fbpx
Сьогодні
14:57 23 Бер 2024

Міноборони: Україна є одним зі світових лідерів у розробці й тестуванні технологій на полі бою

English version here

Фото: Телеграм / FEDOROV

Україна є одним зі світових лідерів у розробці та тестуванні нових технологічних рішень на полі бою, зокрема з використання штучного інтелекту в безпілотних системах.

Про це заступниця міністра оборони України Катерина Черногоренко заявила під час першого засідання з питань імплементації Політичної декларації щодо відповідального використання ШІ у військовій сфері, організатором якого є Сполучені Штати Америки, повідомляє пресслужба Міноборони, цитує Рубрика.

Як наголосили, політичну декларацію щодо відповідального використання штучного інтелекту у військовій сфері за ініціативою американської сторони минулого року підписали 46 країн, серед яких Україна, Сполучені Штати, Японія та інші країни Африки, Європи й Північної Америки.

"Україна використовує штучний інтелект, аби зберегти життя людей шляхом розвитку оборонних технологій. Тоді як Росія, застосовує штучний інтелект "Шахедів", знищуючи все у зоні досяжності її зброї: лікарні, заклади освіти, дитячі будинки тощо", – чиновниця.

У Міноборони зауважили, що ця ініціатива сприяє створенню міжнародної системи відповідальності, й показовим є те, що серед підписантів немає росії.

"Україна є одним зі світових лідерів у розробці та тестуванні нових технологічних рішень на полі бою. Ми маємо рішення, як ефективно використовувати ШІ у розробках безпілотних систем. Деякі варіанти вже протестовані й навіть використовуються на передовій", – підкреслила заступниця міністра оборони

Нагадаємо, що у 2020 році уряд ухвалив розпорядження № 1556-р "Про схвалення Концепції розвитку штучного інтелекту в Україні". Реалізація Концепції передбачена на період до 2030 року. Також було затверджено Дорожню карту для реалізації Концепції на 2021-2024 роки.

Що відомо про використання ШІ у військових цілях

Варто додати, компанія OpenAI зняла заборону на використання штучного інтелекту у військових цілях, фактично дозволивши їм використовувати свої технології.

Окрім того, до розмінування української території залучать штучний інтелект. Втілити задуману стратегію допоможе американська технологічна компанія.

Також Велика Британія співпрацює з союзниками, зокрема США, щоб забезпечити Україну тисячами нових безпілотників з підтримкою штучного інтелекту.

Варто додати, що у Пентагоні також не можуть обійтися без ШІ, але заявляють, що його використання має бути вкрай обережним, а дані багато разів перевірені ще раз.

Міністерство оборони США має намір розгорнути тисячі автономних транспортних засобів зі штучним інтелектом до 2026 року, щоб не відставати від Китаю.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: