fbpx
Сьогодні
Небайдужа 16:00 27 Гру 2021

Рішення від і для жінок, які надихають: ТОП-10 у 2021 році

Якщо ти дівчинка, ти можеш усе! Але, на жаль, під акомпанемент сексистських коментарів, з підвищеним рівнем небезпеки і потребою виборювати для себе ті права, якими давно безперешкодно користуються чоловіки.

English version here

Та жінки над цим працюють! "Рубрика" зібрала десятку найкращих рішень 2021-го року з України та світу, які приймалися жінками й для жінок. Girl power у найкращих її проявах!

У чому проблема?

Не окраси і не берегині

У зґвалтуваннях досі звинувачують зґвалтованих. Жінки отримують зарплатню на 18% менше, ніж чоловіки на тих самих посадах. В окремих країнах забороняють аборти, що призводить до смертей жінок. А в навчальних закладах домагаються до студенток і викладачок.

Перелік можна продовжувати. Дискримінація за ознакою статі існує, з нею стикаються як жінки, так і чоловіки, але саме перші отримують значно більші порції сексизму. Що ж із цим робив світ у 2021-му? Насправді чимало корисного!

Яке рішення?

Дискримінація не продає: в Україні криміналізували сексистську рекламу

сексизм

10-го вересня Верховна рада у другому читанні ухвалила законопроєкт, що передбачає кримінальну відповідальність за сексизм у рекламі. Новий закон забороняє демонструвати в рекламі "переваги" однієї статі над іншою, транслювати стереотипні ролі жінок і чоловіків та показувати тіла як сексуальні об'єкти. 

Покарання за порушення закону — 60 000 гривень штрафу. До цього відповідальність за дискримінаційну рекламу вже існувала, проте не було чітко встановлено, що саме є дискримінацією в рекламі. Тепер же закон нарешті працює. 

Нарешті зручна форма для бортпровідниць — рішення від українського лоукостера

Нарешті зручна форма для бортпровідниць

Авіакомпанія SkyUp представила нову форму для бортпровідниць. Піджаки стали довшими і тепер мають прямий, а не приталений крій, через що форма виглядає більш стильною. Замість спідниць стюардеси тепер носитимуть прямі брюки, а замість туфлів на підборах —  кросівки Nike Air Max 720.

Прикладу SkyUp послідувала і молдовська авіакомпанія Air Moldova, переодягнувши жіночу частину екіпажів у зручніший одяг. 

В Україні розробили жіночі бронежилети для військовослужбовиць

В Україні розробили жіночі бронежилети для військовослужбовиць

Восени 2021-го заступниця міністра внутрішніх справ Мері Акопян розповіла у себе в Фейсбуці, що в Україні нарешті створили жіночі моделі бронежилетів. Вони розроблені з урахуванням анатомічних особливостей жіночого тіла, аби бути зручними в бою чи на навчаннях. 

"Кілька екземплярів військовослужбовці-жінки Київського гарнізону Нацгвардії отримали від виробника бронезахисту та вже тестують на собі. Чекаємо на відгуки", – написала Акопян.

У берцях і в бій, і на парад!

У берцях і в бій, і на парад!

І знову про елементи форми. Напередодні Дня Незалежності Україною прокотився скандал: у мережі з'явилися фото й відео, на яких курсантки Військового інституту КНУ відточують стройовий крок на підборах

Обурення громадськості і багатьох ветеранок й активісток сягнуло такого масштабу, що Міністерство оборони таки вирішило закупити для військовослужбовиць, що тоді готувались крокувати на урочистому параді, інше взуття — зручне і без підборів. Найімовірніше, більше це питання в українській армії не підніматиметься. 

Безкоштовні прокладки і тампони для школярок і студенток

Безкоштовні прокладки і тампони для школярок і студенток

У 2021-му деякі країни зробили відчутний крок для боротьби з так званою менструальною бідністю — явищем, коли дівчата і жінки під час менструацій змушені пропускати навчання або роботу через брак коштів на гігієнічні засоби. 

На початку року у французьких студентських гуртожитках та університетських корпусах почали встановлювати автомати з безкоштовними прокладками і тампонами. У червні в Новій Зеландії безкоштовні гігієнічні засоби почали видавати школяркам. За словами прем'єрки, кожна 12 школярка у країні пропускала заняття через менструацію. А вже восени в Каліфорнії державні школи та коледжі зобов'язали видавати своїм ученицям безкоштовні тампони і менструальні чаші.

Рішення з Одеси для ромських жінок, які хочуть стати на ноги

Рішення з Одеси для ромських жінок, які хочуть стати на ноги

Одеський благодійний Фонд "Вітри змін" запустив курси крою і шиття для ромських жінок і разом з випускницями створив бренд постільної білизни "Petalenca". 

Більшість жінок, що відвідували курси, ніколи не працювали і були прикуті до домашніх обов'язків. Тепер же вони можуть повноцінно заробляти на життя. Більше того, біля швейного цеху обладнали дитячу кімнату, аби ромським мамам було зручно проходити навчання. Зараз курси тривають, а створену продукцію активно реалізують. 

Салон краси, де онкохворим жінкам допомагають почуватись впевненіше

Салон краси, де онкохворим жінкам допомагають почуватись впевненіше

В одному з салонів краси Івано-Франківська почали допомагати онкопацієнткам. Жінкам роблять зачіски та перманентний макіяж. 

Річ у тім, що під час хімієтерапії пацієнт втрачає волосся. Зокрема випадають брови та вії. У салоні Diva майстрині зрозуміли, що готові допомагати таким жінкам почуватися впевненіше, тож безоплатно роблять їм перманентний макіяж, який тримається близько року. Всі корекції макіяжу теж роблять за рахунок салону. 

Науковиці для школярок: проєкт, що робить жінок видимими в науці

Науковиці для школярок- проєкт, що робить жінок видимими в науці

В Україні випустили серію з чотирьох документальних відео про українських науковиць. Проєкт запустила громадська організація Inscience і спрямувала його на те, аби розповісти дівчаткам, які тільки обирають професію, що наука відкрита для них. 

У центрі — 15-річна школярка Маша, яка разом із науковицями поринає в деталі їхньої роботи. Героїнями стали морська біологиня, яка вивчає китів, нейробіологиня, яка вирощує мозкові органоїди, зоологиня, яка вивчає великих хижаків, а також математикиня, яка досліджує внутрішні хвилі океану. Всі відео доступні на YouTube

Феміністичний україномовний YouTube замовляли? 

ебаут

У 2021-му році на YouTube стартувало україномовне шоу "Ебаут". У ньому троє ведучих і заодно засновниць проєкту відкрито говорять про секс, менструацію, гроші, материнство і про все, що зачіпає сучасну людину. 

У кадрі глядачі бачать Ясю, Наті та Мотричку, а за кадром чують щоразу новий чоловічий голос, який, як жартують самі ведучі, "відповідає за всіх чоловіків світу". Відверте шоу "Ебаут" руйнує стереотипи, озвучує те, про що говорять рідко, і збирає десятки тисяч переглядів. 

Жінки зі всього світу, що стали першими на своїх посадах

Впродовж року жінки вперше займали посади, на яких до цього працювали лише чоловіки. 

  • Світову організацію торгівлі вперше очолила жінка — Нгозі Оконджо-Івеала
  • Вперше в історії спецслужбу Італії очолила жінка — Елізабетта Беллоні
  • Астронавтка Європейського космічного агентства Саманта Кристофоретті стане першою жінкою з Європи, яка очолить експедицію на Міжнародну космічну станцію.
  • Вперше за 157-річну історію існування Футбольної асоціації Англії її очолила жінка — Деббі Хьюітт.
  • Тим часом Матчі Євро-2020 коментувала перша українська футбольна коментаторка Галина Вініченко.
  • Місію України при НАТО вперше очолила жінка — Наталія Галібаренко
  • У Нью-Йорку вперше губернатором стала жінка — Кеті Хочул.
  • Українка Катерина Монзуль стала першою жінкою, яка судила чоловічий футбольний матч Англії

Перелік далеко не вичерпний, але погодьтесь, надихаючий. 

Рубрика:
Небайдужа
1
3094

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: