fbpx
Сьогодні
Порадник 17:25 13 Бер 2020

Що робити під час карантину: практичні (та не дуже) поради

За найменшого бажання зі слів "сидіти вдома і берегтися" можна скласти слова "самоосвіта і самовдосконалення". Ділимося ідеями про те, як винести з карантинних тижнів максимум користі.

В Україні наразі зафіксовано 3 випадки коронавірусу, а в столиці та інших населених пунктах оголошено карантин. Ініціатива уряду захопила суспільство зненацька та дещо підсилила градус занепокоєння. Крім того, новини про новий штам вірусу тепер набагато ближчі, оскільки нині він лютує в Європі чи не сильніше, ніж у самому Китаї.

Одним із найдієвіших методів боротьби з розповсюдженням хвороби є обмеження зібрань людей. А тому, хоч і неочікуваний, карантин видається все ж непоганою ідеєю.

І поки наші співвітчизники змітають із полиць магазинів гречку та сіль, переживають шок через масові скасування рейсів, концертів і вистав, а також запасаються противірусними препаратами, ми підготували підбірку корисних освітніх ресурсів і порад, що допоможуть провести вимушене усамітнення з користю.

1. ПІДГОТОВКУ ДО ІСПИТІВ ТА ЗНО НІХТО НЕ СКАСОВУВАВ

У першу чергу, карантин став великим сюрпризом для навчальних закладів. І якщо для молодших школярів несподівані канікули тільки в радість, для майбутніх абітурієнтів усе дещо складніше. Щоб не гаяти час, пропонуємо поєднати приємне з корисним і відвідати YouTube-канали, присвячені підготовці до ЗНО.  

Необхідну для успішного складання інформацію можна знайти на сайтах ZNOUA, на всі двісті, Підготовка до ЗНО, Be Smart ILearn, Easy Peasy, На Урок. Ці ресурси не лише допоможуть залишитися в академічному тонусі, а істануть гарною альтернативою перегляду серіальчиків.

А от якщо вивчення профільних предметів дещо втомило, пропонуємо «перемкнутися» на інші корисні канали. Клятий раціоналіст розкаже, чи можна посивіти від стресу за одну ніч (ні, ми не натякаємо на ЗНО!), Lacuna доступно розкаже про базові (але від того не менш складні) наукові терміни (якими треба буде часто-густо оперувати в університеті, тому тренуймося), а 15×4 Talks допоможуть під новим кутом поглянути на цікаві аспекти соціальних, психологічних та інших феноменів (на жаль, в університеті далеко не всі лекції будуть такими ж захоплюючими та цікавими, але до хорошого треба звикати).

Молодше покоління, яке народилося в епоху Інтернету та не усвідомлює себе без комп'ютерів, пізнаватиме таємниці навколишнього світу за допомогою таких каналів на YouTube як Цікава наука, toBeUkrainian і Наука та Всесвіт. Головне, пам'ятайте: незалежно від вікової категорії вчитися дистанційно, а також просто пізнавати щось нове ніколи не було простіше.  

На час карантину відома освітня онлайн-платформа Coursera дала безкоштовний доступ до майже 4 тисяч онлайн-курсів, а на телеканалі "Київ" щодня показуватимуть уроки з 12 шкільних предметів, які спрямовані на учнів 9 та 11 класів.

ноутбук онлайн

2. А ЯКЩО МЕНІ ВЖЕ РОКІВ 10, ЯК НЕ ТРЕБА НА ДРУГИЙ УРОК ЧИ ПЕРШУ ПАРУ?

А для тих, хто уже закінчив формальну освіту, нагадуємо: «вік живи – вік учись». Популярність онлайн-курсів доводить цю тезу, як ніщо інше. Coursera, EdEra, Prometheus, Udemy, Stepik, Academic Earth, Open University – усі ці ресурси майже незамінні для сучасних фахівців. Здобувати нові знання слід постійно, а коригувати робочий графік для цього важко. Саме тому необхідно шукати компроміси, проявляти гнучкість і, урешті-решт, користуватися всіма благами сучасності. Реєструйтеся на вебінари та марафони, долучайтеся до онлайн-лекторіїв та воркшопів і залишайтеся в курсі основних подій з допомогою мережі. «Прокачуйте» свої навички, не виходячи з дому.

3. ДОПОМАГАЙТЕ ІНШИМ

Дійсно, зібрання людей суттєво обмежують на період карантину, а це означає, що долучитися до різноманітних ініціатив особисто не вийде. Однак чи чули ви щось про онлайн-волонтерство? Так, робити хороші справи реально і, у прямому сенсі, не встаючи з дивану.

Відповідну опцію можна найти або безпосередньо на сайті організації, із якою ви хотіло б співпрацювати, або на платформах. Наприклад, на Volunteermatch, Onlinevolunteering, Dosomething, Idealist, MagneticOne, emaptia.pro, Паляниця. Чим онлайн-волонтерство відрізняється від уже відомого нам, розбираємося за посиланням. Більше про те, як долучитися до соціально важливої роботи, можна дізнатися тут. У світі, сповненому суму та істерії, завжди повинно знайтися місце для малих, але хороших справ. Отримайте плюсик до карми та зробіть щось конструктивне. Це дуже легко.

годинник

4. ЗАВЕДІТЬ НОВУ ХОРОШУ ЗВИЧКУ

Легше сказати, ніж зробити. І легше зробити, ніж дотриматися. На формування звички йде не 21 день, як ми часто можемо зустріти в літературі, а майже 70. І проблема навіть не в тому, що для перетворення хороших намірів у рутину потрібен час. Нам просто важко згадати про цю необхідність, вписати її у шалений графік Позаяк в останній суттєві корективи вніс карантин, відмовок від того, щоб нарешті почати практикувати медитацію або читати щодня по 20 сторінок, стало менше. Не варто нехтувати можливістю зробити щось хороше для себе та близьких.

5. ПОДУМАЙТЕ НАД СВОЇМ ЖИТТЯМ

Ні, усе не так песимістично і ні, ми не натякаємо, що життя ітак пронесеться перед вашими очима. Справа в іншому. Коли навколишній світ трішечки завмирає, це дає можливість подумати і про власний, внутрішній. А тут усе склалося, мов за велінням чарівної палички: березень, початок року (так-так, шанси на те, що 2020 буде вашим стартом до зірок, ще досить великі), обмеження зібрань і вимушене усамітнення з присмаком переоцінки цінностей. Безумовно, складно зберігати спокій, коли у ЗМІ не вщухають новини про нові випадки зараження, здригаються фондові ринки та зловіще коливається курс валют. Однак чи це не найпрекрасніший момент озирнутися навкруги, поміркувати над зробленим і скласти план дій на майбутнє? Приберіть в оселі, подумайте, куди поїдете, коли все вщухне, напишіть паперового листа друзям, зателефонуйте родичам і заспокойте їх, перегляньте фільми, які давно хотіли подивитися і свої погляди на речі. Буремні часи, «яких уже, певно, і не мало би бути» вперто продовжують наставати. І нічого  цим не поробиш. А нам потрібно жити далі, радіти нинішньому та мити руки з милом.

Фото unsplash.com

48181

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: