fbpx
Сьогодні
10:40 07 Гру 2023

Канада в координації зі своїми партнерами з G7 запровадила імпортні обмеження на алмази рф

Фото: з відкритих джерел

Держави "Групи семи" за підсумками віртуального саміту, що відбувся 6 грудня, оголосили про наміри до 1 січня 2024 року запровадити обмеження на російські алмази. Канада в координації зі своїми партнерами з "Великої сімки" запровадила імпортні обмеження на російські алмази та ювелірні вироби з діамантами.

Про це пише Рубрика з посиланням на заяву лідерів G7, яка розміщена на сайті уряду Великої Британії та на сайт канадського уряду.

"Ми запровадимо обмеження на імпорт непромислових алмазів, видобутих, оброблених або вироблених у Росії, до 1 січня 2024 року, а потім подальші поетапні обмеження на імпорт російських алмазів, оброблених у третіх країнах. Орієнтовна дата старту цих обмежень – 1 березня 2024 року", – йдеться у заяві лідерів G7.

Як зазначається, до 1 вересня 2024-го країни "Групи семи", які є основними імпортерами необроблених алмазів, створять механізм перевірки та сертифікації необроблених алмазів та консультуватимуться в цьому питанні з країнами-виробниками та партерами.

У ЄС ще раніше говорили, що мають намір запровадити санкції проти діамантів російського походження, але чекають на рішення G7, яке б пояснювало механізм такої заборони.

У координації зі своїми партнерами з "Великої сімки" Канада запровадила імпортні обмеження на російські алмази та ювелірні вироби з діамантами.

"Реалізація цієї заборони у співпраці з нашими партнерами з G7 посилає чітке повідомлення росії: ми не потерпимо використання доходів росії від алмазів для фінансування війни", — заявила міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі.

Канада продовжить працювати зі G7 та іншими міжнародними партнерами для впровадження комплексних заходів контролю та перевірки заборони російських алмазів.

Зазначається, що у 2021 році канадський імпорт російських алмазів та повʼязаних із ними товарів сягнув 4,1 млн доларів.

Санкції проти російських алмазів

"Велика сімка" ще у травні 2023 року на саміті в японському місті Хіросімі анонсувала санкції проти російських алмазів. Поетапну заборону на імпорт можуть запровадити уже до 1 січня 2024 року.

Санкції від "Великої сімки" негативно вплинуть на російський експорт алмазів, оскільки на країни G7 припадає 70% світового попиту на алмази.

Водночас це вплине й на ринок, оскільки росія є найбільшим у світі виробником необроблених алмазів — на неї припадає 30%.

Крім того, ЗМІ повідомляли, що до чернетки документа 12-го пакета санкцій Євросоюзу проти росії також пропонували внести заборону на прямий або непрямий імпорт російських алмазів.

У серпні 2022 року агентство Bloomberg писало, що росія знайшла спосіб уникати санкцій, накладених на збут її діамантів, заробляючи щомісяця сотні мільйонів доларів. Зокрема, зазначалося, що угоди купівлі російських діамантів переважно проходять через індійські банки. А російський видобувний гігант "Алроса"G7 продає діаманти покупцям в Індії та Європі переважно в обмін на рупії.

Нагадаємо, 6 грудня у Токіо відбулася онлайн-зустріч лідерів "Великої сімки" з Президентом України. 

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: