fbpx
Сьогодні
19:00 21 Лис 2023

У четвер до протесту польських перевізників долучаться фермери, – посол

У четвер 23 листопада до протесту польських перевізників долучаться фермери. Вони мають намір провести триденну акцію в знак солідарності з представниками транспортної галузі.

Про це в інтерв'ю Радіо Свобода повідомив посол України у Польщі Василь Зварич, пише Рубрика.

За його словами, попередньо, фермери не планують блокувати кордон.

«Там має бути просто хода по пішому переходу, але так чи інакше це знову ж таки буде ускладнення руху на кордоні. Відповідно, ми просимо, звертаємося до польської сторони все ж таки не допустити до цього, бо і так ситуація на кордоні є, чесно кажучи, трагічною», – каже Зварич.

Посол вказав на те, що блокування кордону відбувається у період «міжвладдя», коли попередній уряд склав повноваження, а новий ще не сформований.

«Ніхто не хоче взяти на себе обовʼязок вирішувати цю проблему як слід, тому це дуже небезпечно насправді. Я сподіваюся, що все ж таки здоровий глузд і відповідальність політиків, в першу чергу місцевого рівня, здомінує і все ж таки буде знайдено цей шлях і знайдено таку мову, яка б переконала протестувальників не вдаватися до цього чергового кроку, який значно ускладнить життя не тільки в Україні, але й тут в Польщі», – додав він.

Зазначається, що за повідомленням речниці Львівського прикордонного загону Олександри Кучковської, за інформацією прикордонників, нині на трьох пунктах пропуску з польського боку у чергах стоїть понад 3 тисячі вантажівок. Українські водії, подекуди, чекають на перетин кордону по два тижні.

Що відомо про перекриття українсько-польського кордону

Як повідомляв Рубрика, польські перевізники розпочали безстроковий протест 6 листопада.

Серед основних вимог до Уряду України – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Європейським Союзом до 30 червня 2024 року. Протестувальники хочуть, щоб угода була розірвана, а дозвільний режим перетину кордону відновили з 1 січня. 

Як ми писали, польські протестувальники, які блокують пункти перетину на кордоні з Україною, попри обіцянки часто не пропускають навіть вантажі з гуманітарною допомогою і пальним.

Українська сторона створила штаб допомоги водіям, заблокованим на кордоні. За кожним із трьох пунктів закріплено координатора, який перебуває на постійному зв'язку.

Українські перевізники  на пункті пропуску "Краківець – Корчова" провели мітинг у відповідь на блокування польськими протестувальниками перетину кордону вантажівками з Польщі в Україну.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: