fbpx
Сьогодні
16:27 30 Жов 2023

ШІ розпізнав матеріали пошкоджених та зруйнованих будівель у Бучі з точністю до 86%

English version here

Штучний інтелект розпізнав матеріали пошкоджених і зруйнованих будівель у Бучі з точністю до 86%. Його розробкою займається команда ГО ReThink, що сприяє переходу України до економіки замкнутого циклу.

Отримані результати опублікували на інтерактивній вебплатформі, повідомляє Рубрика.

Основою для тренування ШІ стали дані від організації Damaged In UA. У результаті, натренована модель класифікувала 20 матеріалів, більшість з яких складає шифер, металочерепиця та бетонні плити. 

ШІ розпізнав матеріали

Мета проєкту — створення відкритої бази даних з обліком матеріалів зруйнованих будівель в місті Буча, які були визначені за допомогою опрацювання знімків натренованим штучним інтелектом (ШІ). Його результати дозволяють оцінити потенціал вторинного використання будівельних матеріалів досліджених об'єктів та актуалізувати застосовану методологію для інших пошкоджених регіонів України, які постраждали внаслідок агресії росії. 

ШІ розпізнав матеріали

Найякісніше ШІ визначає металеві листи, а найслабкіше – цеглу, яка на знімках присутня найменше (37% чіткості визначення). Результати аналізу мають потенціал для кращої оцінки рівня руйнувань й на інших територіях України, кажуть у команді.

ШІ розпізнав матеріали

Для аналізу об'єктів використовували знімки БПЛА усіх будівель Бучі та файли з оцінкою рівня руйнувань в місті, які надала організація Damaged in UA, а також дані з відкритих джерел.

Проєкт втілено в межах реалізації проєкту ПРООН "Посилення відновлення в Україні на основі фактичних даних", компонент якого впроваджує Київська школа економіки.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: