fbpx
Сьогодні
Актуально 13:50 12 Бер 2020

Корономіка: як епідемія коронавірусу загрожує світовій економіці?

За кілька місяців нова хвороба не лише розповсюдилася на весь світ, а і завдала удару по економіці. Найближчим часом вірус вплине не лише на життя уражених ним, а і на життя кожного з нас. Розібралися, чому так відбулося і чого чекати надалі.

Фото weforum.org

Поки країни Європи поступово закривають окремі міста та навіть державні кордони через коронавірус, люди продовжують жити своїм життям. Дехто, щоправда, вже закуповує сіль, сірники, крупи і стратегічний запас марлевих пов'язок. І якщо ви думаєте, що так роблять лише українці — ви помиляєтесь: у далекій Австралії мережа супермаркетів навіть ввела обмеження на продаж туалетного паперу через паніку, викликану коронавірусом.

Як розвиватиметься хвороба — невідомо, але вірогідність того, що вона зачепить кожного з нас доволі мала. А от викликана нею паніка вже впливає на наше життя, найперше відображаючись в економічних показниках. Спробуємо розібратись, як коронавірус впливає на світову економіку зараз і чого очікувати в майбутньому.

Страждає Китай — страждають усі

економіка

Нинішню епідемію, що почалася з китайського міста Ухань, конспірологи пов'язували з чим завгодно – лунала і версія, що це може бути зброя США, запущена з метою уповільнити економіку Китаю. Насправді ж, будь-яка економічна криза в Китаї матиме значення для всього світу.

У 2003 році саме з Китаю почалася епідемія вірусу атипової пневмонії, яку часто порівнюють з нашим поточним коронавірусом. Тоді епідемія зменшила економічне зростання Китаю на 0.5-1% від ВВП, і коштувала світовій економіці 40 мільярдів доларів. Сьогодні ж, доля Китайської економіки в світовій більша в 4 рази – 16.3% проти 4% у 2003 році. Враховуючи стабільне уповільнення економіки Китаю в останні роки та торговельну війну з США, ознаки кризи були присутні у 2019 році і без епідемії. Китайський індекс національної асоціації менеджерів з закупівель, наприклад, з січня впав на 29%, що прийнято вважати ознакою рецесії. Прогноз ВВП на початку року склав 5.9% — найнижчий показник за останні 29 років. А прогноз на перший квартал — початок квітня поточного року, — вже нижчий на 2.4%, що свідчить про дуже відчутний спад економіки. 

Сполучені Штати, які могли би зрадіти економічному уповільненню свого глобального конкурента, так само переживають не найкращі часи. Епідемія коронавірусу не уразила Штати так само сильно, як Китай чи ЄС, але в купі з останніми подіями на ринку енергоносіїв, може серйозно загрожувати економіці США. Після того, як фондові ринки пережили найсильніше падіння з 2008 року, Трамп оголосив про обговорення з Конгресом термінових заходів зі стимуляції економіки. Чи допоможуть вони протистояти комплексній кризі — поки невідомо, але чим більше торговельних обмежень виникне через поширення вірусу, тим сильніше страждатимуть найсильніші економіки світу.

Очевидно, що в такому випадку страждатиме і глобальна економіка — різні аналітичні центри вже передбачають падіння росту світового ВВП від 0.3% до 1%. Якщо раніше вірус становив загрозу переважно світовій торгівлі, зараз він загрожує знизити і внутрішній попит. Наскільки сильними будуть економічні наслідки — поки невідомо.

Чому так відбувається?

економіка

Перш за все, через епідемію коронавірусу зменшується виробництво в різних країнах світу. Разом з ним, зменшуються і обсяги постачань та торговельних операцій. Через глобальний характер сучасної економіки, це веде до розриву ланцюжків постачання, і відповідно — впливає на виробництво не тільки у серйозно уражених вірусом країнах, а й в усіх, що ведуть з ними інтенсивну торгівлю. Економічна загроза викликана не стільки загрозою самого вірусу, як вимушеними обмеженнями, введеними, щоби запобігти його поширенню

Оскільки вакцини від вірусу поки що немає, рекомендації ВООЗ зводяться до доволі простих порад — стежити за гігієною та уникати контакту з великими скупченнями людей. Це, а також карантинні заходи суттєво обмежують попит на послуги для населення, яке замість звичних занять більше сидітиме по домівках та обмежить своє споживання. Закриття кордонів в окремих країнах зменшує потоки туристів та подорожуючих у справах, що негативно впливає на локальні бізнеси. Несуть збитки і перевізники — німецька авіакомпанія Lufthansa, одна з найбільших у світі, скасувала понад 7000 рейсів у березні. Скорочує кількість рейсів і українська МАУ.

Заплановані на цей рік глобальні події також знаходяться в зоні ризику — Чемпіонат Європи з футболу, Євробачення та Олімпійські Ігри можуть перенести, доки коронавірус не буде подолано. Навіть якщо вони відбудуться — їх напевне відвідає менше людей, що теж негативно вплине на місцеву економіку, яка за нормальних умов отримала би хороший прибуток від великого потоку туристів. І це лише мала частка того, як світова економіка страждає від коронавірусу. Єдині, хто отримує вигоду від вірусу — фармацевтичні компанії та "домашні" сервіси, попит на які зростає через карантинні обмеження. Проте і їхній прибуток може опинитись під загрозою із подальшим поширенням епідемії. 

І коли ж це все закінчиться?

Наразі прогнозувати це майже неможливо. Чим швидше вченим вдасться винайти вакцину, тим меншими будуть глобальні збитки, але зробити це не так уже й просто. До того ж, вірус поширюється країнами світу. Кількість випадків хвороби у світі вже перевищила 100 тис., а за прогнозами аналітиків — пік припаде на середину березня. Тож наскільки важкими будуть фінансові наслідки від хвороби — невідомо. 

Найкраще, що можна зробити зараз — не панікувати, закуповуючи консерви та обвалюючи національну валюту скуповуванням долару. Тому що на даний момент паніка залишається куди більш небезпечною, ніж сам коронавірус. 

Фото unsplash.com

Читайте також:

📌 Світова криза: 2 причини неминучого падіння української економіки

📌 Легко не буде: які тренди очікувати українцям в економіці

27013

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: