гривні наразі, — тут.
  • Докладна інструкція на випадок, якщо почнеться повномасштабне вторгнення Росії, — тут

А по-друге, у вирі тривожних новин нагадати собі не забувати і про новини добрі. До Дня Соборності України ми зібрали найдобріші історії, які показують єдність українців не на словах, а на ділі.

Ті, що перевтілюються на чарівників

Ті, кого єднають рішення: топ-5 проєктів, що зміцнюють нашу Соборність

Діти, які народилися на початку російсько-української війни, вже пішли до школи. Загалом же на лінії розмежування зараз мешкає близько 14 тисяч дітей, які, як і всі інші, потребують свята і віри в добро. Саме для таких дітей і працюють "Олені Святого Миколая" — один з постійно діючих проєктів Всеукраїнської організації "Українські рубежі".

В межах проєкту, який, до речі, родом з Харкова, його творці за допомогою волонтерів збирають інформацію про потреби маленьких українців на Сході, залучають донорів та партнерів, купують конкретні подарунки для конкретних дітей і роблять так, аби ті їх вчасно отримали. Окрім цього, в межах проєкту для дітей організовують різні активності і просто показують — вони не самі і можуть покластися на дорослих і на власну віру у дива.

Проти застуд і заради миру

Ті, кого єднають рішення: топ-5 проєктів, що зміцнюють нашу Соборність

Воїни, які захищають нас на передовій, також потребують турботи й віри. Але не в диво, а в них самих. На жаль, держава поки не може самостійно забезпечити абсолютно всі потреби нашої армії. Тож такі питання як застуди і підвищення імунітету лишаються осторонь. Точніше, могли б лишатися осторонь, якби не волонтери.

"Фруктові витребеньки" — волонтерський проєкт, у якому команда готує військовослужбовцям в АТО так звані вітамінні набори, до яких потрапляють горішки, родзинки, курага, фініки, та сушені яблука. Тільки за 2020-ий рік Лора Копосова та її фруктова команда  виготовили 7 300 пакетів вітамінно-поживних снеків. Протизастудної суміші — близько 300 літрів! 

"Швидше" житло від і для ветеранів на Львівщині

Ті, кого єднають рішення: топ-5 проєктів, що зміцнюють нашу Соборність

Приходячи з війни, ветерани хочуть повертатися в комфортний дім і в країну, де вони точно мають своє місце і ще якесь покликання окрім захисту на фронті. Саме цим керувалися ветерани Спілки воїнів АТО, коли запускали FachwerkLviv — проєкт із будівництва будинків за особливою технологією.

Технологія фахверк відома в Європі ще з 14-го століття. І полягає саме у каркасному спорудженні. Основою будинку є просторові секції, зібрані з потужних дерев'яних балок. Каркас з брусів видно зовні, що надає споруді впізнаваності і середньовічного шарму. Монолітних стін в такому будинку немає. Простір між балками за часів середньовіччя заповнювали глиною, саманом, пізніше — цеглою, каменем, зараз цю функцію виконують склопакети та стінові панелі.

Зараз проєкт дає роботу багатьом ветеранам АТО і має амбітну мету — забезпечувати такими будинками в майбутньому українських воїнів. 

Фах для ромських жінок

Ті, кого єднають рішення: топ-5 проєктів, що зміцнюють нашу Соборність

Соборність це не тільки про війну. Це про кожну частину країни і всіх її мешканців. До прикладу, в Одесі запустили проєкт, покликаний підтримати ромських жінок і дати їм фах, що дозволить їм самостійно заробляти. 

Творцями цієї справи став благодійний Фонд "Вітри змін". Його працівниці започаткували курси крою і шиття для ромських жінок і разом з випускницями створили бренд постільної білизни "Petalenca". Спершу жінок навчають, надаючи для цього всі необхідні умови (включно з можливістю взяти на заняття дитину), а згодом допомагають із працевлаштуванням.

Сімейний бізнес, кози і допомога дітям з аутизмом

Ті, кого єднають рішення: топ-5 проєктів, що зміцнюють нашу Соборність

"Коза Амальтея" — мініферма родини на Херсонщині, де виготовляють вишукані сири, охоче приймають туристів і займаються пет-терапією для дітей з аутизмом. Заснувала її Тетяна Страмнова — переселенка з Донбасу.

Тут все інакше і немає такої великої кількості розваг чи соціальних контактів, як на більш типових туристичних локаціях. Але в цьому і є родзинка зеленого туризму. А діти з аутизмом можуть тут позбуватися страхів перед тваринами, який є дуже поширеним серед них. Більше того, контакти з тваринами допомагають таким дітям соціалізовуватися, ставати більш відкритими і просто заспокоюють їх. 

Ще більше корисних рішень!

Продовжувати список можна довго. Таких проєктів в Україні тисячі! І "Рубрика" регулярно цим займається, розповідаючи історії, що надихають та об'єднують. Більше про соціальні проєкти у наших матеріалах:

Рубрика:
Кейси
1
938

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: