fbpx
Сьогодні
11:31 30 Січ 2024

У новій торговельній угоді з ЄС для України будуть діяти деякі обмеження: що відомо

Новий проєкт угоди про торговельні пільги між Україною і ЄС, яку Єврокомісія має намір продовжити до 6 червня наступного року, передбачає обмеження на експорт на європейський ринок українського цукру, м'яса птиці та яєць.

Як інформую Рубрика, про це пише польське видання RMF24, зазначаючи, що нова версія цієї угоди буде корисніша для Польщі. 

Як інформується, вже прийнято попереднє рішення щодо продовження угоди, хоча остаточну версію документу буде ухвалено у Брюсселі на колегіумі єврокомісарів 31 січня.

Згідно з повідомленням, нова версія цієї угоди буде кориснішою для польської сторони, ніж нинішня.

Зокрема, у проєкті нової угоди передбачається запровадження лімітів на імпорт до ЄС українського цукру, м'яса птиці і яєць, чого немає в нинішній угоді.

Раніше до введення обмежень на ці українські продукти закликали Єврокомісію чинний єврокомісар з питань сільського господарства Януш Войцєховський (Польща) і міністр сільського господарства РП Чеслав Секерський, а проти цього виступав єврокомісар з питань торгівлі Валдіс Домбровскіс.

Згідно з проєктом угоди Україна-ЄС, у ній запроваджуватиметься два захисні механізми:

  • один – звичайний,
  • інший – у випадку надзвичайних ринкових коливань.

Зокрема, у випадку таких коливань у зв'язку з імпортом, наприклад, українського збіжжя, таке "гальмо безпеки" впроваджуватиметься навіть на прохання однієї країни ЄС.

Станом на сьогодні такий захисний механізм можливий лише за згодою усіх країн ЄС.

Крім того, рішення про призупинення надмірного імпорту агропродукції з України, згідно з проєктом угоди, прийматиметься швидше, оскільки воно затверджуватиметься лише Єврокомісією без потреби надання згоди з боку усіх країн ЄС.

Як повідомлялось, Україна розпочала технічні перемовини з Польщею щодо експортних ліцензій, про які раніше заявляв польський міністр сільського господарства: це буде "позитивним кроком" до лібералізації торгівлі на тлі запровадженого ембарго.

Нагадаємо, у вересні Єврокомісія оголосила, що не буде продовжувати обмеження на імпорт сільськогосподарської продукції з України після 15 вересня, але Київ погодився вжити заходів з обмеження імпорту зі свого боку.

Окрім того, у Європейській комісії не бачать значних негативних наслідків від українського агроекспорту для європейських ринків.

Однак міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський заявив, що для українських товарів польсько-український кордон не буде відкрито, а ембарго на їх експорт до Польщі буде безстроковим.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: