fbpx
Сьогодні
Екорубрика 18:35 23 Гру 2021

Рятуємо планету: 10 екорішень у 2021, які вас здивують

Екологія — це наука! І поки одна частина світу її ігнорує, інша опановує і робить кроки, що рятують планету. На якому боці ви?

English version here

"Рубрика" зібрала десятку найкращих рішень України та світу за весь рік, що можуть допомагати природі вже тут і зараз. 2021-ий видався плідним для всіх, чия діяльність має приставку "еко". Зараз дізнаєтесь, чому.

У чому проблема?

У планети неприємності

Природа вміє відновлюватись. Вона вміє сортувати, переробляти, зупиняти, запускати і точно знає, коли все це робити. Але зараз людство продукує вже забагато відходів і джерел забруднень. Тож планета потребує допомоги. 

На початку 2021-го Держекоінспекція провела дослідження і назвала три основні екологічні проблеми України:

  • нестача питної води;
  • забруднення повітря;
  • відходи.

І хоча та ж проблема нестачі питної води більше асоціюється з далекими країнами, у нашій теж не все ідеально. Тільки у 2020-му екологи нарахували понад 188 мільйонів гривень збитків у зв'язку із забрудненням водойм. 

Рівень забруднення повітря у своєму місті чи селі в режимі реального часу ви можете подивитись за посиланням. А з відходами проблема ще очевидніша — в Україні майже немає сміттєперероблювальних заводів, тож все більше територій доводиться віддавати під сміттєзвалища. Не дуже хороші новини, чи не так? Але попри все це є і рішення! 

Яке рішення?

Україна відмовляється від поліетиленових пакетиків

Рятуємо планету: 10 еко-рішень у 2021, які вас здивують

1-го червня 2021-го року 297 народних депутатів проголосували за відмову України від пластикових пакетів. 10-го грудня вони вже стали платними у магазинах та закладах харчування. Щоправда, ціну за них призначили символічну — менше гривні. Та це ненадовго, адже процес відмови поетапний і це тільки старт.

9-го березня 2022-го почне діяти загальна заборона на розповсюдження таких пакетів за винятком пакування свіжої риби, м'яса і сипучих продуктів. Але у 2023-му вже можна буде користуватися лише біорозкладними пакетами.

Хто живе на дні океану? Дженні, яка збирає там сміття!

Рятуємо планету: 10 еко-рішень у 2021, які вас здивують

Гаразд, не зовсім на дні і не стільки Дженні, скільки System 002. Це дітище від Cleanup Project, який представляє собою плавучий бар'єр, що збирає сміття в океані, не ловлячи при цьому рибу. Пробний бар'єр має прізвисько Дженні, довжину 800 метрів і судна з екіпажем на обох кінцях. 

У серпні Дженні пішла у своє перше шеститижневе плавання і повернулася з тоннами сміття. Розробники кажуть — система здатна виловлювати 350 тонн океанічного сміття на рік. Аби збільшити результати, команда Cleanup Project вирішила збільшити розміри очисного бар'єру до 2,5 кілометрів і вже почала роботу над цим. 

А про те, як цей та інші винаходи рятують світові водойми, детальніше "Рубрика" розповідала тут.

Упаковки з опалого листя від київської ферми

Рятуємо планету: 10 еко-рішень у 2021, які вас здивують

Ягідна ферма "Озеряна", що розташована на Київщині, розробила нове екологічне пакування для продукції. У 2021-му ферма ще експериментувала з покращенням своєї формули, але наприкінці року вже остаточно переходить на пакування ягід у пакети та контейнери, виготовлені з опалого листя. 

Все почалося з ідеї учня сільської школи і переросло у повноцінні дослідження й експерименти. Розробники кажуть — таке пакування є дорожчим, ніж пластикове, і в той же час екологічнішим навіть за звичайний папір, адже не вимагає вирубки дерев. У 2022-му "Озеряна" планує перейти на такі упаковки повністю.

Теплиці в німецьких супермаркетах і мінімум викидів

Рятуємо планету: 10 еко-рішень у 2021, які вас здивують

Німецька мережа супермаркетів REWE "заметчилася" з архітектурною фірмою Acme. Разом вони створили супермаркет з аквапонною системою і модульною теплицею, де вирощуватимуть окремі продукти. Таким чином хочуть мінімізувати викиди, спричинені великими фермами і транспортуванням продуктів. 

Перший магазин відкривають у Вісбадені. За планами розробників ідеї, він має виробляти близько 10 тонн свіжої риби та 800 тисяч горщиків базиліка. Базилік буде фільтрувати воду, що використовується в рибництві, а продукти життєдіяльності риб стануть добривом для базиліка. Згодом такі супермаркети з теплицями і аквапонними системами з'являться по всій Німеччині. Візьмемо з них приклад?

Пташиний острів на Миколаївщині

Рятуємо планету: 10 еко-рішень у 2021, які вас здивують

Тим часом в Україні намагаються подбати про рідкісних птахів. Екопроєкт "Острови птахів" — це 1 500 квадратних метрів штучних островів на Тилігульському лимані для гніздування рідкісних навколоводних пернатих. 

Природні місця гніздування багатьох пташок часто затоплює, до них дістаються дикі тварини, або ж негода знищує гнізда. Таким чином птахи втрачають можливість виводити потомство і поступово зникають як вид. На Миколаївщині вирішили з цим боротися і в квітні 2021-го побудували перші 500 квадратних метрів, а побачивши позитивну динаміку, продовжили проєкт.

Вперше в історії країна відмовилася від продажу хутра

Рятуємо планету: 10 еко-рішень у 2021, які вас здивують

І цією країною став Ізраїль! 9-го червня міністерка захисту довкілля Ізраїлю підписала постанову про заборону продажу натурального хутра. Жодна інша країна ще не ухвалювала таких рішень.

Попри заборону натуральне хутро все ще використовуватимуть у випадках, пов'язаних з "науковими дослідженнями, освітою, релігійними цілями чи традиційними обрядами". Проте більше не буде жодних ферм, де з тваринами жорстоко поводяться і тримають у невідповідних умовах. Гадаємо, така відмова однозначно має бути в ТОПі рішень року. 

"Рідке дерево" для очищення брудного повітря

Рятуємо планету: 10 еко-рішень у 2021, які вас здивують

Проблема в тому, що Сербія входить у п'ятірку країн Європи з найбільш забрудненим повітрям. У місті Белград з цим вирішили боротися за рахунок інновацій. Там встановили так зване "рідке дерево" — перший міський фото-біореактор.

Він вміщає шістсот літрів води і використовує мікроводорості для зв'язування вуглекислого газу і видобутку чистого кисню шляхом фотосинтезу. За словами розробників, водорості замінюють два десятирічні дерева і їх можна використовувати у містах, де бракує площ для висадки дерев. 

Переробка мулу з очисних споруд на добриво

Рятуємо планету: 10 еко-рішень у 2021, які вас здивують

Луцький водоканал почав переробляти мул з очисних споруд на добриво для сільського господарства. Така практика вже існує в Європі, проте в Україні це перший подібний кейс. 

Після того, як вода проходить всі етапи очищення, відходи накопичуються в очисних спорудах. Періодично їх доводиться позбуватися. А Луцьк тепер на цьому зароблятиме й продаватиме органічне добриво, створене на основі цього мулу, фермам. У виграші будуть всі. 

Концерти Coldplay, що заряджають. У прямому сенсі!

Рятуємо планету: 10 еко-рішень у 2021, які вас здивують

Восени 2021-го британські рокери Coldplay оголосили про новий тур. Новий екологічний тур. Великі концерти завжди вимагають багато електроенергії, після них лишається сміття і це затратно у всіх сенсах. Але музиканти знайшли рішення. 

Підлогу концертних залів покриватимуть кінетичним матеріалом, завдяки якому стрибки фанів перетворюватимуться на електроенергію, яку використовуватимуть для роботи необхідної техніки. Якщо на концерті не танцюватимуть, світло просто зникне. Загалом ідея Coldplay включає в себе 12 організаційних пунктів, які передбачають переробку сміття, мінімізацію використання води та інше. Таким чином рокери хочуть зменшити вуглецевий слід концертів. 

Маски, які можна компостувати

Рятуємо планету: 10 еко-рішень у 2021, які вас здивують

І куди ж без ковідних рішень? У Франції знайшли, як виготовляти маски, що підлягатимуть компостуванню. Їх виготовлятимуть із цукрової тростини, рисового крохмалю і полімерів на біооснові. У природі період розкладу таких масок складатиме чотири місяці. 

Перші партії захисних засобів з'являться в аптеках вже у 2022-му. Від звичних для нас одноразових масок візуально вони відрізнятися не будуть.

А в них точно вийшло?

Кожне рішення можна вдосконалювати, але, як кажуть англійці, done is better than perfect! Вже зараз важливо бути уважними до довкілля і до того, як багато воно визначає у нашому житті. Тож бережіть себе — бережіть природу.

Рубрика:
Екорубрика
1
3780

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: