fbpx
Сьогодні
13:59 30 Гру 2023

В екоінспекції заявили, що на Київщині водоканал скидав хімікати в річку

Фото: Державна екологічна інспекція Столичного округу

У Київській області водоканал скидав хімікати у притоку річки Рось – Сквирку.

Про це повідомила Державна екологічна інспекція Столичного округу, пише Рубрика.

Як зауважили фахівці, у воді норма азоту була перевищена у 78 разів.

"Перемогу в номінації "Найбільше забруднення водних ресурсів 2023" отримує один з водоканалів на Київщині, який скидає воду в річку Сквирку з перевищенням вмісту амонію у 78 разів!", – зазначили в інспекції.

річка Сквирка

Фото: Державна екологічна інспекція Столичного округу

Перевірку провели в рамках Плану дій щодо оздоровлення та відновлення річки Рось. У відібраних пробах виявили скид зворотних вод до річки Сквирка. Крім перевищення норм по азоту, також зафіксували перевищення норм ще 6 речовин.

Тепер Інспекція збере необхідні дані для проведення розрахунків збитків, завданих довкіллю, та виставить претензію підприємству.

річка Сквирка

Фото: Державна екологічна інспекція Столичного округу

Що передувало?

У березні 2023 році петиція про порятунок річки Рось зібрала необхідних 25 тисяч голосів.

"Внаслідок нищівного антропогенного навантаження, тривалого ігнорування багатьох, навіть передбачених законодавством вимог, відсутності контролю за виконанням невідкладних водоохоронних та інших заходів все більш відчутною стає загроза загибелі цієї унікальної річки", — зазначають автори звернення.

Вони також наголосили на масовій загибелі риби та інших живих організмів та вимагали заборони на купанні в цій водоймі.

Президент Зеленський розглянув петицію та доручив уряду опрацювати порушені питання у зверненні. Так розпочалась серія перевірок якості води у річці.

Нагадаємо, що на основі публікації "Рубрики" на Львівщині відкрили кримінальне провадження. Тепер поліція Львівщини розслідуватиме два злочини, що порушили екосистему річок. 

Мова йде про матеріал, що стосується причин зникнення річок на Львівщині. Його "Рубрика" опублікувала у серпні цього року.

Нагадаємо, на Тернопільщині господарський суд за шкоду через забруднення річки Іква стягнув на користь держави з комунального підприємства "Міськводгосп" понад 960 тисяч грн.

Також повідомлялось, що у Києві через зволікання влади висохло озеро Синє.

На даний час на озері Синє, розташованому на масиві Виноградар, проводять геологічну розвідку щодо пошуку можливих підземних джерел, які зможуть наповнити водойму водою.

Окрім того повідомлялось, що окупаційні війська, засипавши дві третини річища річки Кальміус в Маріуполі для облаштування переправи, критично порушили екосистему Приазов'я та Азовського моря.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: