fbpx
Сьогодні
Кейси 09:20 21 Вер 2021

"Козотерапія": як рішення з Херсонської області допомагає дітям з аутизмом

Зелений туризм, терапія, сир та молоко — як об’єднати всі ці речі під одним дахом власними силами.

English version here

У пет-терапії — лікуванні за допомогою спілкування з тваринами, "вихованців-психологів" фахівці називають "тваринами для емоційної підтримки". Вони відрізняються від професійних помічників, наприклад, собак-поводирів, тим, що практично не мають потреби в спеціальному навчанні — досить доброзичливого ставлення до людей та емоційного зв'язку між твариною і пацієнтом. Зазвичай у відповідальній ролі "ескулапів" виступають собаки, коти і коні. А ось у Музиківці, селі неподалік від Херсону, лікарями стали звичайні кози. Тут, на міні-фермі "Коза Амальтея" не тільки виготовляють вишукані сири, а й проводять цілющі сеанси "козотерапії" . 

Згідно з грецькою міфологією, Амальтея — божественна коза, що вигодувала Зевса своїм молоком, коли він був ще немовлям. Саме таке ім'я засновниця незвичайної ферми Тетяна Страмнова обрала для своєї першої кози, а потім на її честь свою назву отримало і все сімейне підприємство. 

Козотерапія

Тетяна Страмнова

"Обміняю виводок пташенят на щось інше"

Тетяна Страмнова — переселенка з Донбасу. З початком війни на Сході  вона з чоловіком і двома дітьми перебралася на Херсонщину. Кілька років кочували по зйомних квартирах і лише у 2017 році родині пощастило придбали у кредит дім у Музиківці. Тут вони вирішили відновити справу, якою займалися раніше, – перепелину ферму. Вибір діяльності був продиктований не лише надбаними вміннями. Ще у Донецьку, після народження дітей, яким діагностували розлади аутичного спектру, жінка залишила професію дизайнерки і зайнялася птахівництвом, але несподівано бізнес приніс не тільки матеріальну вигоду — батьки помітили, що спілкування з птахами допомагає дітям розвиватися краще.

На жаль, на новому місці через величезну конкуренцію бізнес "не пішов". У відчаї жінка дала оголошення — обміняю виводок пташенят перепелів на щось інше. Обмін відбувся, і на сімейній фермі замість перепелів з'явилася перша коза, ще й з козенятком.

Вимушена перекваліфікація стала сюрпризом для Романа — чоловіка Тетяни, але жінка не могла натішитися своїм придбанням; каже, закохалася у кіз з першого погляду. Та й корисне козине молоко було зовсім не зайвим для дітей. Тож діватися було нікуди, довелося прискореними темпами будувати сарай для нових мешканців. Тетяна запевнила чоловіка, що обмежиться тільки цією парою, та вже через рік стадо збільшилося до 10 голів, а молока стало стільки, що встало питання про його переробку.

Надлишок молока навів на думку про виготовлення сирів. Починали з бринзи, але процес настільки захопив, що захотілося піти далі і зайнятися чимось складнішим. Здійснити свою маленьку мрію — придбати домашню сироварню — допомогли гранти. Зараз "Коза Амальтея" — це господарство, що виготовляє більше 10-ти видів сиру, а також туристична локація для всіх бажаючих. 

сир

Поки що ферма не приносить великих грошей, але роботи тут вистачає всім членам родини. Оскільки чоловік має ще й основну роботу — він працює будівельником, на допомогу Тетяні прийшли діти: старша донька навчилася доїти, чим надзвичайно пишається, а син — розчісувати і годувати кіз. 

Козотерапія

Молоко, сир і… допомога дітям

"Тим часом у спеціалізованій школі в Херсоні, — ділиться жінка, — вчителі і психологи почали відзначати, що через постійне спілкування з тваринами мої діти більш контактні, більш розвинені. Та й багато мам говорили про те, що у дітей, які ростуть у селі, є більше шансів стати самостійними в майбутньому; міським буде складніше знайти хоч якусь роботу. Розвиваючі заняття в місті обмежуються малюванням, ліпленням і рукоділлям — на цьому в дорослому віці важко прожити, тоді як сільські діти виконують багато не просто різноманітних тактильних дій, але і корисної роботи. Так виникла ідея екскурсійних розвиваючих поїздок на ферму для дітей з аутизмом, адже під час контакту з тваринами діти краще запам'ятовують навчальний матеріал (рахування, моторика, тактильні відчуття), вчаться поводженню та догляду за тваринами".

Перший візит школярів з РАС та їхніх батьків на контактну ферму "Коза Амальтея" відбувся наприкінці липня. Діти і дорослі продегустували сири та познайомилися з мешканцями господарства. Всі дуже хвилювалися, але, як вважає хазяйка підприємства, господарям ферми і їх підопічним вдалося подарувати позитивні емоції гостям — як дітям так і батькам. 

Козотерапія

Козотерапія

Козотерапія

А там, де панує гармонія, злагода і любов до своєї справи, неодмінно трапляються і дива. Пані Тетяна розповідає історію про юного відвідувача, який на початку екскурсії дуже злякався кошеня — страх до тварин нерідко зустрічається у дітей з аутизмом. Та згодом, спостерігаючи здалеку за козенятами, хлопець посміливішав, підійшов ближче, почав їх годувати та гладити. В результаті його ледве вмовили вийти з козлятника, від істерики не залишилося і сліду, контакт з тваринами був знайдений! Неочікувана поведінка дуже здивувала мати хлопчика та власницю ферми: "Мама хлопчика взагалі була в шоці, адже до цього ближче, ніж на метр, дитина до тварин не підходила, — не може втримати сліз Тетяна Страмнова. —  У цей момент я зрозуміла: якщо хоча б одна дитина завдяки моїм козам змогла побороти свій страх — це все не дарма".

Козотерапія

Зелений туризм та терапія — 2 в 1

За козами цікаво спостерігати навіть під час звичайної прогулянки. Ось, наприклад, чи знаєте ви, що у кіз обов'язково є своя "атаманша", а також її заступниця? А ще кози можуть розрізняти настрої людей, і віддають перевагу спілкуванню з усміхненою людиною, ніж з похмурою. А якщо ви чимось засмучені, вони завжди намагатимуться вас втішити і розвеселити. До кіз можна спокійно підпускати дітей, вони прекрасно розуміють, що з ними спілкується малеча і поводяться дуже обережно.

Звісно, розмірене життя козиної ферми для міських жителів дуже незвичне. Тут все інакше і немає такої великої кількості розваг чи соціальних контактів. Але в цьому і є родзинка зеленого туризму. Одне тільки спілкування з тваринами наповнює кожного природним щастям. Без конкретної причини тобі просто стає добре, і до міста ти повертаєшся в стані гармонії. Мабуть, саме це і називається "козотерапією".

Козотерапія

Наразі на фермі "Коза Амальтея" налічується 23 кози, з них — 5 козлів, 8 дійних і 8 козенят, решта — ще "дівчата на виданні". Цього року Тетяна облаштувала територію, розробила методологію навчання дітей з аутизмом і з початком нового навчального року готується приймати більше екскурсійних груп. Перший досвід наочно продемонстрував — знайомство з тваринами, дегустація сирів та козиного молока викликають у дітей з РАС не тільки гарні емоції, а й видимий прогрес. У найближчих планах: розширення (у якості підтримки місцева влада виділила господарству 2 га землі) та придбання холодильного обладнання для визрівання сирів — для цього пані Тетяна бере участь у грантовому конкурсі від Червоного хреста. 

Козотерапія

Медичну користь від спілкування з ручними козами і козенятами науковцям ще належить довести, але факт залишається фактом: ще ніхто з відвідувачів "Кози Амальтеї" не залишив це місце в поганому настрої. На ферму в Музиківці, щоб вдосталь наобійматися з рогатими мешканцями ферми і своїми очима побачити, як виробляються крафтові делікатеси, можуть приїхати всі охочі. На фермі можна орендувати територію для заходів, провести фотосесію в стилі кантрі, замовити екскурсію по господарству та дегустацію фірмених сирів. Для дітей з РАС та їхніх батьків всі ці послуги безкоштовні.

Проте основним вектором розвитку своєї ферми Тетяна Страмнова вважає не тільки  єднання людини з природою: "Наша місія — соціалізація дітей з аутизмом". Спочатку це буде догляд за тваринами, потім діти зможуть опанувати премудрості сироваріння і пізніше цим заробляти собі на життя. Жінка прагне, щоб її господарство стало підтримкою для особливих дітей, допомогло їм знайти покликання та сприяло вихованню молодого покоління фермерів, яких вона планує працевлаштувати в майбутньому. 

Підтримати проєкт "Контактна ферма по допомозі дітям з аутизмом" можна, замовивши крафтову продукцію соціального підприємства. Посилки з сирами надсилаються у будь-який регіон України. Просто напишіть у приват на сторінці ферми "Коза Амальтея" у фейсбук.

Рубрика:
Кейси
1
2667

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: