fbpx
Сьогодні
13:24 27 Кві 2024

Бельгія виділить понад 200 млн доларів на ініціативу ППО для України та поставить літаки F-16 вже цього року

Пілот ВПС Румунії у кабіні винищувача F-16 на військовій авіабазі поблизу Фетешті. AP / Vadim Ghirda

Бельгія планує виділити понад 200 мільйонів євро на ініціативу протиповітряної оборони під керівництвом Німеччини, а також відправити Україні ракети. Окрім того, Брюссель поставить літаки F-16 вже цього року.

Про це повідомила напередодні під час брифінгу міністерка оборони Бельгії Людивін Дедондер, цитує бельгійський телеканал RTBF.

Як зазначили у виданні, Україна відчуває нестачу систем протиповітряної оборони на тлі зростання нападів росії на населені пункти та енергетичну інфраструктуру.

Очільниця бельгійського оборонного відомства зазначила, що її країна надасть Україні додаткові ракети з власних військових запасів для систем протиповітряної оборони. Міністерка не уточнила кількість і тип озброєння, яке буде відправлено до Києва.

"Наше повідомлення завжди те саме: того дня, коли Росія припинить своє вторгнення та поступиться незаконно окупованими територіями, конфлікт припиниться.

Ми ніколи не зупинимось, щоб повторити нашу вимогу щодо припинення бойових дій і повернення до політико-дипломатичного діалогу", — сказала Дедондер.

Також прем'єр-міністр Бельгії Александр де Кроо та міністр оборони Бельгії Людивін Дедондер під час брифінгу заявили, що Брюссель поставить Україні перші винищувачі F-16 вже цього року.

"У координації з нашими партнерами по коаліції F-16 наша країна докладе всіх зусиль, щоб прискорити поставки, якщо це можливо, до кінця цього року", — сказав Дедондер.

Варто додати, що міністр оборони США Ллойд Остін також оголосив під час зустрічі "Рамштайн" 26 квітня, що цього року в Україну почне прибувати "більше ескадрильї" подарованих F-16 разом із підготовленими пілотами та технічними працівниками.

Варто додати, що Бельгія була однією з перших країн, які приєдналися до тренувальної коаліції F-16, створеної влітку 2023 року для посилення ВПС України. Ініціаторами цієї ініціативи виступили США, Данія та Нідерланди.

При чому Нідерланди, Данія та Норвегія зобов'язалися поставити Україні десятки американських літаків четвертого покоління, хоча точні терміни та кількість літаків, які будуть відправлені, залишаються поки незрозумілими.

Нагадаємо, що Бельгія затвердила нову допомогу Україні, яка включає 100 млн євро на утримання та підтримку винищувачів F-16.

Окрім того, Бельгія готує пакет військової допомоги для України на 412 млн євро, до якого увійде 300 броньовиків LMV.

До того ж Брюссель виділить 200 мільйонів євро на ініціативу Чехії щодо швидкої доставки в Україну сотень тисяч артилерійських снарядів.

ППО Patriot для України

Нещодавно міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що Україна знайшла 100 вільних Patriot у світі, але спочатку хоче отримати сім для захисту від російських ракет.

Окрім того, зі слів глави українського МЗС, Україна сім батарей системи протиповітряної оборони Patriot навіть готова позичити.

Нагадаємо, 18 квітня канцлер Німеччини Олаф Шольц зауважив, що партнери по НАТО можуть  поставити Україні шість систем Patriot.

Також Нідерланди публічно заявили про готовність придбати батарею Patriot – це важливий момент.

Водночас міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Нідерланди не єдина держава, яка готова просто зараз викупити батарею ППО Patriot для подальшої передачі Україні.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: