fbpx
Сьогодні
Корисності 18:45 18 Бер 2020

20 музеїв зі всього світу, які можна побачити онлайн

Навіть якщо ви застрягли вдома на найближчий час, це не причина відмовлятися від походів до музеїв. Так, це можна зробити прямо з дому! Зібрали в одному матеріалі найцікавіші музеї, якими можна погуляти, не встаючи з дивану.

Карантин це не вирок нашим естетичним потребам. Тож, замість того, щоб сумувати через закриті культурні місця вашого міста, запрошуємо вирушити у віртуальну подорож музеями світу 😉

Від Австралії до Америки, від Євразії до Африки "Рубрика" зібрала 20 музеїв з усіх континентів світу, які можна відвідати онлайн.

Музеї Європи

Музей Ван Гога, Нідерланди

Музей Ван Гога, Нідерланди

Музей Ван Гога в Амстердамі розміщує найбільшу колекцію творів  постімпресіоністського майстра. 

Віртуальна екскурсія музею Ван Гога більше орієнтована на тих, хто знайомий з його роботою, ніж новачків, які прагнуть дізнатися про його техніку та історію. Існує зовнішнє посилання на сторінку музею на YouTube, де викладені відео-пояснення деяких його найвідоміших творів.

Подивитися представленні експозиції можна тут

Музей Ґуґґенгайма (Guggenheim Bilbao), Іспанія

Музей сучасного мистецтва, що містить чи не найбільше зібрання творів іспанських та зарубіжних художників. Місія музею полягає в тому, щоб збирати, зберігати і досліджувати сучасні твори мистецтва і представляти їх в їхньому історичному контексті, пропонуючи аудиторії будь-якого віку і штибу шанс відкрити для себе мистецтво нашого часу.

Серед колекцій оригінали пензля Клімта, Шиле, Пікассо, твори видатних модерністів й експресіоністів. В онлайн-версії посилання на книги з мистецтва, звідки можна збагатити ерудицію щодо диваків сучасного мистецтва.

Подивитися представленні експозиції можна тут

Лувр, Франція

Лувр, Франція

В онлайн-версії найвідомішого музею світу, де зібрані найкращі зразки світового мистецтва від античних часів до сучасності, можна легко знайти потрібний експонат завдяки зручній системі пошуку (на відміну від системи офлайнової).

Для панорамного виду інтер'єру музею вам доведеться зайти на власний веб-сайт Лувра, де доступно кілька віртуальних екскурсій. Ви також можете знайти окремі предмети на сайті Лувра, зокрема, знамениту "Мону Лізу".

Подивитися представленні експозиції можна тут

Британський музей, Велика Британія

Британський музей, Велика Британія

Британський музей у Лондоні — головний історико-археологічний музей Об'єднаного Королівства. У ньому зібрані експонати з усього світу. З колекцією, яка нараховує понад 8 мільйонів об'єктів, Британський музей робить частину своїх експонатів доступними для перегляду в Інтернеті, зокрема "Kanga: Textiles From Africa" та "Об'єкти з римських міст Помпеї і Геркуланум".

Унікальний онлайн-сервіс — компас Британського музею — допоможе розібратися у всьому різноманітті представлених експонатів. На сайті два "компаси" — загальний і для дітей.

Використовуючи їх, можна переглянути фотографії експонатів у звичному та збільшеному розмірі.

Подивитися представленні експозиції можна тут

Театр-музей Далі, Іспанія

Театр-музей Далі, Іспанія

Театр-музей Далі цілком присвячений мистецтву Сальвадора Далі. Музей, до створення якого він сам доклав руку, по істині витвір мистецтва. Тут є багато приміщень та експонатів, що оточують кожну епоху життя та кар'єри Далі, а сам художник похований тут.

Подивитися представленні експозиції можна тут

Бельведере (Belvedere), Австрія 

Бельведере (Belvedere), Австрія 

У Верхньому Бельведері знаходиться вражаюча колекція австрійського мистецтва від середньовіччя до наших днів. В основі творів мистецтва близько 1900 року перебуває найбільша в світі колекція Густава Клімта. Блискучі відблиски золоті картини Клімта "Поцілунок і Джудіт" і шедеври Шиле і Кокошко. Видатні роботи французьких імпресіоністів і видатна колекція віденських картин Бидермейера – ще одна визначна пам'ятка Верхнього Бельведера.

Подивитися представленні експозиції можна тут

Музеї Америки

Музей Арочена (Museo Arocena), Мексика

Музей Арочена (Museo Arocena), Мексика

Арочена — це великий і сучасний музей з цікавими залами європейського мистецтва, мистецтва Нової Іспанії і регіональної історії, розташований в трьох історичних будівлях в центрі міста Торреон: стара будівля Казино де ла Лагуна, будівля Arocena і будівля Russek, колишній китайський банк. 

Музей був заснований на колекції з більш ніж 3000 творів мистецтва віце-короля, Європи і Мексики, які були придбані за останні сто років сім'єю Арочена і її нащадками.

Подивитися представленні експозиції можна тут

Museu Imperial, Бразилія

Museu Imperial, Бразилія

Імператорський палац у Петрополісі був одним з будинків бразильської імператорської сім'ї.

Побудований на приватні кошти Імператора в період 1845-1862 рр. Комплекс був збагачений протягом 1850-х років садом, спроектованим і виконаним ландшафтним архітектором Жаном-Батистом Біно під керівництвом молодого імператора.

Як музей Імператорський палац був відкритий 16 березня 1943 року зі значною колекцією предметів, що відносяться до бразильського імперського періоду. За останні сім десятиліть тут зібрана майже 300 тисяч документів, книг і предметів.

Подивитися представленні експозиції можна тут

Ньюфілдс (Indianapolis Museum of Art at Newfields), США

Ньюфілдс (Indianapolis Museum of Art at Newfields), США

Newfields пропонує динамічний досвід поєднання мистецтва і природи для гостей будь-якого віку. Культурний кампус площею 152 акра включає художні галереї, пишні сади, історичний будинок, місця для виступів, природний заповідник і парк скульптур. Newfields є домом для Музею мистецтв Індіанаполіса, який знаходиться серед десяти найбільших і десяти найстаріших музеїв загального мистецтва в країні.

Подивитися представленні експозиції можна тут

Музей сучасного мистецтва (MoMA), США

Музей сучасного мистецтва (MoMA), США

MoMA був першим у світі музеєм, присвяченим сучасній ері. Сьогодні багата і різноманітна колекція MoMA пропонує панорамний огляд сучасного мистецтва, від інноваційного європейського живопису і скульптури 1880-х років до сучасного кіно, дизайну і виконавського мистецтва. 

З первинного подарунка, що складається з восьми гравюр і одного малюнка, колекція виросла до 150 000 картин, скульптур, малюнків, гравюр, фотографій, архітектурних моделей і малюнків, а також предметів дизайну; приблизно 22 000 фільмів і чотири мільйони фільмів; а в його бібліотеці і архіві — понад 300 000 книг, книг художників і періодичних видань, а також великі індивідуальні файли більш ніж 70 000 художників. 

Подивитися представленні експозиції можна тут

Музей Гетті (The J. Paul Getty Museum), США

Музей Гетті

У музеї Дж. Пола Гетті у центрі Гетті представлені твори мистецтва, які починаються з восьмого по двадцять перше століття, і демонструються вони на тлі драматичної архітектури, спокійних садів та захоплюючих поглядів на Лос-Анджелес. Колекція включає європейські картини, малюнки, скульптуру, освітлені рукописи, декоративно-прикладне мистецтво та європейські, азіатські та американські фотографії.

Музей Дж. Пола Гетті у віллі Гетті в Малібу містить грецькі, римські та етруські старожитності, представлені в обстановці, за зразком за дачним римським будинком першого століття, Villa dei Papiri в Геркулануме, Італія.

Подивитися представленні експозиції можна тут

Музеї Азії

Академія корейських студій (Academy of Korean Studies), Південна Корея

Академія корейських студій

Академія корейських студій була створена з метою пожвавлення відомості культури Кореї шляхом проведення поглиблених досліджень і навчання по суміжних предметів. Діяльність AKS варіюється від проведення досліджень з корейської культури з точки зору гуманітарних і соціальних наук до навчання і підготовки дослідників і фахівців в галузі вищої освіти, збору, дослідження, перекладу і публікації корейської класики, а також публікації та поширення результатів досліджень в області знань про Корею. 

Подивитися представленні експозиції можна тут

Музей тіней Вана (Wang's Shadow Museum), Китай

Музей тіней Вана

Родина Ван у Ланчжуне успадкувала мистецтво тіньової гри протягом декількох поколінь і є однією з найвідоміших родин щодо збереження тіньової гри в Китаї, яка користується високою репутацією на міжнародному рівні. 

Ван Венькунь успадкував і продовжив мистецтво гри тіней, залишене його предками, і отримав високу оцінку як майстер із заслугами з різних шкіл, включаючи оволодіння такими навичками, як різьблення, малювання, співи, маніпулювання і гра на інструментах. 

«Гра тіней Вана», школа, створена головним чином Ван Венькунем, є унікальним, геніальним і нев'янучим мистецтвом серед різних чудових шкіл тіней в Китаї.

Подивитися представленні експозиції можна тут

Національна галерея сучасного мистецтва, Індія

Національна галерея сучасного мистецтва

Національна галерея сучасного мистецтва Індії демонструє твори сучасного мистецтва, які виставляються у будівлі старовинного палацу. Сам інтер'єр галереї значно відрізняється від запилених залів музеїв, у звичному їх розумінні. Галерея може похвалитися творами рук лауреата Нобелівської премії Рабіндранат Тагор, а також експресивними картинами інших сучасних художників. 

Подивитися представленні експозиції можна тут

Музеї Африки 

Doxandem Squad, Сенегал

Doxandem Squad, Сенегал

Doxandem Squad це асоціація міжнародного арт-мистецтва, що займається просуванням мистецтва графіті і культури урбаністики та інші міжнародні художні форми. 

Doxandem Squad з одного боку, сприяє розвитку африканського міського мистецтва, а з іншого – допомагає активізуватися в соціальному житті.

Подивитися представленні експозиції можна тут 

Центр мистецтв GoDown, Кенія

Центр мистецтв GoDown, Кенія

Центр мистецтв GoDown є домом для кенійської творчості в галузі мистецтва і засобів масової інформації. 

Заснований у 2003 році в приміщенні, яке раніше було складом для ремонту автомобілів, центр вніс значний внесок у зростання, визнання і впізнаваність місцевих художників, заохочуючи і полегшуючи співпрацю і зустрічі між художниками з різних дисциплін і різних частин світу.

Подивитися представленні експозиції можна тут

Острів Роббен (Robben Island Museum), Південна Африка

Острів Роббен

Музей острову Роббен унікальний символ "перемоги людського духу над бідами, стражданнями і несправедливістю" з 500-річною багатошарової історією, який щорічно відвідують тисячі людей, що прагнуть зрозуміти і вшанувати важливі аспекти Півдня Африки. Це історія Африки, яку представляє острів.

Подивитися представленні експозиції можна тут

Музеї Австралії 

Музейно-мистецька галерея Північної території (MAGNT), Дарвін

Музейно-мистецька галерея Північної території

Музейно-мистецька галерея Північної території (MAGNT) є провідним культурним закладом в Дарвіні, північній столиці Австралії. Тут зберігаються різноманітні колекції, що представляють мистецтво, природну історію і культуру регіону. За допомогою своїх дослідницьких і виставкових програм MAGNT прагне внести свій внесок в розуміння природної, культурної та мистецької історії регіону.

Подивитися представленні експозиції можна тут

Національний автомобільний музей (National Motor Museum)

Національний автомобільний музей

Національний автомобільний музей демонструє історії людей і транспортних засобів, які сформували автомобільну історію Австралії. Від величного до абсурдного, від виготовленого вручну до масового виробництва, ви побачите, як автомобілі, які любили і ненавиділи, били і балували, переслідували свої автомобільні мрії!

Будучи міжнародним центром збору, дослідження, збереження, навчання і демонстрації історії австралійського автомобільного транспорту, Національний автомобільний музей є чимось більшим, ніж просто колекцію автомобілів. Це соціальна історія про те, якими були і якими є зараз австралійські автівки. 

Подивитися представленні експозиції можна тут

Музей сучасного мистецтва Австралії, Сідней

Музей сучасного мистецтва Австралії

Розташований на одному з найкрасивіших місць у світі на Сіднейській круговій набережній, Музей сучасного мистецтва Австралії відкрився для публіки у 1991 році і знову відкрився у 2012 році після значного розширення.

Орієнтуючись на творчість живих художників, MCA Australia прагне залучити аудиторію сучасним мистецтвом і ідеями за допомогою презентації різноманітної програми виставок і спеціальних заходів. Програма MCA охоплює широкий спектр і різноманітність сучасного мистецтва – від великих тематичних виставок та опитувань відомих художників, персональних виставок і проектів художників до нових робіт художників-початківців.

Подивитися представленні експозиції можна тут

Якщо ж ваша жага до знань та мистецтва безмежна,  то мобільний додаток Google Arts & Culture дозволить відвідати віртуальні тури 500 музеями і галереями світу. 

Читайте також:

Без поцілунків та онлайн: як коронавірус змінює традиційні релігійні ритуали

Коронавірус 2020: як країни вводять карантин та надзвичайний стан через пандемію

Надихаючі вчинки. Як люди поводять себе під час коронавірусу і повертають віру у добро

Як перейти на віддалену роботу: підбірка інструментів

Що робити під час карантину: практичні (та не дуже) поради

Коронавірус і собачки-котики. У чому небезпека і як захистити?

214253

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: