fbpx
Сьогодні
10:37 12 Гру 2023

Рішення для перемоги: з Канади доставили українським військовим вже 11 бронемашин Gurkha

English version here

Бронемашини Gurkha українських військових. Грудень 2023. Україна. Фото: Михайло Федоров

Канада передала українським оборонцям чергову партію канадських бронемашин Gurkha, які рятуватимуть поранених.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Телеграм міністра цифрової трансформації Михайла Федорова.

У чому проблема?

Евакуаційні броньовані машини дуже необхідні українським захисникам на фронті.

Як відомо, надважким завданням є евакуація з поля бою. Винос поранених здійснюється санітарами, наявними в штатах медичних підрозділів, а також солдатами, які виділяються для цієї мети розпорядженням командирів частин і підрозділів.

А от для вивезення поранених з передової використовують броньовані медичні машини, які значно полегшують організацію евакуації під вогнем противника. Такі авто збільшують шанси вчасно довезти поранених до стабілізаційних пунктів.

Яке рішення?

Канада зобов'язалася надати українським Силам оборони партію канадських бронемашин Gurkha.

Варто зазначити, що перша броньована автівка швидкої допомоги, придбана "Медичними закупівлями України" коштом, зібраним в межах ініціативи UNITED24 (вартістю 9 532 000 гривень), прибула в Україну ще в жовтні.

Як це працює?

Голова Мінцифри Михайло Федоров розповів, що на фронт відправили ще 4 бронемашини від United24.

Як уточнили броньовані автомобілі передаються українським військовим у санітарній версії для рятування поранених. Для цього Gurkha володіє необхідними характеристиками захисту — а саме натовським стандартом STANAG 4569 другого рівня.

"Загалом закупили в канадських партнерів 13 броньованих авто, 11 з них — уже в Україні", – розповів Федоров.

Бронемашини, створені канадським виробником Terradyne Armored Vehicles, мають:

  • високу прохідність,
  • можуть пересуватися по польових і розбитих дорогах у районах ведення бойових дій.

Машина з протимінним захистом Gurkha MPV (Mine Protected Vehicle) забезпечує мінімізацію наслідків для кабіни екіпажу від вибуху міни під днищем.

Бронемашини Gurkha ЗСУ

Фото: Телеграм / FEDOROV

Передні крила і капот кріпляться до шасі, а не безпосередньо до кабіни екіпажу, тим самим зменшуючи енергію ударної хвилі, що передається на сидіння екіпажу і десанту у разі вибуху.

Серед особливостей повнопривідного автомобіля — "автовзуття", тобто можливість їздити зі спущеними шинами. Зазначають, що в разі втрати тиску бронемашина може проїхати відстань від 50 до 150 км залежно від стану дороги та завантаженості авто.

Бронемашини Gurkha ЗСУ

Фото: Телеграм / FEDOROV

"На практиці в нашій реальності це означає: якщо шина проб'ється осколком, "швидка" не стане посеред поля під обстрілами", підкреслили в МОЗ.

Загальна вартість усіх 13 бронеавтомобілів для Медичних сил ЗСУ становить 124 млн грн. Гроші були зібрані ще у грудні 2022 року.

Загалом Gurkha доступний у трьох різних варіантах, кожен з яких побудований на шасі Ford F-550 Super Duty. Назва є даниною гуркхам, непальським солдатам, які служать у британській армії та індійській армії, а також армії Непалу.

Нагадаємо, що українським лікарям передали 40 реанімобілів, закуплених через платформу United24.

Окрім того, сервіс доставки Glovo об'єднався з платформою підтримки України UNITED24 для збору коштів на автомобілі для розмінування країни.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що в Україну відправили партію австралійських бронеавтомобілів Bushmaster, які вже показали себе у бойових діях.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: