fbpx
Сьогодні
EUkraine 15:00 14 Жов 2021

Як розвивати свободу та демократію: історії трьох українців

«Інтерньюз-Україна» та UkraineWorld розповідають історії українців, для яких ключові європейські цінності — це частина життя.

Демократія та свобода є ключовими цінностями та засадами розвитку європейських країн. В Україні все більше активних людей своєю діяльністю доводить, що принципи свободи та демократії це рушії позитивних змін у регіонах та спільнотах.

Колишній політв'язень бореться за свободу Криму

На сьомому 8 році російської окупації, репресії та арешти кримських татар тривають. Представники корінного народу Криму залишаються тими, хто найбільше постраждав від російського контролю на півострові, а їхні права та свободи порушуються щодня.

Ісмаїл Рамазанов один із тих, хто постраждав, а зараз бореться за визволення інших кримських татар із незаконного ув'язнення та Криму з окупації.

Як розвивати свободу та демократію: історії трьох українців

У 2018 році Ісмаїла затримали у рідному селі Новий Світ у тимчасово окупованому Криму. Слідчий комітет Росії звинуватив Ісмаїла у пропаганді екстремізму, за що він півроку провів за ґратами. 

«Головною причиною мого ув'язнення стало те, що я був активним: проводив волонтерську діяльність, надсилав передачі політв'язням, підтримував їхні сім'ї, займався організацією релігійних свят для дітей», — розповідає Ісмаїл. 

Коли Ісмаїла звільнили, він вимушено переїхав до Києва. Сьогодні активіст продовжує боротися за звільнення інших українців у Криму, а також допомагати родинам заручників Кремля.

Будь-яка підтримка політв'язнів, наголошує Ісмаїл, сприймається як спротив та боротьба проти російської окупаційної влади. «Усі люди, яких арештували, були активними і допомагали таким, як вони», — додає Ісмаїл.

 Його родичі у Криму неодноразово зазнавали тиску через його волонтерську діяльність навіть у Києві. Ісмаїл каже, переслідування кримських татар є відчутним навіть у Києві. Після переїзду він влаштувався на роботу у магазин своїх друзів, але деталі не розголошує. Мовляв, у столиці кримські татари, які підтримують політв'язнів, також зазнають нападів на свій бізнес. 

Все ж це не зупиняє Ісмаїла боротися за права корінних народів та свободу кримських татар на своїй землі. Він певен: «Російська Федерація розуміє, що перемога буде у них, якщо українська та кримськотатарська мови перестануть лунати в тимчасово окупованому Криму. Поки в Криму буде корінний кримсько-татарський народ, долю Криму буде вирішувати саме корінний народ».

Як локальне незалежне медіа змінює Суми

Дмитро Тіщенко – співзасновник і менеджер незалежного онлайн-журналу «Цукр» у Сумах. Сьогодні – це одне із незалежних медіа регіону, що не працюють на трафік чи політичні замовлення. 

 Ще до запуску «Цукра» Дмитро працював журналістом та займався громадською діяльністю. Організувавши школу для молодих журналістів у Сумах, він зрозумів, що їм нікуди писати якісні тексти про життя міста. Більшість локальних медіа Сум працюють на кількість переглядів, каже Дмитро. 

Так у 2019 році виникла ідея створити україномовне онлайн-видання «Цукр». Завдяки гранту Дмитру та однодумцям вдалося запустити принципове медіа, яке розповідає про сумчан та європейський досвід розвитку для міста. Вже у перший місяць  відвідуваність сайту сягнула 20 тисяч.

«Пандемія довела цінність локальних об'єднань і розуміння того, що саме в критичних ситуаціях, в якій ми опинилися у 2020 році, цінно те, хто є безпосередньо з тобою поруч. І «Цукр» — це медіа, яке безпосередньо розповідає про людей, які тут і зараз є з тобою», — розповідає Дмитро.

Як розвивати свободу та демократію: історії трьох українців

Сьогодні «Цукр» читають далеко за межами Сум. Майже половина читачів — з Києва, Дніпра, Львова, Одеси та навіть інших країн, а Дмитро нерідко отримує слова подяки від сумчан з-за кордону. 

Лояльність читачів — чи не головна цінність, запевняє співзасновник. Їхня підтримка складає 20 відсотків від фінансування онлайн-журналу. Дмитро мріє, аби сталий дохід від аудиторії та реклами усунув потребу у грантах. 

«Цукр» — це також приклад того, як медіа може гуртувати громаду. Дмитро Тіщенко організував перші у місті нетворкінги й продовжує ініціювати інші заходи.

«Мабуть, нам хочеться, щоб ті люди, які збираються навколо «Цукра», навколо розвитку міста взагалі, почали ініціювати якісь цікаві проєкти, робити якісь корисні ініціативи і без нашої участі. А ми про це напишемо, розповімо, підсвітимо»,  — ділиться менеджер видання «Цукр».

Розвиток демократії: як працює Європейський молодіжний парламент в Україні

Віталій Кошицький — президент Європейського молодіжного парламенту в Україні, міжнародної освітньої платформи, що заохочує молодь брати активну участь у громадському та культурному житті. 

Як розвивати свободу та демократію: історії трьох українців

Віталій дізнався про Європейський молодіжний парламент (ЄМП) ще у школі, коли це не було популярно. Відтоді виріс до ролі Президента ЄМП в Україні, і займається організаційними процесами.

«ЄМП це люди, які навчаються у школі, або студенти, які поєднують діяльність із навчанням», — розповідає Віталій. Тут у студентів є можливість формувати свою спільноту та розвиватися, як в межах ЄМП, так і поза ним. Розуміючи вплив пандемії на їхню діяльність, Віталій вирішив взяти на себе організаційну відповідальність для подальшого розвитку. 

Після затяжного карантину Віталій радіє, що вони повертаються до офлайн-активностей. Нещодавно організація провела онлайн-конференцію, присвячену національному відбору ЄМП в Україні «Пантікапей», який має надати молодим європейцям платформу можливостей для саморозвитку та сприяти процесу прийняття рішень у сфері глобальних проблем. Подібні заходи, як-от тренувальний табір Європейського молодіжного парламенту в Одесі, також допомагають покращити навички для міжкультурного діалогу, обмінів ідеями та практиками. У Києві також проводять конференції ЄМП інших країн, зокрема на недавньому заході ЄМП в Білорусі обговорювали сміливість до змін.  

Великий плюс платформи, каже Віталій, у тому, що її учасники беруть участь у міжнародних заходах і переймають досвід інших країн. 

«Люди отримують можливість побачити, як це працює в тих країнах, де громадянське суспільство і державний апарат досягли набагато більших результатів з боку розвитку демократії та цінностей людини», — каже Віталій. Активіст певен: це мотивує молодь підтримувати та розвивати подібні демократичні процеси в Україні.  

Серію репортажів зроблено в рамках національної кампанії EUkraine. Проєкт здійснює "Інтерньюз-Україна" та UkraineWorld за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" у співпраці з Офісом Віцепрем'єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та проєктом Association4U.

3
1521

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: