fbpx
Сьогодні
Фото 15:50 09 Жов 2023

Геологи для порятунку столичного озера Синє розпочали пошуки підземних джерел

У столиці на озері Синє, розташованому на масиві Виноградар, проводять геологічну розвідку щодо пошуку можливих підземних джерел, які зможуть наповнити водойму водою.

Про це поінформував керівник КП "Плесо" В'ячеслав Савицький у своєму Facebook, пише Рубрика.

Як повідомили на підприємстві, роботи проводять коштом підрядника без залучення грошей із міського бюджету.

Як зауважив Савицький, проблему пересихання Синього озера обговорюють з громадою.

Синє озеро

Фото: Фейсбук / Вячеслав Савицький

"Безпосередньо та прозоро, на локації Синього озера, у відкритому діалозі з громадою обговорюємо проблематику навколо водного обʼєкта", повідомив він.

Дослідження дна водойми необхідне для вивчення стану підземних потоків і розуміння того, як на них позначилися кліматичні зміни. Актуальні геологічні показники необхідні для планування подальших кроків з відновлення водойми.

Синє озеро

Фото: Фейсбук / Вячеслав Савицький

"Паралельно реалізуємо комплексну геологічну дорозвідку дна водойми, без залучення коштів з міського бюджету. Дане дослідження зумовлене необхідністю фіксації найактуальніших показників задля підґрунтя наступних дій", — написав Савицький.

Керівник КП "Плесо" прогнозує, що результати геологічної розвідки будуть відомі найближчим часом.

Що відомо про обміління озера Синє

Синє – безстічне озеро, що живиться ґрунтовими водами та атмосферними опадами. Більшу його частину засипали у 1970-80-х роках, коли забудовували масив багатоповерхівками. Відтоді площа водойми почала зменшуватися.

У 2017 році озеро та 16 гектарів навколо нього отримали статус парку.

Раніше повідомляли, що в серпні ситуація з озером стала критичною. Активісти вимагали врятувати його від загибелі. Після зустрічі з мешканцями житлового масиву Виноградар у Подільському районі Києва чиновники КМДА обіцяли зробити все, що в їх силах та повноваженнях.

14 серпня Київська міська військова адміністрація дозволила розподілити кошти природоохоронного фонду, який передбачав виділення 35 млн грн на комплекс робіт з ревіталізації цього об'єкту.

Також в КМДА казали, що проблема з обмілінням водойми виникла ще 2020 року, або навіть раніше.

Озеро Синє

Тоді на замовлення комунального підприємства "Плесо" фахівці провели науково-дослідні роботи на водоймі. Виявилося, що за останні 40 років озеро обміліло. Рівень води та площа озера постійно зменшувалися. З'єднувальна протока пересохла, і це розділило озеро на дві частини.

Озеро Синє

Своєю чергою, у квітні цього року київські активісти забили на сполох через те, що озеро Синє, яке знаходиться у Подільському районі, останнім часом активно зменшується. На сайті Київської міської ради тоді з'явилася петиція.

Начальник департаменту захисту довкілля Олександр Возний говорив, що у середині вересня буде виконавець робіт, який почне реалізацію проєкту з відновлення.

Однак, за інформацією того ж самого відомства, кошти для КП "Плесо" на розчищення, ревіталізацію, дослідження інших озер Києва 2023 року не передбачені. Також не виділяли на це кошти і 2021-2022 рр

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: