fbpx
Сьогодні
22:28 08 Жов 2023

Власну дорожню карту з регулювання штучного інтелекту представили в Україні

Фото: з відкритих джерел

Міністерство цифрової трансформації України розробило дорожню карту з регулювання штучного інтелекту. Очікується, що даний документ допоможе українським компаніям підготуватися до впровадження законодавства, аналогічного до того, що є в ЄС, а громадянам дасть змогу навчитися захищати себе від ризиків ШІ.

Про це повідомляє Урядовий портал, пише Рубрика.

Як розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, в основі дорожньої карти — підхід поетапного руху від "меншого до більшого".

Так, упродовж перших 2-3 років держава надасть галузі інструменти для підготовки до майбутніх законодавчих вимог, і тільки після цього ухвалить закон, що стане аналогом AI Act Європейського Союзу.

Водночас підхід повинен врахувати інтереси всіх зацікавлених сторін:

  • бізнесу,
  • держави,
  • громадян.

Про це запевнили розробники дорожньої карти.

"Уже сьогодні в Україні ШІ активно використовують у різних напрямах. Особливо важливе використання штучного інтелекту у сфері військових технологій. Він допомагає фіксувати переміщення техніки та особового складу окупантів, збивати ворожі ракети, ефективніше наводити БПЛА на цілі тощо", — наголосив Федоров.

Заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков розповів, що дорожня карта передбачає саморегуляцію бізнесу.

Зокрема, очікується підписання компаніями добровільних кодексів поведінки, які свідчитимуть про етичність використання ШІ.

Ще один інструмент – "Біла книга", що ознайомить бізнес із підходом, термінами та етапами впровадження регулювання.

Також планується публікація рекомендацій – загальних і секторальних, щоб дати відповідь на запитання, що і як потрібно робити, аби підготуватися до ухвалення закону.

Зазначається, що у розробці дорожньої карти брали участь профільний бізнес, науковці та освітяни з експертного комітету з ШІ при Мінцифри.

Завантажити документ можна за посиланням.

Довідка

Міністерство цифрової трансформації спільно з асоціацією IT Ukraine та агентством TopLead створило перший каталог українських ІТ-компаній та ІТ-продуктів.

"У каталозі — топові компанії та розробки світового рівня, деякі з них не мають аналогів. Загалом зібрали 96 продуктових ІТ-компаній та 31 успішний український ІТ-продукт", – йдеться в повідомленні Федорова.

У каталозі, зокрема, міститься інформація про український безпілотник Shark UAV, продукти від MacPaw, роботизований протез від Esper Bionics, системи боротьби з дронами Piranha-Tech тощо.

Федоров підкреслює, що каталог буде корисним для інвесторів, спонсорів, донорів та всіх тих, кого цікавлять інноваційні українські продукти, і сприятиме популяризації українського сектору ІТ та залученню потенційних інвесторів і партнерів.

Нагадаємо, що українські розробники на базі Штучного Інтелекту створили платформу Mantis Analytics, яка вміє моніторити, аналізувати події та виявляти маніпуляції в інформаційному просторі.

Окрім того, для того, щоб штучний інтелект заговорив не лише українською, а і кримськотатарською, український стартап Respeecher ініціював проєкт зі збору голосів носіїв кримськотатарської мови.

Також повідомлялось, що OpenAI випустила гайд для вчителів про те, як користуватися ChatGPT для навчання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: