fbpx
Сьогодні
Рішення 17:00 22 Лют 2024

Граєш у квіз — донатиш на ЗСУ: як створювати благодійні вікторини

Волонтери вже другий рік продовжують підтримувати українських військових, але з кожним днем закривати збори стає все важче. У Хмельницькому волонтери пропонують пограти в інтелектуальну вікторину та задонатити. Засновниця ініціативи поділилася з “Рубрикою”, як це відбувається та дала поради як організувати такий захід самостійно.

English version here

У чому проблема?

Повномасштабне вторгнення росії триває й українські військові надалі потребують підтримки волонтерів у озброєнні, спорядженні та медичних засобах. Така допомога дозволяє захисникам боронити та деокуповувати території, однак на її придбання потрібні чималі кошти. Збирати їх стає дедалі важче, збори в соцмережах затягуються і люди втомлюються постійно донатити. 

Волонтери змушені вигадувати різні способи, як зробити збори креативними та швидко їх закрити. Одним з таких варіантів стали благодійні заходи. На них люди відволікаються від реалій війни, знаходять друзів, об'єднуються й головне — проводять час з користю, допомагаючи ЗСУ. 

Яке рішення?
Вікторина заради перемоги

Свій спосіб закривати чималі збори та робити їх цікавими, вигадала Вероніка Стрельченко з Хмельницького. Вона разом зі своєю подругою Наталією Козенко у 2022 році почала організовувати інтелектуальні вікторини — "Quiz On", де  за благодійний внесок на ЗСУ учасники у командах змагаються та відповідають на різноманітні запитання. У кінці переможці з найбільшою кількістю балів отримують подарунки. Наважитися на організацію такого заходу дівчині було легко, оскільки до цього вона вже проводила квізи.

"У 2016 році я сама брала участь в інтелектуальних вікторинах. Вже у 2020 разом з друзями ми організовували квізи в нашому місті, але через Covid-19 нам довелося припинити діяльність. Коли ж почалося повномасштабне вторгнення, то я вирішила спробувати організувати їх знову, але вже з метою допомоги ЗСУ. Раніше ми витрачали внески на подарунки учасникам, а зараз — на потреби військових", — пояснює засновниця та організаторка інтелектуальної вікторини "Quiz On" Вероніка Стрельченко.

Quiz On

Вероніка (праворуч) разом із подругою Наталею. Фото: героїні

За рік їй вдалося провести близько дев'яти благодійних квізів, завдяки яким зібрали понад 226 тисяч гривень. І хоча перша вікторина принесла на допомогу армії відносно небагато коштів, зараз сума зібраних за одну гру донатів збільшилася щонайменше втричі.

"За перший квіз вдалося зібрати десь 8 000 гривень. Тоді для нас це вже були шалені гроші. Зараз ми вийшли на 40 тисяч гривень за гру. Я дуже рада цьому, вважаю це вагомим показником", — ділиться Вероніка.

Quiz On

Звіт про зібрані кошти з благодійної вікторини. Фото героїні

Окрім зборів для ЗСУ ці вікторини дають людям не лише відпочинок, а й всебічний інтелектуальний розвиток, пояснює організаторка. Питання до квізів охоплюють різні теми, тож учасники мають можливість показати свої знання або ж здобути їх завдяки грі. Активність серед учасників протягом року натомість не знижується, на вікторину приходять щонайменше 60 людей. Вони, як зазначає Вероніка, часто можуть задонатити навіть більше, ніж потрібно для внеску. Це своєю чергою дозволяє волонтерам закупити більше допомоги для військових.  

Як це працює?

Учасники інтелектуальної вікторини об'єднуються в команди, де мають змогу проявити себе та навчитися взаємодіяти з іншими колегами по грі. Паралельно із цим вони розширюють свій кругозір, оскільки запитання стосуються абсолютно різних тем: кіно, музика, їжа, патріотичність, 90-ті тощо. За найбільшу кількість балів команда отримує подарунки — книжки, сертифікати, солодощі тощо. 

Проведення вікторини вимагає особистого, розумового та фінансового ресурсу. Організатори мають обрати місце, обладнати його для комфортного перебування учасників, придумати запитання, знайти призи для переможців. Тож аби квізи не ставали тягарем і приносили радість її ініціаторам, варто ставити комфортні дедлайни, пояснює Вероніка. У їхньому з Наталею випадку — це вікторини раз на місяць. Однак вона додає, що можна проводити їх і частіше, якщо є така можливість і бажання. 

"Потрібно бути готовим вкластися в організацію такого заходу. Але результат зазвичай того вартий", — наголошує засновниця вікторини "Quiz On"

Наразі над квізами в Хмельницькому працюють троє людей: Вероніка займається організаційними питаннями та веденням соцмереж, Наталя складає запитання для вікторини, а Оксана розробляє постер-афішу та робить фото. 

"Зазвичай ми самі дуже впевнені у своїх силах, але організація заходів — це доволі велика робота. Якщо ти можеш зробити все самостійно — супер. Але є ризик з часом  вигоріти. У той час як розподілення обов'язків — найкраще, що може статися з організатором, оскільки команда може подивитися на ситуацію з різних сторін та обговорити певні моменти, які самостійно можна недогледіти", — наголошує Вероніка. 

Організувати благодійну вікторину цілком може будь-яка вмотивована до цього людина, однак готуватися до неї варто завчасно. Тож засновниця Quiz On Вероніка Стрельченко поділилася з "Рубрикою" основними аспектами під час підготовки та проведення квізу. 

Де і коли проводити благодійну вікторину?

Першочергова ідея самих квізів полягає в тому, що їх проводять у барах, де учасники відпочивають після роботи, але водночас мають розумову активність у вигляді інтелектуального змагання. Зручним місцем для вікторини стане кафе, оскільки люди зможуть замовити собі напої та страви, пояснює засновниця "Quiz On"

"Будьте готові до того, що в закладах харчування вам можуть відмовити в проведенні вікторини. Оскільки в час, коли вона буде відбуватися, може збігтися з прибутковим для кафе часом", — пояснює Вероніка. 

Однак не менш зручним місцем проведення стануть хаби, громадські центри або навіть приміщення культурних закладів. Зокрема "Quiz On" якось проводили в приміщенні Хмельницької філармонії. 

Quiz On

Наталя перевіряє результати. Фото з мережі

"Коли ви знаходите приміщення, то варто подивитися, чи воно технічно обладнане. Чи вистачає там місця для учасників, чи є можливість підключити проєктор та мікрофон. Інколи з цим можуть виникнути реальні проблеми", — наголошує організаторка.  

Вона додає, що найкращий час для проведення вікторин це ввечері у будні дні. Люди мають змогу відпочити після роботи. У вихідні дні вони більше прагнуть провести час з родиною або у власних справах: 

"Вікторину можна організувати й на вихідні, але за нашими спостереженнями, краще обирати вечір середи або четверга. П'ятниця — взагалі супер!"

Quiz On

Команда на інтелектуальній вікторині. Фото з мережі

Де шукати запитання на вікторину?

Запитання до інтелектуальних вікторин у Хмельницькому організатори переважно складають самостійно. У цьому їм допомагає інтернет і статті на різну тематику. Вероніка розповідає: 

"Ми намагаємося роботи запитання самостійно, дещо можемо знайти готове, але перероблюємо. За це в моєму випадку відповідає Наталка. Я вже зачитую готові запитання на грі й сама деколи не знаю правильної відповіді". 

Quiz On

Вероніка Стрельченко під час вікторини. Фото героїні

Для першого квізу можна взяти готові запитання з інтернету, але можливо трохи переробити для кращого сприйняття учасників, зазначає засновниця вікторини. Деколи ідеї надходять із життя, оскільки є специфічна інформація, яку знають лише місцеві. Урізноманітнити вікторину допоможе ChatGPT або будь-який інший сервіс із штучним інтелектом

"Ми якось використали штучний інтелект для створення ілюстрації під пісню. Тож учасники дивилися на картинку й мали вгадати, яка саме це пісня. Сучасні технології справді допомагають", — ділиться Вероніка.

Quiz On

Одне з запитань під час вікторини. Фото з мережі

Для вікторини зазвичай створюють приблизно 50 запитань, розділених на тури. Вони можуть бути абсолютно на різні теми або ж обмежуватися однією. Головне, щоб запитання не повторювалися та були зрозумілі, наголошує організаторка. Правильні відповіді гравці записують на аркушах, які потім віддають на підрахунок балів. 

"Вікторини можуть мати різні теми: кіномистецтво, музика, їжа, географічні, патріотичні тощо. У нас найпопулярніші про кіно та музику, напевно, бо більшість людей цим цікавиться. Ми помітили тенденцію, що тематичні квізи більше подобаються учасникам, ніж загальні. Можливо, вони так відчувають себе більш підготовленими, розуміють приблизно, що може їх очікувати", — ділиться організаторка. 

Як знайти учасників та заохотити їх?

Про заплановану вікторину організатори сповіщають учасників через соцмережі. Для цього створюють спеціальну афішу з основними деталями заходу. На початку запросити людей можна завдяки репостам друзів, каже засновниця "Quiz On".

"Просіть знайомих та друзів робити репости — це елементарна річ, але вона дійсно працює. Після участі в грі люди розповідають про неї своїм друзям, й так з'являється ще більше охочих. Допомагає також ведення соцмереж для розкрутки, поступово будуть і підписники", — пояснює Вероніка. 

Разом із поширенням інформації про вікторину має бути посилання на реєстрацію. Це допомагає організаторам заздалегідь підготувати місця та канцтовари для гри. Також в анкеті люди зазначають наявність чи відсутність власної команди. За потреби організатори їх створюють. 

"Коли ми готуємося до вікторини, ми маємо знати скільки столів та стільців нам потрібно. Був випадок, коли за годину до початку зателефонували гравці й сказали, що прийдуть. Ми на них звичайно, що не розраховували, тож довелося швидко шукати машину, яка привезе стільці, які також потрібно було знайти. На щастя, ми встигли все зробити", — пригадує організаторка. 

Також мотивують до участі та підсилюють дух змагань подарунки. Якщо раніше організатори "Quiz On" купляли їх із внесків, то під час війни з подарунками допомагають спонсори. Вони також можуть зарадити з організаторськими витратами, зазначає засновниця. 

"Спонсори дуже допомагають. Якось нам вдалося поділити з ними навпіл витрати на кейтеринг. Також спонсори виділяють подарунки для переможців, наприклад солодощі, книжки, сертифікати на відвідування мовної школи тощо", — зазначає дівчина. 

Додають атмосферності й різні активності. Наприклад, в Хмельницькому гравцям пропонують вдягати костюми своїх улюблених героїв, за які вони також отримують подарунки. А якось командам пропонували будувати вежу з маршмелоу та спагеті. За найвищу учасники отримували додаткові бали. Таке завдання стало для учасників справжньою несподіванкою, зазначає засновниця квізів:

"Прийшли серйозні дорослі люди, а їм тут видали маршмелоу та спагеті. Ми потім рулеткою міряли їхні вежі на висоту. Класна активність на розвиток командних навичок. Ну і звичайно позитивних емоцій усі отримали купу".

Quiz On

Вежа з маршмелоу та спагеті. Фото героїні

Гроші — на ЗСУ

Оскільки інтелектуальні вікторини мають благодійний мотив, а отже вони потребують легального збору коштів. Вероніка та Наталя вирішили співпрацювати з благодійним фондом "Волонтери Поділля", звідки вони взяли скриньку для внесків за участь у грі. Вона окрім отвору для донатів має QR-код, за яким учасники також можуть перерахувати гроші. 

Quiz On

Скринька благодійного фонду, з яким співпрацюють організаторки вікторини. Фото з мережі

Окрім благодійних внесків за гру вагому роль відіграють аукціони. Лоти до них організатори шукають самостійно або їх приносять гравці. Засновниця вікторини пригадує, що їм передавали різні предмети на розіграш, зокрема колекційне шампанське з Бахмута, картини по номерах, колекційну монету в п'яти гривень від Нацбанку України "Володимирський Собор", скриню для патронів, розмальовану художницею з Маріуполя каску російського солдата тощо.

"Монету та шампанське ми продали за 15 000 гривень. Уламок від ракети — за 18 тисяч гривень, розмальовану скриню для патронів за 14 тисяч продали одному учаснику, а інший гравець на цей лот ще тисячу нам додав, тобто загалом вийшло 15 тисяч за неї", — ділиться засновниця вікторини.   

"Також ми пропонували нашим учасникам підписати дрони за донат. Учасники позитивно реагують, їм дуже це подобається. Зараз це доволі популярна ідея. Кожен підпис несе свій особливий сенс, це для хлопців також підтримка й нагадування, що про них пам'ятають", — наголошує організаторка. 

Quiz On

Підписаний дрон. Фото з мережі

Також організатори вікторини радять відзвітувати перед учасниками про зібрану суму донатів та на що вони були витрачені. Це викликає довіру та приваблює майбутніх гравців. Зручним майданчиком для цього стануть соцмережі, створені під вікторину. 

Головне вірити в себе

На рахунку "Quiz On" вже не одна організована вікторина. Команда Вероніки поступово збільшується й готується до організації інтелектуальних вікторин в інших містах України. 

"Головне не боятися організувати такі заходи й робити це від щирого серця. Люди це відчуватимуть і натомість даватимуть свою підтримку. У нас вже є готові квізи й з ними ми готові їхати в інші міста та продовжувати збирати гроші на ЗСУ", — підкреслює Вероніка Стрельченко. 

Вона додає, що у фонді, де вони попросили скриньку, до організації вікторин спочатку поставилися з осторогою. Однак, побачивши їхній запал в очах та мотивацію все ж вирішили допомогти. Не змусили на себе чекати й перші результати, тож команда "Quiz On" продовжує свою діяльність надалі й готова ділитися своїм досвідом з іншими волонтерами.

3071

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: