fbpx
Сьогодні
Фото 12:38 04 Жов 2023

Екокатастрофа: у Києві через зволікання влади висохло озеро Синє

У Києві відбулася екологічна катастрофа: повністю висохло озеро Синє, яке розташоване в районі Виноградара, попри те, що раніше оголошували про плани порятунку водойми.

Про це повідомив активіст Михайло Сторожук у своєму Фейсбуці, пише Рубрика.

Як зазначив захисник природи, його дитинство пройшло в цьому районі, тому йому дуже болить від цієї звістки.

"Повністю висохло, загинуло Синє озеро на Виноградарі. Перлина району. Місце, де я виріс. Тут колись жили і розмножувалися болотяні черепахи, та безліч інших видів тварин", – написав він.

Озеро Синє

Як вважає Сторожук, водойма висохла через будівництво нової багатоповерхівки поблизу. Це могло вплинути на підземні води.

"Дуже шкода, бо життя своє озеро віддало за побудову страшної сірої багатоповерхівки, яку так і не довели до ладу. Однієї з багатьох багатоповерхівок міста… А озеро таке було одне, іншого такого немає і не буде", зауважив він у дописі.

Нагадаємо, що у серпні у КМДА заявляли, що розподіл коштів на відновлення озера вже погодили. Тоді планували розчистити озеро на глибину до пʼяти метрів, щоби розкрити ґрунтові джерела.

Озеро Синє

Це мало б допомогти наповнити озеро водою й покращити загальний екологічний стан водойми.

Проте, місто не допомогло відновити озеро. Ба більше, активісти намагались неодноразово змусити владу діяти. Однак, як це часто буває, чиновники занадто довго тягнули час.

Озеро Синє

Озеро остаточно померло, так і не дочекавшись відповідного догляду за ним.

Розчистити та наповнити водою озеро Синє планували повинні були у середині вересня. Займатись цією справою мало комунальне підприємство "Плесо", однак воно нічого не вдіяло.

Озеро Синє

Що відомо про обміління озера Синє

Синє – безстічне озеро, що живиться ґрунтовими водами та атмосферними опадами. Більшу його частину засипали у 1970-80-х роках, коли забудовували масив багатоповерхівками. Відтоді площа водойми почала зменшуватися.

У 2017 році озеро та 16 гектарів навколо нього отримали статус парку.

Раніше повідомляли, що в серпні ситуація з озером стала критичною. Активісти вимагали врятувати його від загибелі. Після зустрічі з мешканцями житлового масиву Виноградар у Подільському районі Києва чиновники КМДА обіцяли зробити все, що в їх силах та повноваженнях.

14 серпня Київська міська військова адміністрація дозволила розподілити кошти природоохоронного фонду, який передбачав виділення 35 млн грн на комплекс робіт з ревіталізації цього об'єкту.

Також в КМДА казали, що проблема з обмілінням водойми виникла ще 2020 року, або навіть раніше.

Озеро Синє

Тоді на замовлення комунального підприємства "Плесо" фахівці провели науково-дослідні роботи на водоймі. Виявилося, що за останні 40 років озеро обміліло. Рівень води та площа озера постійно зменшувалися. З'єднувальна протока пересохла, і це розділило озеро на дві частини.

Озеро Синє

Своєю чергою, у квітні цього року київські активісти забили на сполох через те, що озеро Синє, яке знаходиться у Подільському районі, останнім часом активно зменшується. На сайті Київської міської ради тоді з'явилася петиція.

Начальник департаменту захисту довкілля Олександр Возний говорив, що у середині вересня буде виконавець робіт, який почне реалізацію проєкту з відновлення.

Однак, за інформацією того ж самого відомства, кошти для КП "Плесо" на розчищення, ревіталізацію, дослідження інших озер Києва 2023 року не передбачені. Також не виділяли на це кошти і 2021-2022 рр.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: