fbpx
Сьогодні
11:58 04 Лют 2024

Гроші вже є: Україна та Польща домовилися про спільне виробництво зброї

English version here

Польща та Україна домовилися про спільне виробництво зброї: для цього Варшава вже виділила кредит.

Про це заявив заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква в ефірі телемарафону.

Як розповів посадовець, Польща приєдналася до Вільнюської декларації країн "Великої сімки" (G7) щодо гарантій безпеки для України нещодавно, а саме 22 січня.

Нагадаємо, що саме тоді відбувся візит прем'єр-міністра Дональда Туска в Київ та зустріч з українським керівництвом.

У той день українська та польська сторони "домовилися про дуже багато важливих речей".

Представник Офісу президента додав, що нині країни-сусіди говорять про те, щоб не лише постачати польську зброю, але й виробляти її спільно з українськими й польськими виробниками, підприємцями.

"Польща виділила кредит на спільне виробництво зброї з Україною. Це дуже важливо. Ми маємо компоненти польської зброї, які вже постачаються і воюють в Україні. А нам потрібно більше", – пояснив представник Жовква.

Точну суму, тип зброї та обсяги її виготовлення він не уточнив.

Окрім того, додав Жовква, 2 лютого під час зустрічі з керівником канцелярії польського прем'єр-міністра обговорювався початок переговорів про гарантії безпеки для України.

Також мова йшла про можливість реалізації пропозиції Дональда Туска щодо створення координаційного механізму в сфері євроінтеграції.

Представник ОП відзначив, що "тональність і атмосфера розмов з нинішнім польським урядом" зараз сильно змінилася.

Постачання Україні боєприпасів та спільне виробництво зброї з іншими країнами

Нагадаємо, 3 травня минулого року Рада ЄС схвалила рішення про допомогу для України у розмірі 1 млрд євро для спільних закупівель боєприпасів та ракет.

План закупівель передбачав виділення 1 млрд євро на компенсацію постачання державам-членам, ще 1 млрд — на спільні закупівлі боєприпасів, а також збільшення виробничих потужностей у ЄС.

14 листопада міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус визнав, що Євросоюз не зможе надати Україні мільйон артилерійських снарядів до березня 2024 року.

Проте 11 січня в Єврокомісії заявили, що Європейський Союз зможе виготовити один мільйон боєприпасів для України до кінця зими 2024 року.

Окрім того, німецький оборонний концерн Rheinmetall та "Українська оборонна промисловість" офіційно повідомили про створення спільного підприємства для ремонту та підтримки у боєздатному стані бойової техніки переданою Німеччиною, а також іншими західними партнерами.

Також німецький збройовий концерн Rheinmetall побудує новий завод боєприпасів. Виготовлену продукцію планують надавати Україні.

Україна та Бельгія теж планують створити спільне виробництво озброєння. Найближчим часом Фінляндія почне виробництво артилерійських боєприпасів для України.

До того ж Україна та Литва домовилися про спільне виробництво дронів і засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ). Акціонерне товариство "Українська оборонна промисловість" розпочинає стратегічне партнерство із чотирма литовськими компаніями.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: