fbpx
Сьогодні
Небайдужі 10:30 16 Бер 2020

Надихаючі вчинки. Як люди поводять себе під час коронавірусу і повертають віру у добро

Фото dailymail.co.uk

Як казав Альбус Дамблдор, "Щастя можна знайти і в темні часи, якщо не забувати повертатися до світла

Коронавірус став справжньою бідою для 2020 року: країни закриваються на карантин, вводять надзвичайний стан. Тим не менше, у смутні часи люди все ж таки залишаються людьми і доказом цього стали останні події: лікарі Китаю вилетіли у Рим для порятунку Італії, а самі італійці танцюють на балконах, не втрачаючи свого особливого ставлення до життя.

"Рубрика" розповідає про головні події з категорії "боги людяності" у боротьбі з коронавірусом. 

Як китайці допомагають європейським демократіям 

Китай, який першим зіткнувся зі спалахом коронавірусу, готовий допомогти іншим країнам у боротьбі за здоров'я. Так, у середу команда лікарів з Китаю вилетіла до Риму, адже Італія — друга країна у світі, де найбільше заражених. Нагадаємо, що пік захворюваності у Китаї минув, епідемія пішла на спад. В Італії навпаки — кількість хворих та загиблих від коронавірусу збільшується. 

"Нашим лікарям не потрібен хтось, хто міг би навчити їх роботі, але китайські лікарі були першими, хто мав справу з цим вірусом, і вони можуть поділитися своїм досвідом", — сказав міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо. 

Також Китай постачатиме медичне обладнання в Італію: 10 000 легеневих вентиляторів, 2 мільйони лицьових масок і 20 000 захисних костюмів.

Тримайся, Ухань: як китайці підтримують один одного під час пандемії

Під час епідемії коронавірусу, яка почалась у китайській провінції Ухань, люди почали підтримувати один одного. Під час святкування важливого свята для країни — Нового року за місячним календарем, в Ухані почався флешмоб: люди виходили на балкони та вигукували "Тримайся, Ухань".

У соціальних мережах ширився хештег та ставав трендом у Weibo. 

"Ми впораємося з цим. Тримайся, Ухань, вся країна підтримує вас", — писали у соцмережі.

Музичний флешмоб від італійців: як друга країна за кількістю хворих на коронавірус реагує на карантин

13 березня в Італії, де найбільше після Китаю захворіли на коронавірус, відбувся музичний флешмоб. Італійці, які вимушені сидіти дома на карантині, вийшли на балкони та почали співати і танцювати. У цьому всі італійці з притаманним їм смаком до життя. До речі, флешмоб запровадив музичний гурт Fanfaroma

"Вірус, з яким ми стикнулись, нас не переможе", — скандують італійці. 

Італія закрита на карантин: для того, щоб вийти на вулицю італійцям треба заповнити декларацію, у якій вони мають повідомити, куди прямують (магазин, аптека, прийом у лікаря). За порушення карантину без поважної причини італійці можуть отримати штраф або три місяці у тюрмі. 

Підтримка від бізнесу: безкоштовні обіди та маски

Коронавірус став справжнім випробуванням на людяність. Показовим прикладом допомоги від бізнесменів знову ж таки став Китай. Місцевий мешканець Уханю Лі Бо відкрив невеликий ресторан за місяць до початку епідемії та ще не встиг розкрутитись. Проте під час спалаху коронавірусу та карантину він спакував 200 обідів для лікарів, які боролись з епідемією. 

"Я хотів зробити все від мене залежне, щоб у медиків була гаряча їжа. Сподіваюся, вони отримають необхідне харчування, і це підвищить їх імунітет", — розказав Лі Бо місцевій газеті. 

Підтримка від бізнесу

Мешканець округу Чанде Хао Цзінь надав провінції Хубей понад 15 тисяч масок. Справа в тому, що минулого року він працював на фабриці з виробництва масок, а після звільнення йому видали саме таку кількість масок замість зарплати. 

"Я подумав, що пожертвую маски тим, хто їх потребує. Сподіваюся, іншим вони знадобляться набагато більше", — сказав він.

Засновник Alibaba Джек Ма під час нестачі масок у Китаї скупив в інших країнах через своїх менеджерів маски та потім безкоштовно їх роздавав.

А із загостренням ситуації у Франції бренд Louis Vuitton заявив, що з понеділка починають задіювати свої потужності для виробництва антисептиків для Франції. Вироблений продукт компанія передасть для потреб країни безкоштовно. 

Не відстають від допомоги і українські бізнесмени. Так "Нова пошта" опублікувала заяву, де повідомила про виділення 25 млн гривень на закупівлю найнеобхіднішого обладнання для ефективного лікування вірусних інфекцій у лікарнях. 

"Ми вирішили допомогти нашим лікарям у боротьбі з вірусною інфекцією і виділили на це 25 млн гривень. Ми спрямуємо їх на оснащення лікарень в Полтаві та Полтавській області. Я закликаю відповідальний бізнес, який працює в України, вчинити так само. Це – маніфест "Нової пошти". Неодноразово в історії України бізнес допомагав країні. Давайте зробимо це знову", — говорить В'ячеслав Климов, співзасновник компанії.

Компанія Vodafone нараховує по 100 грн на рахунки своїх клієнтів, які перебувають зараз за кордоном, а в Україні зробила доступ до соцмереж і месенджерів безкоштовним на час карантину.

До нових реалій пристосовуються і інші компанії, таким чином допомагаючи впоратися з новими викликами своїм клієнтам:

Viber розширив можливості платформи для віддаленої роботи після оголошення пандемії — кількість можливих учасників групових аудіодзвінків збільшилася вдвічі — до 10 осіб одночасно.

Сервіс доставки їжі з кафе і ресторанів Raketa запровадив безконтактну доставку.

Київський сервіс пошуку нянь запропонував безкоштовну допомогу батькам на екстрений випадок, якщо батьків госпіталізують до лікарні.

Читайте також:

Коронавірус 2020: як країни вводять карантин та надзвичайний стан через пандемію

Закриті кордони. Як повернутися в Україну?

Що робити під час карантину: практичні (та не дуже) поради

Де зараз коронавірус і скільки жертв: онлайн-мапа "Рубрики" (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Дивіться коротке відео, як люди поводять себе під час коронавірусу, і підписуйтеся на наш YouTube

67418

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: