fbpx
Сьогодні
21:46 29 Кві 2024

У Литві вважають, що про питання повернення українців призовного віку з-за кордону мають обговорюватися на рівні ЄС

Фото: X / Ingrida Šimonytė

Прем'єр-міністерка Литви Інґріда Шимоніте вважає, що деякі питання повернення українців призовного віку в Україну мають обговорювати на рівні всього Європейського Союзу.

Про це пише LRT, повідомляє Рубрика.

За її словами, Литва може вжити деяких заходів, щоб допомогти Україні на тлі нових правил мобілізації. Так, у Литві могли б перевіряти, чи виконав громадянин України свій мобілізаційний обов'язок або отримав звільнення від призову, перш ніж продовжувати йому посвідку на проживання.

«Але нам потрібно працювати не лише з українською владою, а й ширше, тому що зараз ЄС має так званий тимчасовий захист для українців», — сказала литовська прем'єрка.

За даними Міграційної служби Литви, немає правових підстав, які б зобов'язували Литву допомагати Україні в процесі мобілізації, а будь-які рішення щодо цього були б «політичним рішенням Литви».

«Для реалізації цих рішень потрібно було б вжити деякі національні законодавчі ініціативи, але знову ж таки, виникне величезне питання, наскільки це буде сумісним із законодавством ЄС», — додали в литовській Міграційній службі.

Раніше Рубрика повідомляла, що офіційний представник Міністерства внутрішніх справ ФРН Максиміліан Калль заявив, що на статус біженців у ФРН не вплине рішення України про призупинення надання консульських послуг для громадян призовного віку за кордоном.

Повернення чоловіків з-за кордону 

Нагадаємо, 11 квітня Рада ухвалила у другому читанні закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", він вже підписаний президентом та опублікований.

А 23 квітня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підтвердив повідомлення про призупинення надання консульських послуг українським чоловікам мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном. На його думку, перебування за кордоном не звільняє громадянина від "обовʼязків перед Батьківщиною", зокрема щодо оновлення своїх даних у військкоматах, і саме тому, за його словами, він доручив припинити надання деяких послуг таким людям.

МЗС пізніше вказало, що після набуття законом про мобілізацію чинності 18 травня 2024 року "процес прийняття та розгляду заяв про вчинення консульських дій продовжиться з урахуванням нових вимог, що випливають із положень закону".

Своєю чергою в Європейському Союзі заявили, що "взяли до уваги" рішення Міністерства закордонних справ України щодо призупинення надання послуг чоловікам мобілізаційного віку в дипломатичних установах.

24 квітня Уряд України заборонив пересилати за кордон оформлені паспорти громадянина України та паспорти для виїзду за кордон, що належать чоловікам призовного віку. Про це йдеться у постанові Кабінету міністріа України № 443.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: