fbpx
Сьогодні
ІнвестРішення 15:20 15 Кві 2024

Вроджений талант і легкі гроші: руйнуємо міфи про бізнес разом з українськими підприємицями

“Рубрика” поговорила з українськими підприємицями про те, у що вони вірили на старті своєї справи, що чули від інших і що з цього виявилося правдою. Разом ми зібрали 17 міфів про бізнес. Давайте спростовувати?

English version here

У чому проблема?

Мільйони в кишенях, роздавання вказівок і суцільне задоволення — таким часто бачать бізнес ті, хто не мав з ним справи. Проте новачкам, які починають власну справу, досвідчені підприємці, перш за все, радять розпрощатися з рожевими окулярами.

Яке рішення?

"Рубрика" вирішила поговорити з підприємцями та бізнес-експертами, щоб зібрати найпоширеніші міфи про бізнес та спростувати або підтвердити їх.

Спойлер: деякі міфи здатні вас не лише розчарувати, а й мотивувати. Вони, з певними особистими навичками та напором, можуть стати рушієм вашого бізнесу. Отож, спершу коротко знайомство з героями, а тоді — міфи, у які вони вірили.

Анастасія Балабанова: більшість міфів породжує відсутність інформації про ведення бізнесу

Анастасія Балабанова

Анастасія Балабанова з чоловіком

Анастасія Балабанова — співзасновниця відомої у столиці веганської кондитерської "Sereda". До того, як стати рестораторкою, дівчина вивчала філологію та мріяла займатися науковою діяльністю. Піти в аспірантуру завадила війна — у 2014 Анастасія з чоловіком стали вимушеними переселенцями. Переїхавши з Донецька до Києва, змінили по кілька робіт, і спочатку про власний бізнес навіть і не мріяли. Та згодом вирішили відкрити кафе з веганськими солодощами.

"Просто ми дуже любимо торти, — сміється Настя. — А солодощі, які б нам підходили, на той час в Києві знайти було досить важко".

Анастасія — веганка, а  її чоловік Артур — вегетаріанець. Особливістю майбутньої кавʼярні мали стати не тільки веганські солодощі, а й велопарковка — ця ідея теж виникла на основі власних уподобань співзасновників. Тож, позичивши кошти, подружжя стартувало.

Міф 1: щоб розпочати свій бізнес, потрібні великі гроші.

Першим форматом кондитерської "Sereda" став невеличкий куточок to go в магазині суконь, де тоді працювала Анастасія. Щоб відкритися, мільйони не знадобилися. Сумарно вклалися в шість тисяч доларів, половина з яких пішла на кавомашину.

"Не знаю, що нами керувало, коли ми вирішили половину бюджету вкласти в кавомашину, але те, що я досі користуюся нею — а це вже 7 років, тільки підтвердило, що це інтуїтивне рішення було вірним", — розповідає Настя. Ця маленька однопостова кавоварка пережила кілька переїздів, розширення бізнесу, а потім зіграла свою роль і під час повномасштабного вторгнення. В період блекаутів це була єдина техніка, яка могла працювати, бо у порівнянні з іншими професійними моделями, потребувала зовсім небагато енергії.

Міф 2: якщо у тебе бізнес, то ти майже не працюєш.

"Ми все робили своїми руками. Та навіть коли у нас зʼявилися дві баристи, роботи менше не стало, — ділиться Анастасія. — Попри міф, насправді ти працюєш цілодобово, бо ти весь час на зв'язку і багато чого маєш тримати на контролі. У разі конфліктних ситуацій треба бути готовим до комунікації з клієнтами, з держслужбами. Звісно, у великих бізнесах, на кожну таку галузь є людина, у випадку ж малого бізнесу, це все на плечах власника".

Водночас Анастасія зазначає, що нефіксований графік не став 100% міфом, а дійсно дав їй доволі багато гнучкості в побудові планів на тиждень/місяць/рік.

Міф 3: підприємці завжди багаті.

"Побутує думка, що якщо у тебе бізнес, то ти супер багато заробляєш, а на ділі я заробляю зараз, як айтівець середньої ланки в Києві. А відповідальності маю стільки, що вистачить на трьох", — каже Анастасія.

Вона додає, що "відбити" кошти, витрачені на старті бізнесу, теж вийшло не так швидко. "Sereda" переїжджала тричі і кожного разу доводилося починати майже спочатку. Спрацювало те, що у кавʼярні вже була своя аудиторія, тож коли вона міняла дислокацію, клієнти йшли слідом. Це були не тільки вегани, а й старі знайомі з Донецька, та "переселенська тусовка", яка приходила підтримати земляків, дізнаючись про заклад завдяки сарафанному радіо.

міфи про бізнес

Ремонт у кавʼярні Sereda засновники робили власними руками

Міф 4: якщо бізнес у жінки, то їй його купив чоловік.

"Насправді ми разом варили каву не один рік існування кавʼярні", — спростовує і цей міф Анастасія Балабанова.

Пара запускала бізнес разом і на двох ділила всю відповідальність. На двох квадратних метрах найпершої локації Настя та Артур самотужки робили ремонт. Фарбували стіни, монтували меблі, продумували архітектурне смартрішення для невеличкого приміщення, щоб зробити його зручним та привабливим для відвідувачів. Перші торти Настя пекла вдома сама. Потім у цьому допомагала свекруха. А чоловікові довелося опановувати професію баристи.

"Я не прихильниця теорій про стартапи без помилок чи людей, яким одразу все вдається. Але впевнена в одному — якщо поєднувати віру в себе з постійним навчанням, у вас обовʼязково все вийде", — впевнена рестораторка.

Людям, які мріють відкрити бізнес, але досі не наважувалися, Анастасія радить:

"Аби бізнес був вдалим, ви маєте горіти ним. Бо якщо вам не свербить, то не варто і починати".

Юлія Кушнір: малий бізнес має бути гнучким та вчасно реагувати на зміни ринку

Юлія Кушнір

Юлія Кушнір

Юлія Кушнір — професійна дизайнерка. Все своє життя навчалася й працювала у цій галузі, а ще викладала в університеті профільну дисципліну.

"Я з дитинства дуже люблю малювати та подорожувати. І це все стало поштовхом до відкриття бізнесу. Після повернення з Греції захотілося створити щось унікальне", — розповідає Юлія Кушнір.

У 2019 році разом з сестрою Юлія започаткувала власний бізнес. Розпочали дівчата зі стрічок твіллі (аксесуар для волосся), але зрозуміли, що хочуть більшого. Тож далі все переросло у власні дизайни та виробництво шовкових хустинок. За словами дизайнерки, за п'ять років роботи, включно з ковідом і війною, засновниці та команда бренду Latona отримали колосальний досвід.

Міф 5: все буде легко, якщо продукт хороший.

Юлія каже — яким би якісним та цікавим не був продукт, у нього доведеться вкладати чимало ресурсу. Хоча б до того, щоб авдиторія дізналася про його переваги.

"Людина, яка починає свій бізнес, повинна розуміти, що у більшості випадків все буде залежати не від моди чи трендів, а від неї самої. Ти будеш витрачати на розвиток своєї справи 24 години на добу. Якщо вас двоє-троє, тобто є команда, ви можете домовлятися і працювати у кризових ситуаціях, згуртовано розподіляючи зони відповідальності. Але вагома частина важливих рішень щодо розвитку та фінансів завжди залишається за власниками бізнесу", — ділиться думками Юлія Кушнір.

Міф 6: малий бізнес не має шансів на успіх.

Усі колись починали з малого, зазначає підприємиця. Багато малих підприємств Україні досягають значного успіху. Війна та пандемія продемонстрували — малий бізнес може бути гнучким та вчасно реагувати на зміни ринку.

"Скажімо, ми в березні-квітні 2022 року випустили колекцію шовково-бавовняних патріотичних хустинок «Слава Україні! Героям Слава!». Бо зрозуміли, що людям потрібна підтримка та патріотичні дизайни", — наводить приклад Юлія Кушнір.

міфи про бізнес

Міністр оборони України Олексій Резніков демонструє на Рамштайн-9 хустку Latona зі схемою винищувача, лютий 2023

Міф 7: коли все запрацювало, можна розслабитися.

"У моєму випадку, думаєш: зараз створю колекцію і трішки видихну. Але час та ситуація знову диктують якісь нагальні потреби. Сьогодні перед нами задача створити нові хустинки з F-16, Leopard-2, Abrams та Challenger-2. Бо панянки можуть носити їх на заходи та у повсякденному житті як в Україні, так і за кордоном. І таким чином нагадувати, що ми чекаємо такі потрібні для нашої країни літаки і танки. Нас дуже мотивують українці, які купують і носять українські хустинки, дарують їх в ООН, послам, президентам, міністрам, демонструють їх на Рамштайні. Але для нас це не просто задоволення, а й завжди новий ривок", — говорить Юлія Кушнір.

Для новачків в бізнесі у Юлії Кушнір порада одна: попри всі міфи не боятися, а пробувати. А ще не забувати жити повноцінним життям поза бізнесом.

Ольга Лаптєва: "Я все подолаю та всіх примирю"

Ольга Лаптєва

Ольга Лаптєва

Ольга Лаптєва — директорка одеської студії "Жіноча Майстерня Меблів". Про історію відкриття майстерні "Рубрика" писала задовго до повномасштабного вторгнення.

"Наш маленький авторський бізнес, на щастя, вижив у ковід та війну. Я розуміла, як вести бізнес в мирні часи та відсутність пандемії. Зараз бізнес існує і дає прибуток, але я не уявляю, яке може бути планування в наших умовах. Пливемо по течії", — чесно розповідає про сьогоднішню ситуацію Ольга Лаптєва.

Міф 8: почати бізнес складно.

"Я дуже довго сама перебувала в міфі, що почати бізнес це складний і дорогий процес. Що стартувати — це великий фінансовий ризик, — зізнається Ольга Лаптєва. — Можливо й так, якщо замахнутися за бізнес із великим стартовим капіталом. Я довго вірила у цей міф, і навіть не намагалася нічого відкрити, бо галузь моєї роботи недешева, потребує вкладень. У якийсь момент вирішила робити те, що можу і на що вистачить коштів, без кредитів або великих вкладень".

Міф 9: комунікації у бізнесі — це легко.

"Моя впевненість у своїх компетенціях та комунікативних здібностях переконала мене, що можна вирішити будь-який конфлікт. Знайти компроміс. У мене була мета працювати таким чином, щоб конфліктні ситуації були неможливими. Проте така переконаність — міф. На мій величезний подив, я з'ясувала, що можна опинитися просто в центрі конфлікту, попри спроби уникнути його. І всі мої знання з конфліктології не допомагають, коли для когось конфлікт стає метою", — розповідає Ольга.

Вона додає, з часом прийшло розуміння, що ймовірність таких ситуацій треба просто прийняти. Навіть коли не виходить вирішити чи згладити конфлікт, треба просто прийняти реальність і намагатися менше включатися емоційно.

Міф 10: свій бізнес звільняє особистий час.

"Коли я працювала найманим директором меблевого салону, я вміла вибудувати роботу досить гармонійно, щоб особистого часу залишалося достатньо. Але з організацією свого бізнесу, ще й зі специфікою «авторські меблі», вільний час я практично втратила. Я була змушена попрощатися з багатьма хобі (живопис, догляд саду, спорт). Довелося делегувати деякі домашні справи. Зараз я ще не придумала, як оптимізувати свою зайнятість бізнесом", — зізнається Ольга Лаптєва.

Новачкам вона радить — почніть із малого. Не вкладайте багато й подивіться, чи підходить вам така діяльність. Не бійтеся почати, але й не бійтеся зупинитись, якщо розумієте, що це не ваше.

Єлизавета Яворська: кожен, хто спостерігає збоку, бачить лише ту картинку, яку показує власник бізнесу

міфи про бізнес

Єлизавета Яворська

Єлизавета Яворська стала підприємицею не так давно. Два роки тому вона закінчила в Житомирі "Школу підтримки малого та середнього бізнесу", після якої запустила виробництво дитячого та дорослого текстилю й одягу "Little bunny shop".

Єлизавета зазначає, міфи супроводжують підприємців не тільки на моменті створення бізнесу, також часто вони мають вплив на людей на етапах зневіри, вигорання чи емоційних потрясінь. Жінка ділиться міфами, які вона часто чула до того, як відкрити власну справу.

Міф 11: якщо ти власник бізнесу, ти маєш бути асом у цій справі. 

"Я не вмію шити, з уроків праці мене виганяли, але я власниця швейного виробництва. Тому що я гарний менеджер і вмію правильно налаштувати роботу", — говорить Єлизавета. 

Міф 12: підприємцями народжуються. 

"У моїй сім'ї немає бізнесменів, підприємців і дотичних до цього. Часом це важко, бо банально немає у кого попросити пораду, але власні помилки навчать робити бізнес", — каже підприємиця.

Її приклад та успішні кейси багатьох інших наочно демонструють: без особливих сімейних зв'язків теж можна розвивати свою справу.

"Але найчастіше міфи скоріше заважають, ніж надають розвиток", — коментує Єлизавета Яворська. На її думку, загальні уявлення зазвичай взагалі не відповідають справжній картинці. Тим більш, що часто міфічні уявлення про бізнес створюють самі бізнесмени.

"Кожен споживач, клієнт або людина, яка спостерігає збоку, бачить лише ту картинку, яку показує власник бізнесу. Особливо, якщо це в соціальних мережах, де не прийнято жалітися. Ніхто не хоче розповідати, як йому важко і з чим доводиться стикатися, адже у більшості випадків це може відлякати потенційних клієнтів. Всі приходять за позитивною емоцією, а ми зобов'язані її дати", — ділиться Єлизавета Яворська.

Власниками малого бізнесу Єлізавета радить позбуватися комплексів. Вона вважає, це набагато важливіше, ніж боротися з розповсюдженими міфами.

А це точно всі міфи?

Звісно ні. Займатись бізнесом — це великий труд, який обростає великою кількістю міфів — говорить Ілона Строна, бізнес-коучиня, інвесторка та провідниця у світ бізнесу. Вона будує бізнеси в Україні понад 10 років, і на сьогодні має чотири бізнеси. До вже перерахованих міфів експертка додає такі:

Міф 13: ви будете лежати на березі океану, а бізнес буде працювати на вас.

Це називається пасивний дохід. До нього мріє прийти кожен бізнесмен. Але такий формат бізнесу відбувається тільки після того, як було створено продукт, налагоджено всю систему продажів, з'явились постійні клієнти та доходи значно перевищують витрати. А активної уваги власника вже необхідно набагато менше.

Проте лишаються аспекти, які має контролювати власник бізнесу. Велика кількість стартапів починає давати свої плоди через пів року і пізніше. Бізнес — це покрокова система до фінансової свободи, вклад великої кількості часу та енергії. Але воно того варте.

Міф 14: у людей не буде грошей на мій товар/послугу.

На кожний товар та послугу є свій покупець, але для того, щоб ваш товар купувала ваша аудиторія — необхідно правильно пропрацювати над позиціонуванням та постійно проводити аналіз ринку. Каву в різних місцях купують за різні гроші, хоча кава та сама.

Міф 15: друзі — найкращі бізнес-партнери.

З друзями розпочинати бізнес простіше, але, якщо ви не вмієте розділяти ділові стосунки та особисті, такий варіант не підійде. 

Міф 16: ви не можете почати свій бізнес, поки працюєте в іншій компанії.

Це залежить від правил, які ви приймали, влаштовуючись на роботу. Але у вас є власний вільний час, який ви можете інвестувати у будь-яку ідею або ваш розвиток. Та ж система мережевого бізнесу дозволяє мати додатковий дохід до вашого основного заробітку. 

Міф 17: не на часі розпочинати бізнес.

Це улюблений міф коучині, особливо в останні три роки. "Але поставте запитання — а коли на часі? Коли ви почнете жити своє власне життя та візьмете відповідальність на себе? Знаю багато підприємців, які відкривали бізнес у кризові моменти, і їхні проєкти стали дуже успішними", — каже Ілона Строна.

міфи про бізнес

Ілона Строна

"Бути бізнесменом — це не тільки про труд, але і дуже цікаво. Цікаво споглядати, як ідея перетворюється на цілий проєкт, як зростаєте ви, як зростає ваша команда, як видозмінюється продукт. Творіть ваш бізнес із великою любов'ю і нічого не бійтесь. І нехай ваш бізнес буде успішним!" — резюмує Ілона Строна.

1560

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: