fbpx
Сьогодні
Рішення 16:09 20 Бер 2024

Виплати для ветеранів та допомога родинам військових: короткий конспект з івенту “Тим, хто чекає”

11-го березня “Рубрика” провела онлайн-івент “Тим, хто чекає” для близьких військових. Разом з представниками профільних організацій ми поговорили про юридичні, соціальні та психологічні аспекти підтримки, якої потребують військові та їхні родини. Нижче — короткий конспект з івенту про найважливіше.

У чому проблема?

Бути родиною військового складно. Близькі захисників часто стають волонтерами для них, вкладають чималі кошти у купівлю спорядження та проходять через складні психологічні випробування. Говорити про це варто більше. Тому що ці родини потребують більше рішень і більше розуміння.

Яке рішення?

"Рубрика" поспілкувалася з юристами, активістами та психологами про основні труднощі, з якими стикаються військові, ветерани та їхні родини. Нижче — питання й відповіді, які учасники нашого івенту "Тим, хто чекає", визначили найважливішими.

Як сім'ям військовослужбовців отримати психосоціальну допомогу

У 2022 році, у відповідь на повномасштабне вторгнення та через запит військових структур, громадський рух "Жіноча сила України" заснував Службу психосоціальної підтримки для сімей військовослужбовців. 

"Коли ми кажемо «Служба психосоціальної підтримки для сімей військовослужбовців», ми маємо на увазі й самого захисника чи захисницю, і всіх його чи її родичів", — зазначає Анастасія Позичайло, комунікаційниця проєкту. 

Допомога родинам військових

Анастасія Позичайло. Фото з архіву спікерки

За допомогою до "Служби психосоціальної підтримки" можна звернутись, якщо:

  • не знаєш, як встановити контакт із військовою частиною;
  • потрібно уточнити, до кого звертатися з різними питаннямистосовно несення служби;
  • ви родич військового і не знаєте, як налагодити комунікацію з ним та емоційно підтримати;
  • ви військовий і потребуєте психоемоційної підтримки через важкий емоційний стан;
  • ви родич військового і відчуваєте емоційну втому, сум, складні емоції і не можете з цим впоратися;
  • ви дружина або матір військового й відчуваєте, що у вашому оточенні немає людей, які розуміють ваш досвід і вам немає з ким розділити свої думки та переживання.

Звернутись можна на гарячу лінію за номером 0-800-332-720, яка працює з 10:00 до 20:00 щодня. Якщо вам комфортніше спілкуватися в текстовому форматі, гаряча лінія працює також в телеграмі або на сайті організації. Або ви можете створити запит на  індивідуальні психологічні консультації. Також організація має сторінки в Facebook та Instagram.

Крім цього, "Жіноча сила України" веде клуб для матерів, дружин та партнерів військовослужбовців "Сила жінок", який зараз налічує понад 250 учасниць. 

"Для якісного спілкування з людьми з подібним досвідом ми створили онлайн-клуб, де жінки далі можуть отримувати допомогу. Там відбуваються майстер-класи, зустрічі, а ще є онлайн-чат, який модерує психолог, тобто ми забезпечуємо супровід", — каже Анастасія Позичайло.

За минулий рік "Служба психосоціальної підтримки" провела 294 кризові консультації, обробила понад 3,5 тисячі звернень, провела 119 групових заходів, на яких було 635 учасниць.

Яким має бути проходження ВЛК чи МСЕК

Юристка з організації "Veteran hub" Анна Алєксандрова розповіла, що шлях проходження медичних комісій можна поділити на етапи, першим з яких є момент отримання поранення. На етапі евакуації військовослужбовцю виписують форму 100 — це така медична форма, необхідна надалі або для видачі довідки про обставини травми, або для встановлення інших моментів. Наприклад, якщо частина помилково вписала вам СЗЧ (самовільне залишення частини), то показавши цю довідку, ви зможете пояснити ситуацію.

Наступний етап — це лікування в медичному закладі. Основною помилкою тут є недостатня комунікація з частиною.

"Поширеніші питання і проблеми виникають, якщо військовослужбовець не комунікує зі своєю військовою частиною. Тобто або він не може, або просто забуває це робити й виникають проблеми. Тому що безпосередній керівник не розуміє та не знає, де та в якому стані перебуває його підопічний", — підмічає Анна.

Допомога родинам військових

Анна Алєксандрова. Фото з архіву спікерки

Наступний крок — це отримання довідки про обставини травми. На основі цього документу видається довідка, що поранення або травма пов'язані з захистом батьківщини. Військовослужбовці найчастіше стикаються з проблемами саме тут.

Це дуже важливий документ, який надалі впливає і на постійні виплати, і на одноразову грошову допомогу. Після лікування боєць буде проходити ВЛК, на основі цієї довідки будуть встановлювати причинно-наслідковий зв'язок.

Щоб отримати цю довідку, потрібно зв'язатись з військовою частиною. Іноді військовим не вдається вчасно отримати довідку, тоді на військово-лікарській комісії пишуть, що поранення пов'язане з проходженням військової служби, а в дужках, що довідка про обставини травми не надана. Але якщо пізніше її отримати, то ВЛК перепише висновок.

На які виплати може розраховувати військовий після поранення

Якщо боєць отримав поранення і має довідку про поранення та пов'язану з захистом Батьківщини травму, то він може розраховувати на виплату суми аналогічної його зарплаті за останньою займаною посадою перед пораненням. А для отримання додаткових виплат на період лікування або реабілітації в розмірі 100 тис. грн потрібно, щоб ВЛК класифікувало поранення як важке.

Також поранений військовослужбовець може отримати допомогу на вирішення соціально-побутових питань. Цю допомогу можуть отримати військовослужбовці, які:

  • отримали поранення при виконанні завдань під час воєнного стану;
  • отримали інвалідність внаслідок поранення, повʼязаного із захистом Батьківщини;
  • безперервно перебувають на лікуванні, реабілітації або у відпустці для лікування, у звʼязку з хворобою, повʼязаною із захистом Батьківщини (понад 30 днів поспіль).

Виплата надається раз на рік і не перевищує місячного забезпечення військовослужбовця.

Для чого проходити МСЕК

МСЕК (медико-соціальна експертна комісія) визначає відсоток втрати працездатності військовослужбовця після поранення, отримання групи інвалідності, призначення протезування  та одноразової грошової допомоги. Велика кількість військовослужбовців навіть не знає, що можна отримати цю виплату. Тому варто пройти МСЕК, навіть якщо ви не вважаєте своє поранення важким.

"Я  раджу це зробити, тому що якщо у вас поранення, контузія, травма, пов'язана з захистом Батьківщини, та навіть якщо у вас немає інвалідності, після визначення МСЕК відсотка втрати працездатності ви можете отримати одноразову матеріальну допомогу", — підмічає Анна Алєксандрова.

Суми виплат різні, вони залежать від відсотка втрати працездатності та групи інвалідності. Наприклад, якщо поранення отримано в результаті захисту військовослужбовець може розраховувати на такі виплати:

  • 1 група інвалідності — 400 кратних прожиткових мінімумів — 1 073 600 грн;
  • 2 група інвалідності — 300 кратних прожиткових мінімумів — 805 200 грн;
  • 3 група інвалідності — 250 кратних прожиткових мінімумів — 671 000 грн.

Також рішення ВЛК або МСЕК можна оскаржити, якщо ви вважаєте, що вам поставили неправильний діагноз.

Як психологічно підтримати військових чи ветеранів

Центр "TMS Rehabilitation" займається очною психологічною реабілітацією військових та ветеранів. Фахівці команди виїжджають у військові частини, працюють з бійцями на передовій і діляться з ними ізраїльськими протоколами саморегуляції.

Психологиня центру Ганна Коломієць каже — військовим важливо відчувати свою причетність до життя близьких, тож у спілкуванні з близькою людиною, яка зараз на передовій, не треба приховувати чи применшувати якісь власні проблеми. 

"Одне з найпоширеніших питань серед родин військових це те, чи можна при спілкуванні з військовим на відстані говорити про свої емоції, про почуття, висловлювати їх. Так, можна. Ви можете говорити про свій стан, про свій настрій, про своє здоров'я, запитувати про це у військового. Говорити обов'язково про стан і відчуття близьких. Говорити про проблеми, які є взагалі в повсякденному житті. Але як? Тут потрібно зауважити, що слід чітко розуміти, що військовий не може вирішити цієї проблеми. Тому ми говоримо, що є така проблема і є певний план дій", — пояснює психологиня. 

Допомога родинам військових

Ганна Коломієць. Фото з архіву спікерки

Інше популярне питання до психолога — як спілкуватися з військовими, що пережили травматичний досвід, так, щоб не травмувати їх повторно і водночас не знецінювати їхній досвід.

"Однозначно не розпитуємо про травматичні події. Якщо військовий сам виявляє бажання говорити про це, таке може бути. Використовуємо активне слухання. Уважно слухаємо, можемо озвучувати свої почуття. Так, тут мені сумно, тут я відчуваю страх. Тут мені боляче.

Тут же хотілося б трішечки проговорити про період адаптації військового. Тому що неможливо взяти людину, з одного місця і просто переставити в інше. Потрібен час для того, щоб адаптуватися в середовищі. Це може бути час приблизно від трьох місяців до року. Може бути й більше", — розповідає Ганна.

Як ветерану\ці отримати фінансову допомогу на розвиток бізнесу 

Український ветеранський фонд організовує конкурсні програми, в яких ветеран або ветеранка можуть отримати допомогу розміром від 500 тис. до 1,5 млн гривень. Ці конкурсні програми відкривають з певною періодичністю, моніторити їх можна на сайті організації. Для учасників цих програм проводять навчальні лекції, тренінги форуми, які допомагають розвивати власний бізнес.

"Якщо є якісь питання щодо розвитку бізнесу, підтримки, позиціювання, закупівлі, оподаткування і багато-багато іншого, на це все ми знаходимо відповідних лекторів і намагаємось підтримати наших ветеранів. Тобто навіть після закінчення таких конкурсних програм, після завершення їхніх проєктів, ми залишаємося з ними постійно на зв'язку і за можливості надаємо всіляку менторську і навчальну підтримку", — зазначає заступниця директора Українського ветеранського фонду Каріна Дорошенко.

Допомога родинам військових

Каріна Дорошенко. Фото з архіву спікерки

За два роки Український ветеранський фонд підтримав понад 500 проєктів ветеранського підприємництва. На це було витрачено понад 300 млн грн. Бюджет на цей рік — 200 млн, але організація шукає донорів для збільшення цієї суми.

Також існує програма з відшкодування витрат ветеранському бізнесу в розмірі до 20 тис. гривень. Для цього не потрібно проходити конкурс, достатньо зібрати список документів, вказаний на сайті, та заповнити заявку. Після цього вся інформація вноситься в CRM-систему та розглядається комісією. Якщо всі необхідні документи в нормі, протягом короткого періоду, відповідно до нарахувань зі скарбниці, ці гроші повертаються на фізичний рахунок. На цю виплату може подаватися як сам ветеран чи ветеранка, так і родини ветеранів або загиблих бійців. За два роки було опрацьовано понад 300 заявок та виплачено сумарно 600 млн грн ветеранським бізнесам.

Ще більше корисних рішень!

Якщо у вас є додаткові питання, ви можете зв'язатися з організаціями, які у якості спікерів долучилися до івенту "Рубрики" "Тим, хто чекає". Нижче — короткі довідки про кожну з них.

 Український ветеранський фонд — це державна установа у сфері управління у справах ветеранів. Основна  діяльність фонду — це надання фінансової підтримки для ветеранів з державного бюджету. 

Служба психосоціальної підтримки сімей військовослужбовців від громадського руху "Жіноча сила України" — це флагманський проєкт організації, який займається своєчасним наданням інформації про маршрути отримання допомоги, створює соціальне середовище підтримки членів сімей військовослужбовців та надає безпосередню психологічну допомогу.

"TMS Reabilitation" — це простір безкоштовної підтримки та реабілітації  через спорт для військовослужбовців ЗСУ та працівників інших силових структур, ветеранів та їхніх сімей.

"Veteran Hub" — це  простір для ветеранів та громадських організацій, що працюють у сфері ветеранських справ. Створений для надання послуг ветеранам, працівникам сектору безпеки, їхнім рідним, а також для підтримки процесу реінтеграції воїнів у цивільне життя.

924

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: