fbpx
Сьогодні
Корисності 20:00 17 Гру 2021

Купувати подарунки і робити добро: ТОП-10 соціальних бізнесів, що виручать будь-якого Санту!

English version here

Різдвяні свята не просто близько, вони вже тут! І це привід не лише святкувати, а й подумати про те, як одним різдвяним подарунком порадувати одразу кількох людей.

І "Рубрика" знає, як це зробити! Ми зібрали десятку соціальних бізнесів, придбавши товари й послуги яких, ви однозначно прокачаєте рівень власних добрих вчинків і соціальної відповідальності. 

У чому проблема?

Подарунки з поглибленим сенсом

Перед вами коробка з охайни бантиком — ваш новорічний подарунок! Ви нетерпляче відкриваєте, знаходите там м'яку теплу кофту, елегантну сумочку чи будь-що інше з вашого віш-листа. Ви, певно, радієте.

Але трошки віlволікаєтесь від емоцій і знаходите ще записку, у якій сказано, що кошти, витрачені на ваш подарунок, пішли на рахунок фонду, що опікується дітьми з ДЦП. Або що його виготовили кілька бабусь в селі, які на зароблене накриють свій новорічний стіл. 

Стає ще приємніше, правда ж? Укорінюється віра в новорічне диво. 

що подарувати на новий рік та різдво

Яке рішення?

  • Сумки, гаманці й чохли від "Ґудзика" та всіх бабусь, які за ним стоять

"Ґудзик", — магазин фетрових виробів, що об'єднує знання та досвід різних поколінь. Тут ви знайдете гаманці, шопери з фетру (новинка, правда ж?), чохли для ноутбуків, стильні жіночі сумочки і домашній декор. Продукція красива, мінімалістична й зроблена з любов'ю. 

Власне, виготовляють все це літні жінки. Першою майстринею стала рідна бабуся авторки проєкту, згодом стало ясно, що залучати можна й інших бабусь і таким чином давати їм не тільки додатковий заробіток, а й круте хобі та спілкування у колі рукодільниць. 

До речі, отримавши, наприклад, гаманець від "Ґудзика", ви отримаєте і записку з іменем майстрині, яка його пошила, і милим побажанням від неї.

що подарувати на новий рік та різдво

  • "Моїм рідним": аромасаше, шкарпетки і блокноти від шістьох бабусь з села на Сумщині

"Моїм рідним" — вироби для домашнього затишку. Тут ви знайдете і вишиті рушники, і в'язані шкарпетки, і блокноти з переробленого паперу, і аромасаше з хвойним чи лавандовим запахом, і свічки, і навіть екоторбинки.

Взагалі, тут дійсно можна замовити чи не будь-що, без чого складно уявити домашній затишок! У проєкті працює шестеро бабусь з прилеглих сіл на Сумщині. Ініціаторка проєкту, як і в попередньому кейсі — внучка однієї з них. Вона привозить жінкам потрібні матеріали, піклується про їхній комфорт і постійно запалюється новими ідеями старших жінок.

До слова, проєкт відповідальний не тільки соціально, а й екологічно. Наприклад, придбавши блокнот від бабусь і використавши його, ви зможете купити змінний блок для нього зі знижкою 30% від вартості самого записника.

що подарувати на новий рік та різдво

  • "Градус добра" — соєві свічки з історією

"Градус добра" — майстерня, де молодь з ментальною інвалідністю створює екосвічки з перероблених скляних пляшок. В асортименті купа різних запахів — від звичних лаванди і сандалу до незвичних аромату лісу після дощу або ж попкорну.

Над проєктом працюють батьки молодих людей з ментальною інвалідністю, педагог з відповідною кваліфікацією та волонтери з Enactus KNEU. Виготовляють свічки на спільних зустрічах, а тоді продають їх через інстаграм. 

"Градус добра" робить акцент на екологічності свічок — майстри збирають пляшки з-під різних напоїв, шліфують їх, обробляють та у підсумку дарують друге життя. Тож обравши ці свічки на подарунок, ви отримаєте аж потрійне комбо!

що подарувати на новий рік та різдво

  • "Очі Тари" і подвійна сила дотику

"Очі Тари" — професійний масажний кабінет для жінок, де працюють незрячі майстрині. Тут ви можете придбати сертифікат на відновлювальний антистресовий масаж. Кабінет знаходиться у Києві. 

В межах цього соціального проєкту жінки з інвалідністю по зору можуть безкоштовно пройти масажні курси і освоїти необхідні техніки. Хтось лишається працювати в "Очах Тари", хтось йде в інші салони чи відкриває власні кабінети.

Масаж в "Очах Тари" роблять за авторською технікою, покликаною допомогти жінці краще відчути власне тіло, розслабитися і відчути гармонію. А саме з таких відчуттів, гадаємо, варто починати новий рік!

що подарувати на новий рік та різдво

  • Пастила від Веліни

Velina craft rolls & snacks — пастила, яку виготовляє самотня мама. І хоча слова "корисні" й "солодощі" в реальності поки зустрічаються не так часто, Веліна у своїй продукції їх таки "познайомила".

У жінки ви можете придбати цілі набори, де буде по десять смаків, а можете обрати й декілька. Хоча обрати буде складно. Серед асортименту — пастила з горіхами, какао та сливою, з грейпфрутом, з гранатом, яблуком і мигдалем… Їх купа!

Сама Веліна каже, що не любить готувати, але до пастили ставиться інакше й каже — це не їжа, це людські стосунки. Майстриня сама виховує двох донечок і завдяки своїй пастилі може бути з дітьми, а не в офісі. У майбутньому підприємиця планує розширити виробництво й залучити інших самотнім мам.

що подарувати на новий рік та різдво

  • У всіх сенсах добра випічка від Good Bread

Good Bread — пекарня, у якій працюють люди з ментальною інвалідністю. Вже просто читати перелік виробів пекарні смачно. Тільки серед кексів є морквяні, гарбузові, шоколадно-бананові, шоколадно-вишневі, лавандові, апельсиново-імбирні і, звісно ж, різдвяний! 

Частина пекарів мають ментальну інвалідність, яка попри упередження, не заважає їм працювати. Розповідаючи про одного зі своїх кухарів у себе на сайті, Good Bread пишуть: "Він може сам одягатися, готувати їжу, працювати, мріяти, сумувати і ображатися. Він може усе". 

У пекарні ви можете не лише придбати кекси, коші, тарти чи круасани для себе і в подарунок, а й "підвісити кекс". Це означає, що ви оплатите випічку для якогось мешканця хоспісу, неврологічного інтернату, Інституту раку або якогось іншого місця, де часто бракує тепла. А обійдеться це вам у 230 гривень. 

що подарувати на новий рік та різдво

  • "Третя після опівночі" — не час, а дещо більше

"Третя після опівночі" — музей, де екскурсії проходять у повній темряві. Тут можна замовити прогулянку у темряві для однієї людини чи цілої компанії, побачення для двох у темряві і навіть прогулянку "Відчуй Київ". Окремі пропозиції є і для дітей.

У цьому музеї працюють люди з порушеннями зору і максимально допомагають відвідувачам заспокоїтись у темряві, аби загострити інші відчуття. "Третя після опівночі" — єдиний музей такого типу в Україні.

Також ви можете замовити послугу "Вечеря у темряві" і провести вечір без світла, зі смачною їжею та живою музикою. А кошти за вашу вечерю підуть на екскурсії у темряві для дітей. "Рубрика" вже писала про музей, більше про його діяльність можна дізнатися тут.

що подарувати на новий рік та різдво

  • Без цукру і з користю: подарунки від "ФронтМед"

"ФронтМед" — виробництво натуральних солодощів та медових десертів від ветеранів АТО та їхніх сімей. Тут можна замовити десерти на щодень і в подарунок, новорічні або тематичні бокси, пастилу, трав'яний чай і навіть свічки з вощини.

Бізнес бере початок з 2017-го. Його основна ідея — допомога з працевлаштуванням колишнім учасникам АТО і допомога їхнім сім'ям. "ФронтМед" активно працює над власними рецептами і вирізняється індивідуальним підходом до формування подарункових боксів. 

що подарувати на новий рік та різдво

  • VBRANI та зігріті

VBRANI — в'язані речі від бабусь з геріатричного пансіонату на Львівщині. Тут можна придбати шапки, шарфи, шкарпетки і капці. 

Майстрині проєкту — п'ятеро літніх жінок, всі вони таким чином займаються улюбленим рукоділлям, а волонтери/ки благодійної організації "Старість на радість" допомагають їм продавати вироби. 

Окрім цього, бабусі займаються і благодійністю. Вони активно в'яжуть речі для онкохворих дітей і вихованців інтернатів. А ще виготовляють символічних іграшкових восьминіжок для малюків, що народилися передчасно. 

що подарувати на новий рік та різдво

  • "Butterfly" — речі від жінок для жінок

"Butterfly" — ательє, в якому працюють жінки, які постраждали від домашнього насильства. Дизайнерські куртки, сорочки, сукні, шалики і навіть скатертини — на сторінці ательє чимало стильних речей!

Підприємство працює у Львові і дає роботу жінкам, які опинилися в кризових центрах і притулках, втікаючи від домашнього насильства. Тут можна купувати як вже готові речі, так і шити їх на замовлення. Всі майстрині пройшли профільне навчання і працюють на сучасній техніці. 

що подарувати на новий рік та різдво

А це точно працює?

Так. На сторінках цих соціальних бізнесів і в публікаціях про них ви можете знайти історії людей, з-під чиїх рук народжуються ті самі ідеальні подарунки. Купуючи їхні товари, ви не лише зробите приємно тому, хто їх отримає, а й додасте трошки віри у краще тим, хто їх створює. 

Рубрика:
Корисності
1
4613

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: