fbpx
Сьогодні
20:57 01 Січ 2024

Зеленський з прем'єр-міністром Канади обговорив посилення захисту українського неба

Фото: ОПУ

Президент України Володимир Зеленський провів першу у 2024 році міжнародну розмову. Разом з прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо він обговорив безпекові питання, зокрема посилення захисту українського неба.

Про це голова держави повідомив у соцмережах, пише Рубрика.

Співрозмовники привітали один одного з Новим роком та обговорили питання посилення безпеки України, яка за останні дві доби вчергове зазнала масованої повітряної атаки з боку Росії.

Володимир Зеленський поінформував Джастіна Трюдо про наслідки російських ударів ракетами та безпілотниками "Шахед" по українських містах та селах.

Зафіксовано влучання у цивільні об'єкти в Сумській, Одеській, Львівській, Київській і Полтавській областях.

Є загиблі й поранені серед мирних жителів, зокрема й діти. Лише за вечір перед Новим роком і новорічну ніч сили ППО України знищили понад 80 "шахедів".

Президент України подякував Прем'єр-міністру Канади за готовність допомагати в посиленні українського повітряного щита, зокрема постачанням додаткових систем "Насамс" і ракет до них.

Сторони також обговорили роботу над безпековими гарантіями. Домовилися, що команди України й Канади найближчим часом активізують двосторонній діалог заради відповідної угоди.

Співрозмовники також приділили увагу підготовці четвертої зустрічі радників із питань національної безпеки та політичних радників лідерів держав у межах реалізації Української формули миру.

Зустріч відбудеться в середині січня у швейцарському Давосі. Володимир Зеленський подякував Джастіну Трюдо й Канаді за відповідну підтримку на глобальному рівні зусиль України.

Крім того, Глава держави висловив вдячність за готовність Канади зберегти оборонну та фінансову підтримку України у 2024 році. Володимир Зеленський наголосив, що наша держава надзвичайно цінує кожен прояв підтримки з боку Канади.

Що відомо про допомогу Канади

Попри те, що Канада розташована далеко від України, американська країна разом з США підтримала українців у загарбницькій війні, яку розв'язала Росія.

Із січня 2022 року Канада вже виділила Україні понад 8,9 мільярда доларів на різнобічну підтримку, включно із 4,95 мільярдами доларів прямої фінансової підтримки та понад 1,8 мільярда доларів військової допомоги.

Нагадаємо, на початку жовтня Канада виділила Україні новий пакет оборонної допомоги для ведення бойових дій у холодний період року.

Зокрема, країна надавала танки Leopard 2, системи протиповітряної оборони, артилерію до бронетехніки та боєприпаси. Окрім того, 200 броньованих машин Senator, які раніше Канада обіцяла передати Україні, вже вироблені.

Українські військові також вже отримали партію новітніх броньованих автомобілів.

Із моменту незаконної окупації Криму росією у 2014 році Канада запровадила санкції проти понад 2600 фізичних та юридичних осіб.

А наприкінці жовтня представники Канади на зустрічі радників із національної безпеки та зовнішньої політики запропонували створити коаліцію країн, що сприятиме поверненню депортованих країною-агресоркою українських дітей.

Нещодавно стало відомо, що Канада виділить Україні 1,3 млрд канадських доларів (понад 947 млн доларів США) на військову допомогу. Ці кошти будуть нараховані до 2026 року.

24 листопада, Канада також анонсувала про новий пакет військової допомоги для України. Йдеться про стрілецьку зброю.

З початку повномасштабного російського вторгнення Канада вже надала Україні оборонної допомоги на майже 2 млрд дол США.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: