fbpx
Сьогодні
Кейси 15:27 12 Кві 2024

“Вдячні кожному, хто донатить за кордоном”: як українські “бандерольки перемоги” мотивують іноземців підтримувати Україну

“Рубрика” розповідає про проєкт, що об’єднав майстрів з усієї України та допомагає конвертувати рукотвори на підтримку іноземців українському війську.

English version here

У чому проблема?

Для перемоги Україні потрібна підтримка. Здобувати її — часто не таке просте завдання: навіть всередині країни дедалі важче стало закривати збори ("Рубрика" вже писала про способи привернути увагу до зборів тут і тут). Що ж до іноземців, то хоча ми бачимо багато підтримки Україні з боку інших країн, буває так, що "конвертувати" слова в дію — це задача "з зірочкою". Втома від новин з України, відсутність України на перших шпальтах або й взагалі в медіа, географічна віддаленість та навіть банально більша кількість кроків, які треба зробити, щоб задонатити на користь України… Усе це — реальні перепони навіть для найменших проявів підтримки від небайдужих.

Яке рішення?

Бандеролька перемоги

Сонячний коник Перемоги

Уже понад рік у Тернополі працює проєкт "Бандеролька перемоги". Волонтери ініціативи виготовляють та відправляють за кордон свої рукотвори, щоби зібрати донати на користь ЗСУ. Організував цей проєкт благодійний фонд "Промінь сонця".

Про те, як вироби українських майстринь та майстрів допомагають підтримувати наших захисників, а заодно і знайомлять людей з різних країн світу з українською культурою, "Рубриці" розповіла керівниця фонду Олена Мудра.

Як це працює?

Що було до бандерольок

Олена Мудра

Олена Мудра відправляє бандерольку у Велику Британію до партнерів-волонтерів Олексія та Катерини Смик

"БФ «Промінь Сонця» — це фонд, який має змінювати світ на краще. Так хотів мій син Дмитро Мудрий, але він трагічно покинув цей світ у віці 23 років, залишивши цю місію мені та своїм братам", — говорить Олена Мудра.  

Дмитро загинув від опіків, які отримав, рятуючи від пожежі двох малюків. Тож Олена створила фонд саме для допомоги хворим з опіками. Фонд також мав на меті сприяти відкриттю центру термічної травми в області та займатися профілактикою дитячого опікового травматизму. Так "Промінь Сонця" працював до початку повномасштабної війни.

А від 24 лютого 2022 року Олена Мудра разом з командою волонтерок розпочали активно працювати над підтримкою сімей з дітьми, які шукали в Тернополі прихисток від війни. Організовували для них нічліг, допомагали речами, харчуванням, відкрили у приміщенні фонду дитячу кімнату, де займали малечу, влаштовуючи їм цікаві заняття та майстер-класи.

Бандеролька перемоги

Діти розписують імбирні пряники у дитячій кімнаті "Промінь Сонця"

Пізніше до допомоги дітям додали допомогу вагітним жінкам — збирали для них післяпологові бебі-бокси. Згодом почали виготовляти обереги — ляльки-мотанки "Часниківни" з часником в головах. Їх передавали нашим військовим на фронт — як нагадування про вдячність та підтримку, а ще — як символічний захист.

Першим повноцінним проєктом для допомоги захисникам стали "Пряники Перемоги". Завдяки цим пряникам, які випікала одна з майстринь спільноти, волонтерки заробили свої перші гроші та купили футболки й багато шкарпеток для наших захисників.

Ідея "бандерольок перемоги" — передач рукотворних виробів за кордон та налагодження нових шляхів підтримки українських захисників — з'явилася у фонді влітку 2022 року. Подруга Олени Катерина Смик саме планувала переїзд до Великої Британії й відтак стала координаторкою проєкту вже там.

Ініціатива для тих, хто хоче допомагати ЗСУ і вміє щось робити руками

Бандеролька перемоги

Розписані школярами зі Слов'янська горня, які збирали донати в Німеччині

"Бандеролька Перемоги" працює півтора року. Ідея дуже проста — "Промінь Сонця" збирає в Тернополі та з усієї країни рукотворні вироби українських митців і мисткинь, ідентифікують, гарно пакують і відправляють за кордон. Там друзі та партнери фонду реалізують рукотвори на благодійних заходах та ярмарках, а на вторговані кошти закуповують усе потрібне для військових. Потім пересилають в Україну, а фонд віддає це все захисникам.

"Нам передають сувеніри, обереги, прикраси, пряники, свічки. Ми їх і самі виготовляємо, а також допомагаємо з матеріалами, залучаємо талановитих молодих людей —  учнів, студентів, викладачів тощо. Ці речі дуже красиві й функціональні, в Україні багато такого продається на ярмарках для підтримки військових. Але ми мали на меті збирати донати для ЗСУ за кордоном, де наша продукція може збирати більше коштів, адже це дарунок за донат, а за кордоном це може бути донат від 5 євро і вище", — говорить Олена Мудра.

Відшукати людей, які можуть створювати красиві речі, за словами організаторки проєкту, не проблема. Тернопіль і Тернопілля багаті на майстрів, які люблять вишивати, шити, малювати, робити вироби з глини, мотати різні мотанки — коників, лялечок, птахів. На заклик фонду відгукуються й студенти та загалом небайдужі зі всієї України.

Іноді "Промінь Сонця" сам проводить майстерні — так, наприклад, провели воркшоп із розпису екоторб, які учасниці проєкту самі й пошили. Іншим разом вчили виготовляти декоративні свічки.

Рукотвори Перемоги

Бандеролька перемоги

Сонячні коники й птахи щастя на ярмарку у Великій Британії

За час існування проєкту сформувався певний асортимент сувенірів, які подобаються людям за кордоном і мотивують їх допомагати Україні. Постійний улюблений виріб —  Сонячний Коник Перемоги. Його волонтерів з Тернополя навчила мотати переселенка з Харкова Лілія Коробко. За давнім звичаєм коник-переможець виготовляється з мішковини, оздоблюється вишивкою, китицями, дзвіночками.

"Разом з нашим капеланом-волонтером Володимиром Андрухівим ми успішно «перемотуємо» конопляні мішки з-під кави на симпатичних коників і ще навчаємо інших цього мистецтва. Часом наші коники мають медальйони від тернопільської майстрині Оксани Купецької — це мікровишивка тризуба. Прив'язуємо і 5-копійчані монетки, які вийшли з обігу, тризубом вперед. Така монетка приваблює — одразу зрозуміло, що цей коник з України. Ми також прикрашаємо попони коників вишиваними стрічками. Обов'язково разом з кожним коником передаємо опис — пояснюємо, чому це оберіг — і молитву за воїна", — розповідає Олена Мудра.

українські вироби ручної роботи

Такі писанки вишивають працівниці бібліотеки ТНМУ ім. І. Горбачевського

Проєкту допомагають майстри від малого до великого — працівниці бібліотеки медичного університету вишивають писанки та різдвяні прикраси, студенти місцевих університетів та коледжів розписують кухонні дощечки та футболки, школярі розписують горнятка, передані "бандеролькам" зі Слов'янська, а військова Мар'яна Лесик допомагає шити особливі екоторби — з кишенями з тканини "мілітарі" і підвісками ляльками-мотанками.

українські вироби ручної роботи

Кухонні дощечки, які розписують студенти Тернопільського фахового кооперативного коледжу

Загалом до "Бандерольки Перемоги" долучилося вже майже 30 умільців з різних куточків України — Тернополя, Сум, Києва, Слов'янська… Вони майструють, печуть, в'яжуть, малюють — і так допомагають підтримати наше військо. За словами організаторки "бандерольок", деякі вироби іноземці "хапають", лише побачивши фото в соцмережах.

До речі, кожен виріб має QR-код, який можна зчитати телефоном і перейти на сторінку проєкту в соцмережі, щоб дізнатись ім'я та прізвище майстра, ознайомитися з іншими його творами.

Бандеролька перемоги

Наталія Потурай з Великих Бірок Тернопільського району виготовила свічки, щоб зібрати кошти для ЗСУ. Матеріали для виготовлення свічок майстриня закупила за власні кошти

"Ми намагаємось знайомити наших учасників з усім, що вдається закупити для військових. Нещодавно ми зібралися разом, щоб освятити придбаний волонтером проекту Ігорем Марфіяном у Німеччині в рамках проєкту джип Nissan, який вже поїхав до артилеристів 47 ОАбр, — ділиться Олена Мудра. — Так «Бандеролька», допомагаючи військовим, об'єднує багато різних людей і в тилу".

А це точно працює?

Бандеролька перемоги

Найдорожчі нагороди для майстрів — прапори та шеврони бригад захисників України

За півтора року діяльності "Бандеролька Перемоги" передала сувеніри в різні країни світу — Польщу, Німеччину, Францію, Іспанію, Італію, Велику Британію, Швецію, Швейцарію, США. Десь ініціативні волонтери активно співпрацюють з "бандеролькою", десь люди відгукнулись лише раз, але в кожному випадку рукотвори приносили користь війську.

Бандеролька перемоги

Ярмарок у Німеччині, організований родиною Ігорем і Людмилою Марфіян, що активно співпрацює з "Бандеролькою Перемоги"

"Наші друзі-волонтери, українці, що зараз перебувають за кордоном, дякують нам за можливість працювати з «Бандеролькою Перемоги». Участь у проєкті дає їм ще один шанс на спілкування з людьми в інших країнах, можливість розказати, що насправді коїться у нашій державі, яка страшна біда прийшла на наші терени разом з нападом росії. Люди питають українців, чим вони можуть допомогти й на що витратять кошти волонтери", — розказує Олена Мудра.

Кожен виріб приносить у проєкт донат — мінімум 5 євро. Проте Олена Мудра каже, що суми бувають значно більші — від 100 і до 4 тисяч євро. Перше, що приїхало в Україну від "Бандерольки" — це повербанки з сонячними панелями. Відгуки про них волонтери отримують навіть зараз — повербанки працюють і справно заряджають телефони від сонця, забезпечуючи звʼязок і світло в бліндажах.

Бандеролька перемоги

Фотозвіт від захисників

За час існування "Бандерольки перемоги" вже купували багаторазові грілки, щоби військові мали з собою тепло. Індивідуальні фільтри для води, які дуже потрібні тим, хто йде в розвідку, адже це можливість безпечно пити воду з будь-якої калюжі чи водойми. Купували турнікети, протиопікові наліпки, оклюзійні наліпки. Недавно донати від "Бандерольки" допомогли придбати берці, наколінники, армійські сидіння, розкладні каримати, маскувальні халати, тактичні рукавиці — усе те, що захищає від холоду, від травм, переохолодження. За запитами військових відправляли їм і рації, тепловізор, коліматорний приціл. Додавали кошти до зборів на акумулятори, біноклі. Найбільші покупки за участі проєкту — це дрон-камікадзе та два джипи Nissan для наших захисників.

Джипи, передані ініціативою "Бандеролька Перемоги" та закордонними волонтерами військовим 47 ОАбр.

"За час існування проєкту ми передали корисних речей військовим вже, напевно, на 15 000 доларів чи євро. І це при дуже невеличких матеріальних вкладеннях — бо ж купуємо нитки, тканину, фарбу, дощечки, пінопластові основи для виробів, стрічки, вощину. Кожен вкладає у свої вироби власні кошти, але те, що ми можемо потім купити набагато дорожчі речі, нас всіх дуже тішить. Це надзвичайні відчуття, що ми можемо суттєво допомогти військовим, відповісти на запит захисників. І вся наша команда вдячна кожному, хто донатить за кордоном", — каже керівниця проєкту.

Ще більше корисних рішень!

українські вироби ручної роботи у Британії

Ярмарок у Великій Британії

"Промінь Сонця" запрошує до участі у "Бандерольці Перемоги" волонтерів в інших країнах і вірить, що вони обов'язково знайдуться.

Якщо ви зараз за кордоном і готові допомогти проєкту в організації презентацій виробів, напишіть про це на сторінку проєкту. І тоді сонячні коники перемоги, птахи щастя, патріотичні підвіски та брелоки, пряники, мотанки, вишиті сердечка та синьо-жовті свічки зможуть перетворитися на ще багато корисних та потрібних речей для воїнів ЗСУ.

Рубрика:
Кейси
1690

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: