fbpx
Сьогодні
УрбанРубрика 18:04 16 Кві 2024

Як перейменувати вулицю і хто може ініціювати зміни: пояснюємо на прикладі одного селища

“Рубрика” розпитала експертів, як ініціювати процес перейменування вулиць, що досі звуться на честь чогось радянського. Розповідаємо історію одного перейменування і лишаємо покрокову інструкцію, яка допоможе відтворити таке рішення.

У чому проблема?

З 27 липня 2023 року почав діяти Закон про деколонізацію, згідно з яким в Україні мають зникнути імена та назви, пов'язані з російською військовою, політичною та ідеологічною "спадщиною". Попри те, що процес перейменування розпочався навіть раніше прийняття закону як цілком природна реакція на напад росії на Україну, питання перейменування і досі викликає в українців неоднозначні думки. Дехто говорить, що сьогодні в Україні достатньо інших проблем, і відволікатися на перейменування вулиць просто не на часі. Інші навпаки вважають, що процес перейменування просувається надто повільно. Крім цього, є люди та спільноти, яким не до вподоби запропоновані чиновниками варіанти перейменувань.

Яке рішення?

Втім, більшості українців очевидно — окрім того, що "випалювати в собі все російське", в України немає іншого шляху. Адже ключовою складовою російсько-української війни є боротьба за збереження саме нашої — української ідентичності, власної історії та культури.

перейменування вулиць

Мапа України проєкту "Декомунізація". Цифри — кількість комуністичних, російських топонімів, які ще підлягають заміні

З моменту прийняття закону про деколонізацію по всій Україні було перейменовано багато вулиць, бульварів та скверів. Практично щодня ці цифри збільшуються. Але велика кількість об'єктів ще лишаються зі старими назвами.

27 січня закінчилися шість місяців, відведених місцевим радам на те, щоби розпрощатися з усіма російськими та імперськими наративами в назвах вулиць та парків. Там, де місцева рада цього за пів року не зробила, повноваження на три наступні місяці переходить до голови громади. Якщо ж за відведений час і голова громади не завершить усі необхідні перейменування, то тут вже працювати будуть обласні військові адміністрації.

Проте чекати, поки з цим остаточно впорається влада, не обовʼязково. Ініціювати перейменування вулиці може будь-яка людина чи група осіб. В нашому матеріалі розповідаємо про вдалий кейс перейменування в Закарпатті та даємо інструкцію, як це зробити у вашій громаді.

Як це працює?

Вулиця на честь Героя

перейменування вулиць

Колишня вулиця Лисенка в селищі Ясіня тепер носитиме імʼя полеглого захисника України Андрія Костика

У законі про деколонізацію зазначено, що "Перейменування географічних об'єктів здійснюється з урахуванням думки населення, яке проживає на території, де розташовані ці об'єкти, шляхом проведення консультацій з громадськістю щодо запропонованих змін". В Ясінянській ТГ Закарпатської області думку про те, що одна з вулиць селища Ясіня має носити імʼя українського Героя, висловили самі жителі селища.

"Перейменування вулиці Лисенка на вулицю Андрія Костика, полеглого добровольця, командира відділення зі 128 окремої гірсько-штурмової бригади, який був родом з Ясіня — є колективним рішенням як мешканців вулиці, так і селища. І це дійсно дуже позитивна історія щодо легкого процесу перейменування вулиці", — розповідають у КЗ Ветеранський простір "ВДОМА", представники якого також були серед ініціаторів перейменування.

Андрій Костик прожив у селищі Ясіня усе життя. Здобувши вищу освіту в іншому місті й ставши професійним масажистом, повернувся до рідного Ясіня. Як згадують рідні полеглого воїна, як тільки почалася повномасштабна війна, хлопець не міг залишитися осторонь. В перші дні патрулював вулиці, розвозив волонтерську допомогу. Добровольцем поповнив лави 128 окремої гірсько-штурмової бригади. Вже на початку березня виконував бойове завдання на Запорізькому напрямку. 

Воїн з Ясіні віддав життя в боях за Україну 29 серпня 2022 року, у перший день контрнаступу на Херсонщині. Його підрозділ виконав бойове завдання і прорвав лінію оборони російських бойовиків. Командира підрозділу поранили, Андрій надав йому допомогу і взяв командування на себе. Коли почали евакуацію поранених, ворожий танковий снаряд обірвав життя захисників.

6 лютого в залі засідань Ясінянської селищної ради відбулось засідання комісії з найменування та перейменування вулиць, провулків, площ, парків, скверів та інших об'єктів. Тоді розглянули пропозицію депутата Ясінянської селищної ради, до якого звернулись мешканці вулиці Лисенка з проханням перейменувати їхню вулицю на честь загиблого Героя Андрія Костика. Початок громадського обговорення почався 21 лютого і за час обговорень за те, щоб увічнити памʼять про Героя в назві вулиці, висловилося 92% жителів громади. Тож 21 березня, рівно через місяць після початку обговорень, прийняли рішення про перейменування.

У ветеранському просторі кажуть, це дійсно дуже позитивна історія щодо легкого процесу перейменування вулиці.

"Будь-яка людина чи група осіб може ініціювати перейменування вулиці. Пропозицію потрібно подати сільському чи міському голові. Опісля розгляду пропозиції, вона виноситься на громадське обговорення. Це може бути як збір підписів мешканців вулиці чи населеного пункту наживо, так і онлайн-голосування. Далі влада населеного пункту виносить рішення залежно від результату громадського обговорення. Також є інструмент петицій, але це довший шлях", — розʼяснюють у Ветеранському просторі "ВДОМА".

Звернення або заяву з пропозицією перейменування в органи місцевої влади можна подати у паперовому або електронному форматі. Якщо у військового, чиє ім'я пропонується увічнити у назві вулиці, є родичі, то до подання потрібно додати їхню письмову згоду на присвоєння його імені такому об'єкту.

Також треба врахувати, що людина, на честь якої пропонується перейменування, повинна відповідати таким критеріям:

  • зробила значний внесок у розбудову держави, боротьбу за незалежність тощо;
  • здійснила героїчний вчинок в ім'я Батьківщини;
  • зробила значний особистий внесок у розвиток різноманітних сфер суспільного життя — науку, освіту, культуру.

Місцева влада розглядає пропозицію впродовж максимум 45 днів. У випадку позитивного рішення, оголошується громадське обговорення пропозиції. Влада може відмовити у перейменуванні через порушення процедури подання, або якщо об'єкти не підлягають перейменуванню за чинним законодавством. У випадку позитивної відповіді, громадськість обговорює, голосує за пропозицію у форматі конференції, голосування, опитування, слухань, дебатів тощо. Після обговорення органи влади збирають всі думки та пропозиції приблизно місяць. Опісля аналізують та оприлюднюють результат.

перейменування вулиць

Рішення Ясінянської селищної ради про перейменування вулиці

Якщо влада відмовить розглядати пропозицію, варто переглянути зміст власної заяви на предмет порушень процедури подання. Спробувати дізнатися у представників влади, через що відмова, — радять у Ветеранському просторі "ВДОМА".

"З досвіду наших побратимів та їх родин можемо сказати, що найкращий інструмент для перейменування вулиці — це коли ініціатива відгукується в серцях самих мешканців вулиці, яку планують «українізувати». Таким чином збереться і достатня кількість голосів «за», і буде дійсно велика підтримка суспільства", — додають активісти.

Назвати вулицю іменем Героя — це дійсно можливість навічно закарбувати в пам'яті людей героїчний вчинок воїна, вважають у спільноті. Люди мають розуміти, що в країні триває війна. Кожен, хто віддає найцінніше за незалежність України та кожного з нас, гідний вічної шани та поваги.

"Герої живі, поки про них пам'ятають. Варто розуміти, що назвати вулицю на честь Воїна, який віддав життя за Україну, — це найменше, як народ може віддячити за його вчинок, — озвучує думку Ветеранського простору "ВДОМА" його представник Дмитро Панарін. — Наші діти, наступні покоління мають пам'ятати та знати своїх героїв. Бо в час страшної війни досі триматися за радянські назви тих, абсолютно не наших народних героїв, ненормально.

Росіяни на окупованих територіях передусім намагаються стерти українську ідентичність, русифікуючи назви населених пунктів, вулиць, магазинів тощо. А нові топоніми допоможуть українцям краще усвідомлювати власну ідентичність, історію, постійно нагадувати про те, кому варто дякувати за сьогоднішній день, за Україну, яка стоїть та вистоїть".

А це завжди працює?

перейменування вулиць

Фото ілюстративне

Механізм перейменування вулиці, який коротко описали представники Ветеранського простору "ВДОМА" ефективний не тільки у Ясінянській громаді.

Запропонувати нову назву вулиці, проспекту чи провулку може:

  • кожен громадянин України, іноземець, особа без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України;
  • будь-яка юридична особа;
  • органи державної влади та місцевого самоврядування, а також їхні посадові особи;
  • об'єднання громадян (кооперативи, профспілки, громадські організації тощо);
  • трудові колективи.

Український інститут національної пам'яті створив методичку про те, як має відбуватися цей процес. Ось як виглядає алгоритм перейменування:

  • Ініціювати публічне обговорення для вибору нових варіантів топонімів (це може бути онлайн-петиція або звернення). В невеликому населеному пункті можна ініціювати загальні збори жителів. На збори варто запросити депутата місцевої ради, який зможе підтримати вашу ініціативу на пленарному засіданні. Результатом зборів має стати клопотання про перейменування.
  • Подати звернення або заяву (паперову або електронну) з пропозицією перейменування в органи місцевої влади. Що обов'язково має бути вказане у клопотанні про перейменування вулиці:
  1. До кого ви клопочете (сільський, селищний чи міський голова).
  2. Ваші ПІБ та адреса.
  3. Зміст порушеного питання та обґрунтування необхідності найменування або перейменування об'єкта топоніміки.
  4. Інформаційна довідка про фізичну особу, ім'я якої пропонується присвоїти, ювілейну, святкову чи історичну дату або назву історичної події — у випадку, якщо їх пропонується присвоїти об'єкту топоніміки.
  5. ПІБ та адреси підписантів з їхніми підписами.
  • Місцева влада має розглянути пропозиції впродовж 45 днів, після чого можливі два варіанти розвитку подій:
  1. відхилення (порушення процедури подання або якщо об'єкти не підлягають перейменуванню за чинним законодавством);
  2. громадське обговорення пропозицій (триває два місяці з дати оприлюднення інформації про його проведення) у форматі конференції, голосування, опитування, слухань, дебатів тощо. Після обговорення органи влади збирають (приблизно місяць) усі пропозиції й думки громадськості, опрацьовують їх та оприлюднюють результати.
  • За результатами громадського обговорення сільський, селищний чи міський голова готує проєкт рішення про перейменування і виносять його на розгляд місцевої ради, яка й ухвалює остаточне рішення про перейменування.
  • Рішення про перейменування набуває чинності з дня оприлюднення. Після цього міський голова доручає відповідним службам, наприклад, управлінню житлово-комунального господарства, виготовити й розвісити нові таблички на будинки, замінити дороговкази.

Варто памʼятати, що згідно з законом, який врегульовує деякі аспекти зміни топонімів та інших об'єктів, "юридичним особам та об'єктам права власності ім'я фізичної особи присвоюється лише після її смерті". Повторення вже наявних найменувань не допускається.

Чи треба змінювати документи після перейменування вулиці

Закон цього не вимагає. Перереєстрацію здійснити, коли виникає потреба у цьому, наприклад, під час зміни паспорта чи прізвища.

Якщо відбувається перейменування вулиць або населених пунктів, ці зміни реєструють, а попередні дані зберігають, і людина може внести ці дані до своїх документів у будь-який час на власний розсуд.

Дійсними після зміни назви вулиці також залишаються документи, що підтверджують право власності на нерухомість. Однак за бажанням, власник має право звернутися до органу державної реєстрації прав на нерухоме майно, якщо потрібно оновити інформацію.

При укладенні договору купівлі-продажу, дарування чи отриманні спадщини новий власник автоматично отримає документи вже з новою назвою вулиці чи населеного пункту.

1352

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: