fbpx
Сьогодні
еРубрика 17:35 21 Гру 2021

Топ-10 діджитал рішень за 2021 рік: від астрофізики до геймерів

Технології розвиваються так стрімко, що створюючи цю підводку ми раз у раз дивувалися: «Невже це реалізували тільки цього року?!». Згадуємо, які прориви були у 2021-му, і намагаємося вгадати, чи чекати кібермайбутнього у 2022-му.

English version here

У чому проблема?

Іноді доступні технологічні ресурси ми витрачаємо не за призначенням. Наприклад, маючи доступ практично до будь-якої інформації, використовуємо інтернет для обміну мемами, а через нову платформу, яка могла б стати уніфікованим інструментом для укладання будь-яких договорів поза будь-якою юрисдикцією, ми купуємо смішні картинки за сотні (а іноді сотні тисяч) доларів. Але є й корисні винаходи, за які ми можемо подякувати розробникам. Найзручніші, найкумедніші й ті, що привернули до себе увагу за практично вже минулий рік, рішення, ми зібрали в цій добірці. 

Яке рішення?

Своїх у горах губити не можна!

Топ-10 диджитал решений за 2021 год: от астрофизики до геймеров

У МВС презентували додаток для любителів гірського туризму «Порятунок в горах», завдяки якому мандрівники у разі небезпеки можуть надсилати сигнал «SOS» зі своїми географічними координатами. Поки що додаток можна встановити лише на пристрої Android. Через деякий час він також стане доступним для користувачів iOS. Як працює система і що саме вона робить — читайте тут.

Перемкнули ресторани на «Автопілот»

Топ-10 диджитал решений за 2021 год: от астрофизики до геймеров

Вдалося це за допомогою додатка Restorolla, який активно працює в Європі, але тільки у 2021 запрацював в Україні. Він автоматизує низку основних робочих процесів та замінює відразу кілька співробітників, приймаючи замість них замовлення, бронюючи столики, генеруючи для вас відгуки. Та через нього можна навіть офіціанта покликати! Що ще у ресторанів тепер на автопілоті — дивіться тут

Ми всі цифровізувалися та віртуалізувалися

вакцинація

Електронні документи у «Дія» знайомі нам і з минулого року, але лише у 2021 їх прирівняли до офіційних! Правда, ми настільки до них звикли, що здається, що це було набагато раніше. Ще рік тому про ковід-паспорти говорили обережно, побоюючись того, що їхнє запровадження може супроводжувати дискримінація та масові протести, але вже цього року він є у смартфоні будь-якого вакцинованого українця, який користується «Дією». Ба більше, тепер у додатку можна змінити навіть прописку.

Навчилися оцифровувати меми й продавати через смартконтракти

Топ-10 диджитал решений за 2021 год: от астрофизики до геймеров

Справжнім трендом у 2021 році стали NFT-аукціони, на яких можна було продати випадкову фотографію або 16-піксельну картинку за кілька тисяч доларів. Український мем «Жуй сраку» — уривок із випуску «Телебачення Торонто» — був проданий з молотка на аукціоні, який проводився на платформі OpenSea, за 2500 доларів. Зараз хайп уже вщух, але як це було на початку 2021 року, і чим NFT-аукціони будуть корисні у «дорослому» світі, можете почитати в одному з наших матеріалів. Докладніше про те, що незабаром "оцифрувати" можна буде будь-який предмет – тут. 

Наново винайшли радіо!

Топ-10 диджитал решений за 2021 год: от астрофизики до геймеров

Ну, чим не рішення? Спочатку міленіалі винайшли «твердий гель для душу», забувши слово «мило», а потім вдруге придумали радіо! Погаслий так само раптово, як і спалахнулий, тренд створювати live-подкасти в додатку Clubhouse став справжнім порятунком і розвагою під час карантину. Чим у ньому займалися і чому це так захопило всіх — читайте тут. 

Перенесли реєстратуру з держорганів у смартфони й перетворили це на тренд

Топ-10 диджитал решений за 2021 год: от астрофизики до геймеров

А точніше, навчилися поєднувати людей, бізнес та адміністративне управління в онлайні. Наприклад, запустили LvivSityHelper, який інформує мешканців про рух громадського транспорту. Ми назвали це civic tech і зробили трендом (а як інакше). Як це працює, і що ще цікавіше, як створити такий продукт, розповідаємо тут. А ось і приклад такого продукту — сервіс, де українці подають ідеї у вигляді проєктних заявок, що стосуються різноманітних суспільних сфер — освіти, культури, охорони здоров'я, дорожньо-транспортної інфраструктури, доброустрою, екології та соціального захисту.

Зробили онлайн-сервіси з боротьби з домашнім насильством ще доступнішими

Топ-10 диджитал решений за 2021 год: от астрофизики до геймеров

Цього року платформи «Мені здається» та «Розкажи мені» об'єдналися для боротьби з домашнім насильством. Автори сайтів зібрали близько 30 терапевтів, які спеціалізуються на домашньому насильстві. До них можна буде звернутися за безплатною допомогою. Тридцять кваліфікованих терапевтів нададуть три безплатні консультації тим, хто цього потребує. Записатися на безплатну онлайн-консультацію можна тут, розповісти свою історію анонімно — тут. Також Інститут когнітивного моделювання в рамках кампанії створив вайбер-канал Stop Abuse Ukraine, де можна прочитати поради щодо протидії домашній тиранії, інформацію про нові закони, що надихають історії тих, хто вирвався з кола насильства та інше.

Втілили в реальність мрії любителів астрофізики

Топ-10 диджитал решений за 2021 год: от астрофизики до геймеров

Чи хотілося коли-небудь знати, який астероїд пролетить поряд із Землею? Тепер це можливо! Національне космічне агентство створило перший у світі вебсайт, на якому в реальному часі можна побачити спосіб пересування різних комет та астероїдів. Уже сьогодні на сайті NASA можна побачити відомі орбіти всіх об'єктів, що знаходяться поряд із Землею. Як це працює — дивіться тут

Українці створили продукт для геймерів та… Стали першими!

Топ-10 диджитал решений за 2021 год: от астрофизики до геймеров

У 2021 році наш вітчизняний виробник ігрових клавіатур та крісел Hator досяг першого місця за обсягом продажів в Україні й став популярнішим за всіх своїх конкурентів на українському ринку.

Hator випускає продукцію, яка враховує сучасні технології та має самобутній дизайн. До асортименту бренду входять геймерські крісла, гарнітури, миші, клавіатури, ігрові поверхні, перемикачі, підставки під зап'ястя, кейкапи… Бренд створено в Україні, продукція має українські інструкції, а сайт компанії — українську версію, а тому позитивно впливає на вибір українських геймерів. Доступна продукція для відеоігор та кіберспорту сприяє розвитку та затвердженню індустрії кіберспорту в Україні та просто забезпечує комфорт під час заняття улюбленим хобі. Чим ще виділяється Hator поміж своїх конкурентів — дивіться тут

1
1246

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: