fbpx
Сьогодні
Порадник 09:55 21 Бер 2020

Любов до себе під час коронавірусу: 10 порад

У зв'язку з пандемією коронавірусу ВООЗ, МОЗ, ЗМІ, президент та навіть меми в інтернеті нагадують нам бути відповідальними, піклуватися про своє здоров'я і здоров'я близьких, не наражатися на небезпеку та уникати натовпу. "Рубрика" ж хоче нагадати про любов до себе та маленькі радощі під час карантину.

Звичні ритуали 

1. Звичні ритуали 

Якщо через карантин ваш денний розпорядок змінився, ви змушені працювати чи навчатися вдома, ділові зустрічі перемістилися у скайп, відмінилася відпустка, вечірка, довгоочікуваний концерт, вам може здатися, що ви поступово втрачаєте контроль над своїми планами та й просто над розпорядком дня. Словом, коли усе навколо йде не за планом, не забувайте, що у вас є рутинні справи, що завжди вам підвладні — звичні ритуали. Перша філіжанка ароматної кави зранку — це ваш маленький особистий щоденний ритуал, так само як і погортати стрічку соцмережі, переглянути дайджест новин, зварити вівсянку, погуляти з собакою. Ці незначні та водоночас такі значимі речі можуть стати якорем у морі хаосу та допоможуть зберегти спокій. 

Подзвонити рідним

2. Подзвонити рідним

У нас проєкти, дедлайни, мультитакскінг, ми постійно поспішаємо у справах і часто забуваємо передзвонити мамі. Знайдіть час поспілкуватися з рідними, підтримати або ж почути слова підтримки. Зателефонуйте батькам, поцікавтеся їх здоров'ям, нагадайте, чому варто уникати натовпу та багатолюдних місць. Впевніться, що бабуся з дідусем ознайомлені з порадами МОЗ, за можливості сходіть замість них за продуктами/у банк/в поштове відділення/аптеку тощо.

Любов до себе під час коронавірусу

3. Спорт вдома

Так, від занять у спортзалі рекомендовано відмовитись на час карантину. Але ж закриття фітнес клубу ще не привід нехтувати корисними звичками та забувати про спорт, тим паче, якщо ви звикли до регулярних тренувань. Позаймайтеся вдома, оберіть вправи без тренажерів або ж знайдіть цікавий тьюторіал на ютубі, спробуйте йогу чи танці, залишайтесь активними. Можливо, ваші заняття зацікавлять і тих, з ким ви живете, і вам вдасться переманити їх на сторону спорта 😉 Якщо ж ваш  спортивний ентузіазм загубився ще десь на шкільних уроках фізкультури, ймовірно, зараз саме час подбати про своє здоров'я та спробувати хоч би й легку ранкову зарядку.

Любов до себе під час коронавірусу

4. Навчання вдома

Навчальні заклади зачинилися на карантин та й ваші курси шведської скоріш за все на паузі або ж в дистанційному режимі. Але хіба ж можливо зупинити надлюдський потяг до знань? 🙂 Продовжуйте навчання вдома — маєте шанс надолужити не ідеально засвоєний матеріал, дописати усе недописане та повторити усе забуте. Це також гарна можливість здобути нові знання та зайнятися самоосвітою: знайти час та записатися-таки на ті онлайн курси з англійської/маркетингу/дизайну, почитати професійну літературу, переглянути відео-уроки гри на гітарі чи роботи з фотошопом, подивитися, що ж там за безкоштовні курси пропонує Coursera та Prometheus. Більше про можливості навчання онлайн — тут.

Кулінарні експерименти 

5. Кулінарні експерименти 

Ресторани та кафе припиняють роботу на час карантину. Звісно, багато з них пропонують доставити страви вам додому, але чому б не повправлятися у кулінарному мистецтві власноруч? Приготування вечері може стати розвагою, ідеєю для побачення або ж свого роду медитацією. Приготуйте свою коронну страву, опануйте нову з кулінарної книги, пошукайте натхнення у рецептах Ґордона Рамзі, Джеймі Олівера чи вашої бабусі.

Здоровий сон

6. Здоровий сон

Якщо ваш офіс зараз працює у віддаленому режимі, ви, як мінімум, отримали півгодини-годину вільного часу, які раніше витрачали на дорогу до роботи. Застосування цим дорогоцінним хвилинам знайти можна найрізноманітніше, але, якщо ви не жайворонок, вам, скоріш за все, цей час захочеться провести у компанії подушки та ковдри. Та й взагалі не слід забувати, що за здоровий 8-годинний сон організм вам лише подякує, тим паче, зараз не завадить попіклуватися про свій імунітет.

Генеральне прибирання 

7. Генеральне прибирання 

Можливо, ви з тих людей, яким розставити все по поличках на кухні допомагає зробити те ж саме й у голові. А можливо, ви просто маєте більше вільного часу та вирішите витратити його на ретельне та сумлінне прибирання своєї оселі. Із плюсів: можна сховати зимові чоботи та куртки до наступної зими, перемістити теплі светри на верхню полицю шафи, а сорочки та футболки звідти подіставати. Під час цих маніпуляцій можна відкласти одежу, яка вам вже не потрібна, на продаж чи на благодійність. У кишені весняного тренчу можна знайти 50 гривень або ж старі квитки з кінотеатру та пригадати найромантичніше побачення минулорічної весни. Можна наважитися навіть на наймарудніші справи типу миття вікон чи люстри. Можна зробити ревізію ліків, косметики та продуктів і позбутися всього протермінованого. Із мінусів: Нетфлікс сам себе не подивиться.

Відкладені справи

8. Відкладені справи

Завести вже нарешті інстаграм аккаунт для своєї кицьки. Навчитися грати на укулеле. Послухати подкаст/подивитися фільм/прочитати книгу, яку давно відкладали на потім. Скласти список справ, які мрієте встигнути зробити до свого наступного дня народження. Навести лад у списку контактів у телефоні. You name it.

игра настольная

9. Не Нетфліксом єдиним

Окрім низки серіалів (беззаперечно захопливих) можна зайняти себе та друзів настільними іграми, пазлами, картинами за номерами, шарадами тощо. Заґуґліть «салонні ігри» або ж згадайте, що ви робили у дитинстві, коли раптово вимикалося світло.

Плани повештатися Лувром попрощалися з вами разом із квитками до Парижу? Масові заходи відмінили, кінотеатри закрили та й на балет зараз навряд потрапиш. Тож до ваших послуг віртуальні екскурсії музеями світу, записи концертів, спектаклів, модних показів, церемоній вручення Оскару та багато чого іншого. Влаштувати культурну програму можна не виходячи з дому. Більше музеїв — тут.

Відкласти гроші

10. Відкласти гроші

Почати можна з віднайдених у кишені 50 гривень. До того ж, вранці ви пили каву вдома, а не у кав'ярні — знову копійчина у скарбничку. Заклади зачиняються, тож у п'ятницю ви не пішли до бару, в субботу приготували вечерю вдома замість походу в ресторан — а отже витратили менше грошей. Зекономили також на квитках до кінотеатру, шопінгу у ТЦ теж не судилося відбутися, від чого ваш гаманець лише виграв. Скоріш за все, вам вдалося повернути хоча би частину грошей за авіаквитки та бронювання затишної квартири на airbnb і, сподіваємося, вам відшкодували кошти за квитки на скасовані концерти та матчі. Усі ці гроші можна відкласти на наступну відпустку або ж на іншу вашу мрію 🙂

Не втрачайте себе навіть під час великої тривоги. Головне — скажіть «ні» прокрастинації, оберіть заняття собі до смаку, не забувайте радувати себе, зберігайте спокій та мийте руки з милом.

Фото unsplash.com

Важливі статті:

Як країни вводять карантин та надзвичайний стан через пандемію

Корономіка: як епідемія коронавірусу загрожує світовій економіці?

Як і коли потрібно робити експрес-тест на коронавірус

Що робити, коли повернувся з країни, де зафіксували коронавірус

Надихаючі вчинки. Як люди поводять себе під час коронавірусу і повертають віру у добро

Як перейти на віддалену роботу: підбірка інструментів

Що робити під час карантину: практичні (та не дуже) поради

14686

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: