fbpx
Сьогодні
14:59 04 Лют 2024

В уряді Польщі анонсували посилення контролю та перевірок на кордоні з Україною

English version here

Фото: Укрінформ

В уряді Польщі хочуть активізувати перевірки товарів, які експортують з України та анонсували посилення контролю на кордоні.

Про це пише Рубрика, посилаючись на  Міністерство сільського господарства та сільського розвитку Польщі у Twitter (X).

Як повідомляють, очільник польського відомства Чеслав Секерський провів перевірки на прикордонному пункту пропуску "Медика". Раніше він відвідав КПП "Корчова" на кордоні з Україною.

Після цього пролунала заява від Секерського, що потрібно посилити контроль та збільшити активізацію перевірок.

"Надмірний імпорт сільськогосподарської продукції з України, яка не відповідає виробничим вимогам ЄС, загрожує конкурентоспроможності польського сільського господарства", – зазначили у повідомленні відомства.

Своєю чергою заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзєйчак також другий день поспіль інспектує прикордонні пункти. Сьогодні він відвідав КПП "Ягодин-Дорогуськ", а вчора побував у Грубешуві.

Польський посадовець зазначив, що наглядає за перевірками сільгосптоварів, які ввозяться з України.

Колодзєйчак також опублікував світлини неякісної замороженої малини, яку розвернули на кордоні.

"Після такої малини висновок один: ембарго на українську заморожену малину, якої у 2023 році до Польщі надійшло понад 60 тисяч тонн", – написав він у Twitter (X).

Нагадаємо, що польські аграрії повідомили про новий страйк, під час якого перекриватимуть дороги в деяких воєводствах країни та блокуватимуть прикордонні пункти пропуску з Україною. Акція протесту почнеться 9 лютого і триватиме місяць.

Протести польських перевізників та фермерів

Як повідомляв Рубрика, польські перевізники розпочали безстроковий протест 6 листопада.

Серед основних вимог до Уряду України – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Європейським Союзом до 30 червня 2024 року. Протестувальники хочуть, щоб угода була розірвана, а дозвільний режим перетину кордону відновили з 1 січня. 

 23 листопада до протесту польських перевізників долучилися фермери. Вони мають намір провести триденну акцію в знак солідарності з представниками транспортної галузі.

Своєбю чергою міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський наголосив, що для українських товарів польсько-український кордон не буде відкрито, а ембарго на їх експорт до Польщі буде безстроковим.

Пізніше, міністр інфраструктури Польщі Даріуш Клімчак повідомив, що з польськими перевізниками досягли домовленостей і ті тимчасово припинили блокувати пункти пропуску на кордоні з Україною до 1 березня.

7 січня заступник міністра інфраструктури Сергій Деркач заявив, що Україна вже виконала свою частину домовленостей щодо розблокування польсько-українського кордону. Їх узгодили ще в грудні 2023 року під час візиту представників польського уряду до Києва. Над задоволенням решти вимог польських протестувальників мав працювати польський уряд.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: