fbpx
Сьогодні
Що відбувається 17:01 14 Бер 2020

Коронавірус 2020: як країни вводять карантин та надзвичайний стан через пандемію

Мережею нарівні з панікою та закликами до неї не вдаватися вже ширяться жарти про бебі-бум, що чекатиме на нас за дев’ять місяців. Причина проста: країни одна за одною запроваджують карантинні режими, закривають кордони та вдаються до інших обмежувальних заходів з метою стримати вірус. Україна теж у числі цих країн. Зібрали актуальну інформацію про те, як це відбувається в інших державах

Дезінфекція церкви у Південній Кореї / Фото Reuters

Поширення коронавірусу стало справжнім випробуванням для людства у 2020 році. Штамп COVID-19 зафіксований в 111 країнах, і станом на 14 березня а це понад 140 тисяч випадків. Країни поступово вводять карантинний режим: зокрема, Україна запровадила двотижневий карантин з 12 березня, що спричинило інформаційну паніку: люди скуповують гречку та туалетний папір. 

"Рубрика" дослідила, які заходи впроваджують інші країни задля безпеки перед пандемією. Перш за все, звернемо увагу на наших європейський сусідів, які здебільшого ввели санітарний контроль на кордоні для пасажирів, що приїздять, а також частковий карантин по країні. Скажемо одразу: Чорногорія — єдина країна, де поки що немає коронавірусу.

Санітарно-профілактичні методи: Європа в епіцентрі пандемії

Всесвітня організація охорони здоров'я заявила, що Європа оголошується центром пандемії коронавірусу, адже смертей зафіксовано більше, ніж у решті світу, крім Китаю. Тим не менш, більшість країн запровадила санітарний контроль на кордоні та частково заборонила масові зібрання.  

Польща, як і ми, вводить санітарний контроль на кордонах із сусідніми країнами: перевіряє всіх, хто прибуває до аеропортів, морських портів; водіїв та пасажирів на пунктах пропуску на кордонах. У деяких містах ввели карантин у школах та дитячих садочках. Також у країні діє заборона на проведення масових заходів. Від 12 березня у країні призупинені міжнародні авіаційні і залізничні пасажирські перевезення. Місцеві заробітчани у Кракові, які працюють у закладах харчування, переживають, що заклади закривають на карантин та вони залишаться без роботи. У країні зафіксована одна смерть від коронавірусу (у м. Познань).

коронавірус

Перемишль, Польща / Фото Reuters

Австрія заборонила в'їзд для італійців, а австрійців, що перебувають в Італії, де найскладніша ситуація з коронавірусом, терміново евакуюють. Після евакуації з Італії австрійців, як українців у Нових Санжарах, помістять на 14-денний карантинний період. Кажуть, що в Австрії вже більше 150 хворих на коронавірус. 

Франція також вводить обмеження на роботу метро і потягів. Кількість інфікованих на коронавірус зросла за добу майже на 800 осіб — до 3661, 18 осіб померли. 

Париж Франція коронавірус супермаркет

Париж, Франція / Фото Reuters

У Литві до 27 березня закриті всі навчальні заклади через епідемію коронавірусу, а влада Норвегії закрила всі школи, дитячі садки та університети з наступного понеділка. 

У Словенії захворіло вже 82 людини, тож там оголосили епідемію, через що закривають навчальні заклади і введені заборони на вантажні перевезення.

У Німеччині кількість інфікованих сягає 2078 людей, нізка федеральних земель оголосила карантин у навчальних закладах з наступного понеділка. Канцлерка Ангела Меркель погодила з урядами федеральних земель план заходів: перш за все, готуватимуть лікарні для масового надходження хворих (відкладають планові операції), а економічні проблеми медичних установ через це компенсуватимуть державні страхові компанії. Також скасовані масові заходи по країні, де могли би збиратись більше 1000 людей.

коронавірус

Берлін, Німеччина / Фото Reuters

Надзвичайний стан через пандемію коронавірусу: які країни ввели та що запровадили

Словаччина закрила всі три аеропорти, а також ввела санітарний контроль на кордоні: в усіх, хто прибуває до країни, перевіряють стан здоров'я та вимірюють температуру. На кордоні з Австрією перевіряють водіїв. У Словаччині на сьогодні зареєстровано 16 підтверджених випадків зараження.

Чехія ввела надзвичайний стан протягом 30 днів. Також країна ввела особистий контроль для тих, хто прибуває з Італії: тобто таких громадян не примусово вводять у санітарний карантин, а впроваджують обов'язкову самоізоляцію. Для тих, хто порушує карантинний режим, штраф складає від 130 тисяч євро. Усі навчальні заклади закриті у країні на карантин, а з 10 березня усі заходи різного характеру, де можуть збиратись більше 100 людей, заборонені. 

коронавірус

Прага, Чехія / Фото Reuters

Італія найбільше постраждала від поширення коронавірусу: від вірусу загинуло більше 827 людей. Країна повністю закрита на карантин, працюють лише супермаркети та аптеки. Люди вимушені сидіти по домівках, як до цього закликає декрет "Залишайся вдома". 

італія коронавірус

Катанія, Італія / Фото Reuters

Іспанія вводить надзвичайний стан у країні, де інфікувалися близько 3 тисяч людей. Каталонія  закрила регіон через коронавірус, просить уряд Іспанії припинити залізничне, морське і авіасполучення з регіоном. Загалом за даними ВООЗ загинули більше 80 іспанців. Призупинено проведення матчів чемпіонату Іспанії з футболу через коронавірус, цей захід пошириться як мінімум на два тури першості. 

коронавірус

Мадрід, Іспанія / Фото Reuters

США оголосили надзвичайний стан через коронавірус, президент Дональд Трамп оголосив про виділення $50 млрд для боротьби з коронавірусом. Вірус зараз зафіксований у 46 штатах. Країна закрила в'їзд з Європи (авіа, морське) на 30 днів, щоб стримати епідемію. У США вже зафіксовано 1135 випадків інфікування, 38 хворих померли.

коронавірус Трамп

США / Фото Reuters

У Японії на фоні розгортання епідемії коронавірусу розгорівся скандал з круїзним лайнером Princess Diamond, який знаходится з лютого в карантині на рейді біля Йокогами. Влада країни заборонила спускатись пасажирам на землю, поки всі не пройдуть тести на коронавірус. 

Число заражених коронавірусом у Японії досягло 1,3 тис. осіб, 700 з яких — пасажири лайнера Diamond Princess. Ті громадяни, які заразились вірусом, повинні перебувати під домашнім карантином, проте вчора один чоловік цілеспрямовано залишив дім та пішов у паб, де заразив працівницю закладу, у неї виявили COVID-19. Поки що покарання за порушення домашнього карантину в Японії не запровадили. 

Тим не менш, країна продовжує готуватись до Олімпійських та Паралімпійських ігор 2020 року, незважаючи на появу інформації у ЗМІ про можливе перенесення змагань на рік або два. Навчальні заклади у країні закриті до квітня. 

коронавірус Японія

Японія / Фото Reuters

Китай найпершим постраждав від COVID-19, провінція Хубей стала епіцентром поширення коронавірусу. Китай потужно почав боротись з епідемією: для провінції Хубей одразу запровадили карантин на 65 млн людей і побудували госпіталь за 100 днів. У країні загинуло 3176 людини, кількість заражених сягає близько 80 000 людей. 

Тим не менше, станом на зараз епідемія в країні вщухає, у провінції Хубей не фіксують інфікованих. Китай запровадив кримінальну відповідальність для тих, хто свідомо порушив карантинний домашній режим. Лікарі Китаю вже бригадою вилетіли до Риму, адже Італія найбільше постраждала після Китаю через епідемію коронавірусу. 

коронавірус Китай

Китай / Фото Reuters

Південна Корея не вводить карантин та намагається балансувати між стримуванням епідемії по країні та підтримкою економіки. Тим не менше, за кількістю заражених це четверта країна в світі. На карантині перебуває близько 30 тисяч людей. 

Пішоходів і водіїв у машинах перевіряють прямо на вулицях на вірус, а потенційних хворих вираховують за допомогою мобільних телефонів і супутникових технологій.

кувейт кононавірус

Експатріанти чекають обов'язкового тестування / Фото Reutersкоронавірусу в центрі імпровізованого тестування в Мішрефі у Кувейті

Іран входить до четвірки країн з найбільшим поширенням вірусу. Втім, влада країни не ввела карантин в епіцентрі – провінції Кум. У країні встановлені медичні блокпости, а громадян просять уникати поїздок. Натомість Саудівська Аравія запроваджує карантин у провінції, де виявлено найбільше хворих на коронавірус. 

Читайте також:

Що робити під час карантину: практичні (та не дуже) поради

Корономіка: як епідемія коронавірусу загрожує світовій економіці?

22246

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: