fbpx
Сьогодні
Фото 10:16 29 Лис 2023

До курсу історії Канади для 10-го класу хочуть внести вивчення Голодомору в Україні: навіщо це рішення

English version here

Фото: Dodonova Tetiana

Міністр освіти канадської провінції Онтаріо Стівен Лечче оголосив про внесення теми Голодомору до курсу історії Канади для 10-го класу, яке розпочнеться з нового навчального року, тобто з вересня 2025.

Про це пише Рубрика, посилаючись на пресслужбу Канадсько-Українській Фундації,

У чому проблема?

Як відомо, у 1932–1933 рр. Україна стала місцем вчинення одного з найбільших злочинів в історії людства — геноциду, спланованого вбивства мільйонів українців. На меті було придушення національно-визвольного руху та недопущення виходу України зі складу СРСР і побудови незалежної української держави.

Геноцид був спрямований проти українських хліборобів, проти інтелігенції, української церкви, проти кожного активного носія української ідентичності.

Український парламент у 2002 році постановою, а у 2006-му — законом визнав Голодомор 1932–1933 років геноцидом українців. Відтак це зробили ще понад 30 країн світу, а також Католицька церква та Вселенський патріархат.

Канада стала першою країною у світі, яка у 2008 році визнала Голодомор геноцидом українців.

У 2014 році Канадсько-Українська Фундація розробила Національний інформаційний тур про Голодомор, щоб сприяти освіті та підвищенню обізнаності канадців про Голодомор.

Яке рішення?

"Зростання екстремізму, в тому числі комунізму та марксизму, є прямою загрозою для нашої демократії, соціальної згуртованості та цінностей канадців.

Я сповнений рішучості посилити освіту щодо наших спільних цінностей, в тому числі шляхом обов'язкового вивчення жахів переслідування українців під час Голодомору в 10-му класі з історії Канади", заявив Стівен Лечче, міністр освіти під час пресконференції в Школі Святого Димитрія.

Фото: CBC News.

Зазначають, що це важлива новина для української громади Канади. Адже вона протягом багатьох років працювала над тим, щоб підвищити обізнаність Світу про жорстоку кампанію Йосипа Сталіна проти української ідентичності у 1932-1933 роках.

Як це працює?

"Таке навчання допоможе учням ніколи не бути сторонніми спостерігачами таких жахів, зрозуміти небезпеку тоталітаризму та захистити фундаментальні канадські цінності свободи та демократії від комуністичного екстремізму", — заявив Стівен Лечче, міністр освіти під час пресконференції в Школі Святого Димитрія.

Своєю чергою голова правління Канадсько-Української Фундації Віктор Гетманчук подякував Уряду Онтаріо за інвестування $400,000.

Фото: Dodonova Tetiana

Ці кошти підуть на підтримку Національного туру з підвищення обізнаності про Голодомор та Мобільного класу з вивчення Голодомору.

Така допомга дасть можливість Мобільному класу подорожувати школами провінції та залучати учнів 6-12 класів до експериментального навчання.

На сьогодні у Мобільному класі Голодомору лекції вже прослухали понад 70 000 осіб по всій Канаді учні з понад 500 канадських шкіл.

Довідка

Мобільний клас Голодомору — це унікальне навчальне середовище, яке використовує передові технології для повного занурення та допомоги учням у вивченні Голодомору в цифровому класі на колесах.

Поєднання технологій та інтерактивного контенту, розробленого для цієї програми, визначає абсолютно новий спосіб проведення уроків, що дозволяє фасилітатору та учням активно взаємодіяти один з одним.

Цього року "Мобільний клас Голодомору" подорожував Східною та Західною Канадою. І буквально минулого тижня був в Оттаві, щоб відзначити 90-ті роковини Голодомору на Парламентському пагорбі.

Зазначимо, уряд Канади виділить кошти для добудови другої черги Музею Голодомору. Виділені кошти міжнародної допомоги на добудову музею не можна буде витратити на військові потреби.

Нагадаємо, Рубрика писала, що Голодомор як злочин приховували десятиліттями. Де шукати імена рідних, що тоді загинули. Як звучить правда вустами людей, котрі пережили Голодомор. Що прочитати і подивитися про ці роки. Читайте у нашому матеріалі до Дня пам'яті жертв Голодомору: "Як вшанувати пам'ять жертв Голодомору. Зібрали все найважливіше".

Окрім того, до дня пам'яті жертв Голодомору у 1932-33 роках Міністерство внутрішніх справ передало у Національний музей Голодомору-геноциду 1022 справи періоду голоду на території України у минулому столітті.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: