fbpx
Сьогодні
18:21 03 Бер 2024

Штучний інтелект залучать до розмінування України: у чому рішення

English version here

До розмінування української території залучать штучний інтелект. Втілити задуману стратегію допоможе американська технологічна компанія.

Про це йдеться на сайті Мінекономіки, пише Рубрика.

У чому проблема?

У вересні 2023 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що потенційно замінованими в Україні залишаються близько 174 тисяч квадратних кілометрів. Це величезна територія, розмінування якої може зайняти десятиліття, наголосив він. Водночас мета України — зробити це за найближчі роки.

Наприкінці лютого 2024-го начальник відділу організації роботи з гуманітарного розмінування ДСНС Сергій Рева розповів, що фахівцям із розмінування вдалося зменшити потенційно забруднену вибухонебезпечними предметами територію на 18 тисяч кв. км. Наразі вона сягає 156 тисяч кв. км, тобто близько 25% від загальної площі держави.

За даними Міноборони, унаслідок підриву на вибухонебезпечних предметах загинуло 287 цивільних, зокрема 15 дітей, ще 641 людина зазнала травм, серед них 77 неповнолітніх.

Яке рішення?

У гуманітарному розмінуванні території України допомагатиме штучний інтелект.

Це стане можливим завдяки співпраці Міністерства економіки України та американської компанії Palantir.

"Завдяки штучному інтелекту ми аналізуватимемо big data, щоб ухвалювати якісні рішення, розставляти пріоритети, розуміти потреби і те, які ресурси треба залучати, щоб швидше розміновувати українські землі. Зокрема, система зможе проаналізувати дані про потенційно заміновані території, з'єднати їх із даними з додаткових джерел, наприклад, про об'єкти соціальної чи критичної інфраструктури, та сформувати варіанти більш пріоритетних шляхів розмінування", – розповіла міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Як це працює?

Угоду про партнерство українське міністерство та технологічна компанія підписали у Лондоні.

Зазначається, що вона містить конкретні положення щодо співпраці за такими напрямками:

  • оцифрування операцій гуманітарного розмінування, автоматизація процесів, передбачених Національною стратегією протимінної діяльності на період до 2033 року;
  • розширення цифрових можливостей для координації вивільнення та оцінки земель, визначення пріоритетів регіонів та управління ризиками в протимінній діяльності;
  • використання асистента на базі платформи штучного інтелекту Palantir (AIP) для прийняття рішень у протимінній діяльності.

Як пояснили у відомстві, платформа ШІ працюватиме з великими базами даних, сформованих усіма учасниками процесу розмінування — від органів місцевого самоврядування, регіональної влади, міністерств та відомств і до операторів протимінної діяльності.

Бази міститимуть як сталу інформацію, наприклад, оцінку економічної ефективності сільгоспземель, близькість забруднених територій до комунікацій тощо, так і оперативну, яка буде регулярно оновлюватися.

Йдеться, зокрема, про дані обстеження територій ДСНС, ДССТ, неурядовими операторами, кількість та стан техніки, наявність піротехнічних підрозділів  на конкретних напрямках тощо.

Очікується, що Palantir AIP, наприклад, зможе порадити, як найбільш ефективно провести очищення конкретної території — за допомогою нових методів розмінування, таких, як дрони, чи з застосуванням традиційних методів. Кінцевою ж метою у відомстві вбачають розмінування території швидше та за менших витрат.

Міністерка економіки Юлія Свириденко наголосила, що наразі потенційно забрудненими є 156 тисяч квадратних кілометрів української території.

"Прискорення гуманітарного розмінування, зокрема завдяки співпраці з такими технологічними компаніями як Palantir — це можливість зберегти життя людей та швидше розпочати відбудову України", — зазначила Свириденко.

Як повідомлялось, українські розробники з кластера Brave1 створюють інноваційну технологію, яка полягає в розмінуванні територій за допомогою штучного інтелекту.

Нагадаємо, що Державна спеціальна служба транспорту отримала систему розмінування DOK-ING MV-10. Техніку передав високий представник ЄС Жозеп Боррель.

Також, компанія-виробник машини для підготовки ґрунту до розмінування вже отримала сертифікат відповідності, що дозволяє налагодити її виробництво та використовувати для розмінування територій.

Окрім того, в Україні виготовлятимуть роботизовані системи західних зразків для розмінування.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: