fbpx
Сьогодні
Небайдужа 18:12 23 Кві 2024

Захистити себе від будь-якого насильства: як працює жіноча “Школа безпеки” в Ужгороді

“Рубрика” розповідає, як в Ужгороді жінок навчають основ самооборони, фінансової грамотності та протидії різним видам насильства.

English version here

У чому проблема?

Минулого року команда "BBC Media Action" здійснила масштабне дослідження, яке включало опитування понад 1700 жінок і 500 чоловіків й дало комплексне розуміння того, як війна впливає на жінок.

Жінки страждають від гендерно зумовленого насильства, вимушеного переселення та пов'язаних з цим соціально-економічних наслідків, а також від збільшення обов'язків із догляду за дітьми та відсутності підтримки. Часто під час війни жінки та дівчата стають жертвами агресії та обману. Опитування показало, безпека та захищеність стали основними щоденними проблемами для 62% учасниць опитування.

Яке рішення?

З кінця 2023 року в Ужгороді проводять навчання у "Школі безпеки для жінок та дівчат". Започаткувала її громадська організація "Мегасоціум". Це ініціатива, яка передбачає проведення серії активностей  для жінок та дівчат з питань безпеки —  особистої фізичної, цивільної, економічної, інформаційної, кібербезпеки тощо. Головна мета проєкту — сформувати у жінок і дівчат базові навички самозахисту.

Всі активності реалізуються завдяки підтримці Уряду Королівства Нідерландів в рамках проєкту "Жінки, мир, безпека: місцеві потреби — місцеві рішення", що впроваджується Українським Жіночим Фондом.

Як це працює?

"Ми звертаємо увагу на всі теми, які турбують жінок"

У 2000-му році Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію 1325 "Жінки, мир, безпека", яка стосується питань залучення жінок до процесів миротворення, захисту постраждалих осіб, запобігання конфліктів та післявоєнного відновлення. В Україні перший Національний план дій на виконання резолюції був прийнятий у 2016 році. 

Школа безпеки для жінок

Заняття в ужгородській "Школі безпеки для жінок та дівчат". Фото з архіву організації

Громадська організація "Мегасоціум" є учасницею Коаліції 1325 в Закарпатській області. Як розповіла директорка ГО Ганна Мелеганич, в межах Обласного плану на виконання резолюції 1325 розробили систему реагування на безпекові виклики для різних груп жінок і дівчат. Однією зі складових цієї системи стало створення "Школи безпеки".

"Ми проаналізували запити від різних груп жінок і дівчат і зрозуміли, що у нинішніх умовах їм добре було б мати більше знань з питань особистої безпеки, ідентифікацій безпекових викликів та вміння захистити себе. Саме під час війни. Адже зараз, в умовах надзвичайної загрозливості, особливо важливо враховувати потреби жінок та дівчат у конфліктних ситуаціях", — говорить Ганна Мелеганич.

Школа безпеки для жінок

Ганна Мелеганич із вступним словом у "Школі безпеки". Фото з архіву організації

За словами директорки ГО, більшість жінок розповідають, що мали у житті досвід, коли почувалися в небезпеці, як фізичній чи психологічній, так і фінансовій. Деякі з них стикалися з онлайн-насильством та шахрайськими діями в інтернеті.

"Саме для цього була створена Школа, яка охоплює дуже широке поняття безпеки для жінок: фізичну, психологічну, особисту, економічну, кібербезпеку тощо. Незалежно від віку учасниці «Школи безпеки» отримують нові цінні знання та навички для готовності до різних життєвих ситуацій", — каже Ганна Мелеганич.  

Почати нове життя

Заняття в Школі, які орієнтовані на дівчат та жінок від 14 років, проходять офлайн. Це тематичні зустрічі, які тривають від двох годин. Перший урок — загальний про Школу й безпекові виклики для жінок. Далі — інформаційна безпека, юридична, психологічна, надання першої медичної допомоги, а також уроки самооборони, які проводять професійні тренери. Особливість Школи полягає в тому, що учасниці самі вирішують, які заняття хотіли б відвідувати, виходячи з того, які аспекти безпеки є для них наразі важливими й актуальними. Таким чином кожна група має п'ять занять, однак ці заняття у групах можуть відрізнятися. 

Школа безпеки для жінок

Координаторка Коаліції 1325 – Закарпаття Маріанна Колодій. Фото з архіву організації

Так, на першому занятті гендерна експертка, старша викладачка кафедри політології і державного управління Ужгородського національного університету Мар'яна Колодій розповідає про те, що таке безпека та її види, знайомить слухачок з різними дослідження на цю тему.

Ще одна лекторка — Тетяна Щерба, капітанка поліції, представниця Департаменту головної інспекції та дотримання прав людини Національної поліції України. Вона розповідає жінкам, як ідентифікувати загрозу, як уникнути небезпеки чи попередити її через співпрацю з органами влади та поліцією. Важлива частина заняття — розповідь про направлені на безпеку проєкти, які втілюються Національною поліцією. 

Школа безпеки для жінок

Капітанка поліції, представниця Департаменту головної інспекції та дотримання прав людини Національної поліції України Тетяна Щерба. Фото з архіву організації

Тетяна Щерба завжди розповідає учасницям школи про власний досвід. Колись вона і сама постраждала від домашнього насильства. 

"12 років тому, коли я проживала цю ситуацію, не було того законодавства, і не було тих можливостей, які є зараз. Підтримки від близьких, від батьків у мене теж не було. Я жила в сільській місцевості, і всі говорили: всі терплять і ти терпи, як ти будеш одна з дитиною? Але настав один день, коли я прокинулася і зрозуміла: я не хочу, щоб моя донька росла в таких умовах і перенесла потім все це на себе", — розповідає Тетяна Щерба.

Офіцерка поліції каже, що кожного разу вона старається донести до дівчат, з якими зустрічається, що вони мають сили змінити своє життя і ставлення до себе.

"Перед нами може бути людина, яка стійка до всього. Але ми ж не знаємо, що її зробило такою стійкою. Тому всі заняття я проводжу в однострої — перед жінками знаходиться поліцейська, яка не соромиться розповідати про те, що і вона переживала домашнє насильство. І що це коло можна розірвати й жити іншим життям", — каже Тетяна Щерба.

Школа безпеки для жінок

Ірина Годинець проводить заняття з самооборони для слухачок Школи. Фото з архіву організації

Проходять у Школі й короткий курс з психологічної підтримки й надання першої домедичної допомоги. А під час занять з кібербезпеки вчаться не потрапляти на гачок шахраїв. Найпопулярнішим напрямком є фізична самооборона — тренування, які проходять під керівництвом титулованої спортсменки Ірини Годинець, тренерки Закарпатської обласної федерації Шидокан Карате. Ситуація в країні робить такі навички необхідністю, зізнаються учасниці.

Крім того, відвідувачки Школи діляться своїми життєвими історіями. І це дуже корисно, вважає Ганна Мелеганич, адже інші учасниці слухаючи про такий досвід, стають готовими до подібних ситуацій.

А це точно працює?

Школа безпеки для жінок

Найбільший запит у "Школі безпеки" мають заняття з самооборони. Фото з архіву організації

Школа працює з грудня 2023 і вже випустила близько 80 учасниць. Примітно, що 80% жінок, що записалися у перші дві групи "Школи безпеки", є вимушеними переселенками. Дехто з них мав досвід життя в окупації, інші мусили тікати з-під обстрілів. Середній вік учасниць 30-40 років, але заняття відвідували й жінки та дівчата інших вікових груп і навіть жінки з маленькими донечками. 

Ірина Пасевич студентка, навчається в Ужгородському національному університеті. Дівчина каже, для неї курс у Школі був дійсно корисним, оскільки він дотичний до спеціальності на якій вона навчається та волонтерить (соціальна робота).

Школа безпеки для жінок

Ірина Пасевич на занятті з першої медичної допомоги. Фото з архіву Ірини

"Ми надихалися сильними жінками, які пройшли складний шлях у своєму житті й раді допомогти іншим. Основи самооборони — це топ, адже ми не тільки дізналися, як бути готовим до певних нападів, а й отримали фізичне й психологічне розвантаження. Ти реально відчуваєш після заняття полегшення, адже зміг весь негатив випустити на грушу", — ділиться враженнями Ірина Пасевич. 

Катерина Кіш, радниця голови Ужгородської молодіжної ради, активістка у сфері протидії домашнього насильства також стала однією з випускниць "Школи безпеки для жінок та дівчат". І хоч практично більшість інформації вже була їй знайома (окрім навичок самооборони), вона вирішила пройти курс для закріплення й поповнення власних знань й навичок.

"Вважаю Школу дуже класною й корисною ініціативою, адже кожна жінка має не тільки знати свої права, а й вміти захистити себе як в інфосередовищі, так і в реальному житті", — каже Катерина Кіш.

Школа безпеки для жінок

Катерина Кіш (на першому плані) на лекції у "Школі безпеки для жінок та дівчат". Фото з архіву Катерини

Активістка вважає, турбота про власну безпеку має бути в тренді, а для цього необхідно, щоб цю інформацію транслювала реклама на телебаченні, відповідні програми, впливові блогери. 

"Ми маємо дуже хороші відгуки від жінок після курсів. Вони почуваються більш захищеними в тих чи інших ситуаціях. Для мене ж ці курси насамперед про цінність жіночого сестринства. Про бажання і можливість підтримувати одна одну і мені дуже до душі, як розвиваються відносини учасниць групи", — розповідає керівниця ГО "Мегасоціум" Ганна Мелеганич.

Ще більше корисних рішень!

Школа безпеки для жінок

Випускниці "Школи безпеки для жінок та дівчат" в Ужгороді. Фото з архіву організації

Після завершення курсу всім випускницям Школи безпеки для жінок та дівчат вручають сертифікати і подарунки. Серед них "Карта безпечних дій" — на пластиковій картці розміром з банківську зібрані всі гарячі номери телефонів, куди можна звернутися по допомогу.

Школа діятиме до червня, обмежень відносно віку немає. Важливо і те, що навчання безкоштовне. Реєстраційна форма для участі у школі за посиланням.

Для жінок, які з якихось причин не мають можливості відвідувати заняття в Ужгороді чи в інших населених пунктах, капітанка поліції Тетяна Щерба сформувала п'ять основних порад з безпеки:

  1. Викликати поліцію якщо ви в небезпеці.
  2. Не соромитись просити про допомогу людей поруч.
  3. Якщо вам не комфортно, то важливо про це сказати. Наприклад, коли порушують особистий простір, дистанцію.
  4. Якщо немає підтримки в родині, серед близьких людей, то це не означає, що немає нікого, хто може вислухати й допомогти. Є безліч державних органів, громадських організацій, Коаліцій 1325 в областях, які працюють над тим, щоб допомогти жінкам почуватися в безпеці.
  5. Поінформований — значить захищений. Варто цікавитись законодавством. 

Нема нічого неможливого в тому, щоб протидіяти насильству. 

658

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: