fbpx
Сьогодні
12:56 10 Жов 2021

Українка стала першою жінкою, яка судила чоловічий футбольний матч Англії

Футбольний матч Англії та Андорри вперше судила жінка, якою стала українка Катерина Монзуль.

Про це пише The Guardian.

Справа в тому, що з 1872 року, відколи саме збірна Англії провела перший у світі міжнародний футбольний матч, її поєдинки обслуговували виключно арбітри-чоловіки. Тож українська арбітриня стала першою і поки єдиною жінкою за 149 років, яка судила матч "трьох левів".

Монзуль виступила в Estadi Nacional, а УЄФА затвердила Марину Стрілецьку та Світлану Грушко як асистентами судді. Це буде повністю жіноча суддівська команда.

Марину Стрілецьку та Світлану Грушко

За систему VAR також відповідатиме жінка – франуженка Стефані Фраппар.

Для Монзуль це вже буде не перший досвід суддівства чоловічих міжнародних ігор. Монзуль стала першою жінкою, яка взяла на себе керівництво старшою чоловічою міжнародною грою в матчі Ліги націй між Сан-Марино і Гібралтаром в 2020 році.

У 2021-му разом із тією самою Фраппар вона стала однією з перших жінок, які працювали на матчах відбору на чемпіонат світу. В березні Монзуль стала суддею чоловічого протистояння між Австрією та Фарерськими островами.

Катерина Монзуль

Що відомо про кар'єру Монзуль

Харків'янка активно працює на матчах української Прем'єр-ліги. Її вважають однією з топових футбольних суддів України.

У 2005 році арбітр дебютувала на відбірковому матчі на ЧС-2007. Але це був бій між жіночими командами Фінляндії та Польщі.

Уперше Катерина судила чоловічий матч у 2011 році між Одесою та Кримтеплицею. Через п'ять років вона офіційно стала першою жінкою-арбітром в УПЛ.

Окрім того, Монзуль двічі у своїй кар'єрі брала участь в ролі судді на Олімпійських іграх.

А от у 2015 році вона завоювала титул топ-арбітра за версією Міжнародної федерації футбольної історії та статистики (IHHFS).

У 2020 році Монзуль провела перший міжнародний матч на рівні чоловічих збірних. Також українка вперше працювала на матчі Ліги Європи.

У 2021 році жінки вперше працювали на матчах відбору чоловічого чемпіонату світу. Арбітриня працювала й на Олімпіаді-2020.

Рубрика:
Спорт

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: