fbpx
Сьогодні
21:34 10 Жов 2021

В Україні покажуть фільми про чотирьох українських науковиць

Громадська організація «Inscience» запускає проєкт «Науковиці» — серію документальних відео до 10 хв про чотирьох українських жінок у науці.

Відео будуть у вільному доступі на YouTube з середини жовтня.

«Це коротке road-movie світом науки: від нейробіології до дослідження китів та вивчення внутрішніх хвиль океану, від Києва до Антарктиди. Відеоісторії надихатимуть дівчат обирати наукові спеціальності для навчання та кар'єри», — кажуть в «Inscience».

Цими відеоісторіями прагнуть надихнути жінок обирати STEM-напрями (Science, Technology, Engineering and Mathematics) попри упередження та стереотипи.

В «Inscience» наводять результати дослідження аналітичного центру Cedos, згідно з яким лише 23% абітурієнток обирають STEM спеціальності.

«Українські науковиці – це справжні супергероїні нашого часу. У циклі відео ми хотіли розкрити їхні особисті та професійні історії. Показати світу, як це – вирощувати «маленькі мізки» в лабораторії, щоб дослідити генетичні хвороби, або ж 18 місяців жити на станції в Антарктиці й спостерігати за китами й морськими котиками», — пояснює співзасновниця «Inscience» Анна Орєхова.

науковиці

«Науковиці»: хто вони?

Режисерка Юлія Кочетова розповідає, що у центрі проєкту — школярка Маша. Вона рушає досліджувати нейробіологію, математику, зоологію та біологію. А ще — говорити про стереотипи, скляну стелю та що таке — girls rock in science.

Її рольові моделі — українські науковиці, дослідниці та докторки наук. А саме:

  • Віра Єфремова — нейробіологиня, яка вирощує мозкові органоїди. Мета Віри — своєю роботою допомогти дітям із генетичними хворобами, що викликають часті епілепсії;
  • Марина Шквиря — зоологиня, яка вивчає великих хижаків. Марина — головна зоологиня Київського зоопарку та співзасновниця притулку для ведмедів «Біла скеля»;
  • Катерина Терлецька — математикиня, досліджує внутрішні хвилі океану, курує напрямок математики в Малій академії наук. Її дослідження можуть пояснити феномен чудовиська озера Лох-Несс, а також роль океану у зміні клімату;
  • Оксана Савенко — морська біологиня, вивчає китів, дельфінів, тюленів. Оксана — перша і єдина науковиця в Україні, яка вдруге бере участь у цілорічній експедиції на станції «Академік Вернадський» в Антарктиці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: