fbpx
Сьогодні
Колонка 14:50 13 Гру 2021

Небайдужі до чужого лиха: підсумки року для благодійності

English version here

Фото Іnstagram.com/annabutkevych.official

В Україні не заведено говорити про благодійність. Мовляв, робиш добрі справи роби їх тихо, не хизуйся, не для себе ж робиш для інших. Лише 30% українців вважають, що про добрі вчинки варто розповідати. Але річ у тому, що про благодійність говорити таки варто у першу чергу тому, що піднімаючи цю тему публічно, ми формуємо культуру, виводимо саме поняття благодійності з тіні, робимо її видимою і… доступною.

За даними Всесвітнього індексу благодійності, опублікованого у червні 2021 року, у 2020 році більше трьох із десяти дорослих людей у всьому світі жертвували гроші на благодійність. Це перевищує кількість благодійників за останні п'ять років. Більше трьох мільярдів людей допомогли комусь, кого не знали особисто. А Україна опинилася у топ-10 країн з найбільшим ростом благодійності, в самому індексі вийшовши на 20 позицію серед 114 країн світу. Ці цифри вражають, правда? І є всі підстави вважати, що результати за 2021 рік будуть ще потужнішими.

Справді, благодійність це добра справа, до якої може долучитися кожен. Згідно з дослідженням, проведеним цього року Zagoriy Foundation, у 2021 році до благодійності долучилося 67% українців. Для порівняння, у 2019 ці цифри складали 60%.

Однією з причин росту благодійності в Україні дослідники називають зростання інформаційної підтримки явища. А відтак формування культури благодійності, інформаційного поля навколо неї і як результат підвищення залученості українців до благодійних процесів.

Українці готові підтримувати благодійність. Про це свідчать і результати благодійної акції, проведеної з 1 по 30 листопада Всеукраїнським благодійним фондом "Таблеточки" та компанією "АТБ-маркет". Всеукраїнську благодійну акцію "Мене це стосується! А тебе?" провели у понад 1200 магазинах мережі "АТБ" і долучитися до неї міг кожен, хто купує продукти у цих супермаркетах по всій країні. 

Небайдужі до чужого лиха: підсумки року для благодійності Анна Буткевич

Фото Іnstagram.com/annabutkevych.official

Всеукраїнський благодійний фонд "АТБ" долучається до допомоги онкохворим дітям та проводить цю благодійну акцію, збираючи кошти для підопічних фонду "Таблеточки", вже другий рік поспіль. Тому що діти це найдорожче, що у нас є. Це наше продовження та майбутнє цього світу. Вони не повинні хворіти. Але, на жаль, хворіють. Так, за даними ВООЗ, щорічно онкологію виявляють у 300 000 дітей. Кожному з них потрібна наша підтримка. Минулого року завдяки цій акції діти в 10 онкоцентрах України отримали допомогу на понад 10 мільйонів гривень. У 2021 результати акції виявились ще більш вражаючими.

Суму, зібрану під час акції, оголосили 30 листопада на благодійному вечорі "Таблеточки Giving Thursday Dinner", на якому я мала честь побувати та долучитися до зборів коштів серед неймовірної кількості добрих та готових віддавати на користь іншим людей. Отож кошти, зібрані з купівлі спеціальних благодійних товарів на полицях мережі маркетів "АТБ", всього за місяць склали 29,5 мільйонів гривень!

Цьогорічна акція стала особливою не лише через це – до неї долучилася рекордна кількість зірок. І це теж про формування культури благодійності – своїм прикладом лідери думок та селебріті можуть залучати ще більше людей до благодійності. Адже вони мають одну з ключових ролей у популяризації цього явища у суспільстві. Олег Винник, Ольга Сумська, Наталія Могилевська, Оля Полякова, Злата Огнєвіч, DZIDZIO, KAZKA та інші – завдяки їм ще більше людей дізналося про цю акцію; про її важливість; про реальних дітей, яким вона допоможе; про те, що частиною цієї великої доброї справи може стати будь-хто. І так легко – просто під час звичайного походу за покупками.

Сьогодні до благодійності долучитися можуть не лише зірки; стати частиною руху добра може кожен. Селебріті та інфлюенсери це лиш приклад. "Таблеточки", "Золотая перчатка", "Фонд АТБ" це наочні приклади того, як включення селебріті популяризує благодійні акції. Але жодна благодійна справа не складається лише з них. Кожна добра справа складається з тисяч, сотень тисяч, мільйонів небайдужих людей. Пам'ятаєте фразу, яка стала одним із символів Революції Гідності? "Я крапля в океані, який змінить Україну". Будь-яка добра справа це океан. Вона змінює на краще життя людей, яким ці зміни так потрібні. І складається цей океан з маленьких дій, з крапель, з кожного з нас.

Кінець року це час підбивати підсумки. Безперечно, благодійність та культура благодійності в Україні розвиваються і цього не можна не помітити. Але попереду ще багато роботи й це тільки початок. 

Я не хірург, тому не можу врятувати життя в операційній, але купити апарат штучного дихання в Охматдит я можу. Це той унікальний випадок, коли ти з усмішкою дивишся, як йдуть твої гроші! Коли я власноруч зайнялася благодійністю, інші ролі почали здаватися менш важливими, а іноді й безглуздими. Тепер у моїй формулі щастя поруч із сім'єю та роботою є ця важлива ланка і я впевнена, що добрі справи та допомога іншим – це запорука процвітання будь-якого успішного бізнесу та й сенс існування взагалі. 

Досі багатьох зацікавлених у благодійності людей зупиняє одне: брак інформації. Наше завдання прибрати цей бар'єр і показати, що благодійність доступна кожному, варто лише знайти свій спосіб допомагати іншим. Адже допомагати може кожен. Рятувати життя може кожен. Творити добро для інших може кожен. І особливо важливо згадати про це зараз у зимові свята, коли ділитися світлом стає найприроднішим завданням з усіх.

1
5344

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: