fbpx
Сьогодні
Небайдужа 14:13 26 Бер 2024

“Сила — всередині”: як маріупольчанка відновила розвивальний центр для дітей в евакуації

Раніше “СвітлоГрай” був місцем, де збиралися діти Маріуполя — там вони вчилися, знайомилися, гралися, веселилися. Та з початком повномасштабної війни та окупацією міста центр припинив своє існування. “Рубрика” розповідає, як підприємиця відновила свою корисну справу й тепер допомагає дітям, зокрема і дітям ВПО, відволіктися від війни.

У чому проблема?

До повномасштабного вторгнення жителька нині окупованого росіянами Маріуполя Ольга Прохорова мала у місті омріяну власну справу — дитячий центр інтерактивних розваг "СвітлоГрай" (або англійською — "LightPlay"). В інноваційному сучасному просторі залюбки проводили свій час багато маленьких маріупольців — гралися, займалися творчістю, вчилися та розвивалися. А потім у Маріуполь прийшли "освободітєлі" та "звільнили" Ольгу, її вихованців та десятки тисяч інших містян від нормального життя, яке в них було до 24 лютого.

Яке рішення?

дитячий центр СвітлоГрай

У дитячому центрі "СвітлоГрай", 2024 рік. Фото з архіву Ольги Прохорової.

Що робити, якщо війна, яку розвʼязали кремлівські окупанти, відібрала в тебе все — дім, місто, улюблену роботу, мрію? Ольга Прохорова вирішила не здаватися. Жінка переїхала на Дніпропетровщину до міста Кам'янське і на новому місці відновила діяльність центру. 

Як це відбувалося, чим живе зараз дитячий центр "СвітлоГрай" та які трансформації довелося йому пережити під час війни, "Рубрика" дізнавалася у засновниці інтерактивного простору — підприємиці та педагогині Ольги Прохорової.

Як це працює?

"Мені завжди хотілося влаштовувати для дітей щось незвичайне і захопливе"

дитячий центр СвітлоГрай

Діти зі світловими планшетами в "LightPlay", довоєнне фото з архіву Ольги Прохорової

За фахом Ольга Прохорова вчителька молодших класів. Багато років вона викладала у державній школі. Втім, каже, що шкільні рамки завжди тиснули на неї, жінку не залишала ідея створення чогось свого, особливого.

"Робота з дітьми — це справа мого життя. Я завжди йшла трошки поперек борозни. Щось мені завжди хотілося новеньке. Влаштовувати для дітей щось незвичайне і захопливе. Я знайшла приміщення, виборола грант від ПРООН — і мрія стала реальністю: у 2020 році, прямо перед пандемією, наш «LightPlay» відкрив свої двері для малечі Маріуполя", — розповідає Ольга Прохорова.

Назву для центру інтерактивних розваг Ольга придумала одразу — "Світлограй". Адже головною особливістю простору було залучення інтерактивного обладнання та гри зі світлом. Тут діти малювали світловими фарбами — такі картини світяться під ультрафіолетовими лампами, розвивали творчі здібності з планшетами "Малюй світлом", працювали з інтерактивною дошкою. Центр мав власний тіньовий театр, світлові пісочниці, проєктор та багато іграшок і розвивальних ігор — одним словом, все, що потрібно для того, щоб малюкам було цікаво, весело та пізнавально.

дитячий центр СвітлоГрай

Ігри з "Космічною підлогою", довоєнне фото з архіву Ольги Прохорової

Родзинкою центру ж була інтерактивна світлова підлога. Таку ідею Ольга Прохорова підгледіла в одній з інклюзивних шкіл. Цей сучасний інструмент призначений для відновлення та розвитку рухової, інтелектуальної та емоційної сфери дітей. Заняття у формі гри робить виконання завдань невимушеним та захопливим — відтак, діти, граючись, навчаються алфавіту, лічби, правил поведінки на дорозі, знайомляться з новими кольорами, рослинами й тваринами, розвивають спритність, вестибулярний апарат, велику й дрібну моторику.

"LightPlay" пропрацював у Маріуполі півтора року, а далі почалося повномасштабне вторгнення росіян. Перші два тижні двері дитячого центру були відкриті для маріупольців — поки місто було в облозі, сім'ї ховалися в укритті під дитячим центром та іноді піднімалися туди на заняття, аби діти могли відволіктися від того шоку і стресу, які їх змусила проживати росія.

дитячий центр СвітлоГрай

Діти в "LightPlay" розмальовують карту України, початок березня 2022 року. Фото з архіву Ольги Прохорової

"Всіма силами намагалися налаштувати дітей на позитив, якось перемикнути — робили аплікації, поробки, створювали мелодії на іграшкових музичних інструментах. Якимось дивом в нас знайшлася мапа України і ми разом з дітьми всі гуртом її розмальовували. Дітлахи ледве не посварилися через те, хто буде малювати на ній прапор. Ще дуже тоді розчулило, коли одна з відвідувачок, маленька Кароліна, власноруч зліпила кулон «куля України»", — згадує засновниця центру.

дитячий центр СвітлоГрай

Кароліна зі своєю поробкою "Куля України". Центр "LightPlay" в Маріуполі, початок березня 2022 року. Фото з архіву Ольги Прохорової

А потім почала зникати електрика і заняття довелося припинити. Буквально через кілька днів Ольга Прохорова, скориставшись можливістю "зеленого коридору", наважилася на евакуацію.

"Ми навіть не знали, куди їхати. Виїхали 18 березня просто в бік Запоріжжя, добиралися довгих 10 днів. Під Токмаком поховали нашого кота, він не виніс цього жахливого переїзду, — розповідає Ольга Прохорова. — Вже в Запоріжжі почали телефонувати у всі боки. Знайома знайомих через п'яті руки, точно, як у тій приказці про пʼять рукостискань, передала нам інформацію, що в Кам'янському нам готові здати квартиру. Тоді ми всі думали, що це на місяць, на два. А виявилося, що затриматися тут прийдеться дуже надовго".

Щоб кожна дитина відчувала себе особливою

зруйнований дитячий центр у Маріуполі

Усе, що залишилося від розвивального центру "LightPlay" в Маріуполі. Замість вікон — дитячі меблі. Фото надала Ольга Прохорова

Вивезти з окупованого Маріуполя засновниці  "LightPlay" не вдалося майже нічого. Іграшки перед евакуацією роздали дітям, частину обладнання сховали у квартирі (на жаль, це не допомогло, згодом все згоріло від влучення ворожого снаряду). Компʼютерне обладнання світлової підлоги теж довелося залишити, тому що перевізники не ризикували провозити через блокпости підозрілі для окупантів речі.

Уже на Дніпропетровщині, у Камʼянському Ольга Прохорова спочатку влаштувалася керівницею гуртка центру позашкільної освіти. А потім вирішила відновити роботу дитячого простору. Про грантову підтримку проєктів від Ресурсного центру ГУРТ вчительці розповіла знайома, яка раніше вже отримувала допомогу для свого бізнесу від цієї організації. Тож коли ГУРТ оголосив про гранти на підтримку ВПО для відновлення та релокації втраченого бізнесу, Ольга, вже маючи досвід написання грантів, одразу подала необхідні документи. В результаті проєкт маріупольчанки отримав підтримку 240 тисяч гривень.

СвітлоГрай

Заняття в центрі для дітей "СвітлоГрай". Фото з архіву Ольги Прохорової.

З листопада 2022 дитячий простір "СвітлоГрай" запрацював у Кам'янському. Цього разу назву залишили лише українською мовою.

"У ці два корені тепер я вкладаю значно більший зміст, ніж просто ігри зі світлом. А саме — думку про те, що світло є в кожній людині. Для того, щоб воно не зникло, а ставало більшим, йому просто потрібно допомогти. І тоді це світло буде виборювати темряву в будь-яких обставинах", — розкриває ідею Ольга Прохорова.

СвітлоГрай

Розвивальна гра в групі продовженого дня. Фото з архіву Ольги Прохорової.

У фазі нового проєкту в Кам'янському вчительці вистачило коштів придбати інтерактивну панель, нові меблі та дві світлові пісочниці. У відновленому дитячому центрі працюють курси підготовки дітей до школи — "Граматійка" і "Заніматика", де діти знайомляться з грамотою, азами математики, розвивають пам'ять та увагу. Для школярів працює група продовженого дня з індивідуальним підходом, допомогою у виконанні домашніх завдань та прогулянками. Також  "СвітлоГрай" пропонує послуги мінісадочка з авторською програмою "Розумійка", літнього табору, проводить психорозвантажувальні заняття з казкотерапією (в цьому допомагає професійна вихователька-волонтерка), майстер-класи та квести, свята.

СвітлоГрай

Костюмована гра в чаклунів. Фото з архіву Ольги Прохорової.

Один з нових форматів ініціативи, що виник як відповідь на виклики війни — для старших дітей. Це Суботні вечірки.

"Це новий формат для спілкування, — пояснює Ольга Прохорова. — Адже багато з дітей позбавлені зараз свого звичного оточення через переїзди чи онлайн навчання, вони відчувають розгубленість. А на наших вечірках можна пограти з однолітками у ігри, подивитися мультфільми, потанцювати, посміятися, відчути себе «зіркою» на імпровізованій «червоній доріжці» і, можливо, в процесі всього цього знайти собі нових друзів. Захід триває 3 години, тож і в батьків є багато вільного часу на свої справи".

СвітлоГрай

Казкотерапія. Фото з архіву Ольги Прохорової.

А ще завдяки грантовим коштам вчителька з Маріуполя придбала франшизу SMARTUM (Академія розвитку інтелекту дитини). В Академії використовують нову методику: діти можуть спершу зовсім не знати літер, а вже за два місяці читати по складах.

"Тож тепер ми набираємо на такі заняття молодших дітей, які лише вчаться читати або ж підтягують свій початковий рівень. Це гарне рішення для дітлахів, щоб легко і приємно вчитися. А також для батьків, які іноді не мають можливості чи досвіду самостійно навчити своїх дітей читання", — пояснює пані Ольга.

СвітлоГрай

Завдяки методикам "Букварика" та "Читарика" від SMARTUM, які використовує Ольга Прохорова, діти навчаються читати за два місяці. Фото з архіву Ольги Прохорової.

Сама ж вчителька тішиться, що інтерактивне обладнання, яке є в центрі, допомагає дітям мати гарні результати у навчанні та опануванні нових навичок. Діти у короткий термін опановують премудрості читання, завдяки цьому покращуються знання і з інших предметів.

А в них точно вийшло?

"Треба зібратися, зосередитися в будь-яких складних обставинах. І все в тебе вийде"

СвітлоГрай

Майстер-клас з бісероплетіння. Фото з архіву Ольги Прохорової.

Дитячий розвивальний простір "СвітлоГрай", що працює в Камʼянському вже другий рік, постійно відвідує від 40 до 50 дітей — з 2 до 10 років, в тому числі і вимушені переселенці (для них на більшу частину послуг діє соціальна знижка). Минулого сезону випускниками центру стали 17 учнів, яких тут підготували до школи.

"«СвітлоГрай» став для моєї дитини не тільки сильним закладом з підготовки до першого класу, а й місцем, де завжди цікаво, можна весело навчатися і розважатися. Там найкращі і сильні викладачі, у яких індивідуальний підхід для кожної дитини. Мій син йде туди з великим бажанням кожного дня", — говорить Альбіна, мама Юри.

А Людмила, мама Вікторії додає, що її донька була на заходах у закладі тричі та кожен раз поверталася додому "з морем позитива". За її словами, це дуже важливо, особливо зараз, коли всім так потрібні позитивні емоції.

СвітлоГрай дитячий центр

Діти вчаться рахувати зі світловими планшетами. Фото з архіву Ольги Прохорової.

Історія Ольги Прохорової та її дитячого центру могла б стати цілком казковою, якби не війна, що продовжується й досі. Тож у центра, крім успіхів, є і проблеми. Наприклад, інтерактивна підлога, яка була в центрі у Маріуполі, для відновленого простору поки що так і залишається мрією. Ще до великої війни цей корисний для малюків інструмент коштував 130 тисяч гривень, а зараз — значно більше. Не завжди вистачає грошей і на те, щоб поширювати інформацію про заклад, рекламувати послуги, аби ті, кому вони справді потрібні, дізналися про них. Діти ВПО, на яких з самого початку орієнтувався простір, роз'їжджаються з Кам'янського, прямуючи далі в інші міста або повертаючись додому.

СвітлоГрай дитячий центр

"Така складна буква «М»". Фото з архіву Ольги Прохорової.

Утім, Ольга Прохорова не опускає рук перед тимчасовими труднощами. З настанням теплої пори року вчителька планує відновити літній табір, а також прийняти на роботу кілька фахівців з-поміж ВПО.

"Я просто сама по собі така людина. Знаю, що в мені є сильний дух. Він в кожній людині є. І що ця сила — вона всередині. Не треба шукати опори десь ззовні. Треба зібратися в будь-яких складних обставинах. Зосередитися. І все в тебе вийде", — говорить педагогиня.

Ще більше корисних рішень!

Ольга Прохорова

Літній табір. Фото з архіву Ольги Прохорової.

Ресурсний центр ГУРТ, який підтримав справу маріупольської вчительки, зібрав п'ять мотиваційних порад від пані Ольги, які будуть корисні і в бізнесі, і в житті. Ось вони:

  1. Будьте сміливими у своїх намірах. Ставте високу планку, бо сил та ресурсів життя дасть по висоті вашого запиту. 
  2. Знайдіть свій унікальний продукт, який змогли б створювати саме ВИ. Повторень і каверів багато — ВИ особливі. 
  3. Займайтеся благодійністю. Тоді Всесвіт приведе вам більше помічників, тому що це правильний рух життя — допомагати людям у скрутному становищі. 
  4. Робіть свою роботу з перевищенням ваших зусиль, вкладаючи душу та без очікувань щодо результатів. Правильно створений бізнес-план буде працювати за вас. 
  5. Вірте в себе. Несамовито вірте, що у вас вийде. Не здавайтеся, життя любить сміливих — тоді все у вас складатиметься найкращим чином!
455

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: