fbpx
Сьогодні
17:24 24 Гру 2023

Виробники дронів працюють "величезними темпами", - Умєров

English version here

Міністерство оборони має на меті забезпечити військових максимальною кількістю БпЛА. Виробники дронів працюють "величезними темпами". Наразі для успішної реалізації стратегії оборонного виробництва Україна шукає рішення щодо фінансування та залучає західних партнерів.

Про це заявив міністр оборони Рустем Умєров в інтерв'ю Суспільному, пише Рубрика.

"Згідно з потребами зараз починаємо їх (дронів – ред.) закуповувати, виробляти, працювати з партнерами, щоб вони теж надіслали як міжнародну технічну допомогу. Всю кількість, яку озвучують і волонтери, і керівництво, ми можемо виконати", – сказав очільник МОУ.

Він наголосив, метою міністерства є забезпечення військових максимальною кількістю дронів.

Після розробки плану на 2024 рік було виділено 55 мільярдів грн як перший транш на дрони для армії. Міноборони працює згідно з планом — пришвидшити і збільшити спроможність закупівлі, виробництва, окремо від уже затверджених 55 мільярдів.

За словами міністра, у 2024 році закупівлею має займатися Міноборони, однак гроші переказали в Державну службу спеціального зв'язку та захисту інформації (ДССЗЗІ), яка підпорядковується Міністерству цифрової трансформації.

"Ми в цьому році, сподіваємося, це зобов'язання переведемо в Міністерство оборони. Але щоб не зупиняти, оскільки ми працюємо на спільну мету, ДССЗЗІ робила замовлення напряму у виробників", – зазначив він.

Своєю чергою виробники, за словами Умєрова, в останні місяці працюють "величезними темпами, тому що перекидання цих грошей, їх отримання, використання припало на останні місяці".

Міністр також не виключив, що з 50 тисяч дронів українського виробництва держава закупить усі 50 тисяч.

"Набагато більше. Гроші тільки нещодавно були переказані і вже починаємо працювати. Тобто є, наприклад, 200+ типів дронів, є кількасот виробників — до цього часу більшість цих виробників не працювала в такій кількості, і ми почали це тестувати. Іноді дивимося політики, як це робити, дивимося, як доктринально вирішити питання застосування. Є дрони, які як FPV, є бомбери, є морські дрони — їх сотні. Ми дивимося, де і як застосовувати їх ефективніше", – зауважив міністр оборони.

Міністр оборони України Рустем Умєров також розповів, що для успішної реалізації стратегії оборонного виробництва Україна шукає рішення щодо фінансування та залучає західних партнерів.

"За останні роки ми отримали достатньо озброєння й військової техніки, щоб дати відсіч і звільнити майже 50% території, яка була захоплена після 24 лютого, відкрити зерновий коридор", – зазначив міністр.

За його словами, такі результати дають сигнали партнерам, що українська армія спроможна відвойовувати свої території, і амуніція або техніка повинна далі працювати на просування Сил оборони.

Водночас Умєров зауважив, що у світі бувають й інші конфлікти, які забирають ресурси західних виробництв, і країни починають конкурувати за те, щоб купити боєприпаси.

"Для цього ми розробили стратегію оборонного виробництва в нашій країні і запустили програми по оборонно-промисловому комплексу, щоб зменшити ризик щодо постачання боєприпасів, ракет та іншої номенклатури", – пояснив міністр.

Зокрема було проаналізовано, які спроможності можуть виготовлятися державним і приватним сектором для того, щоб дати замовлення українській індустрії, дати робочі місця та запустити економіку.

Посадовець додав, що також була здійснена пріоритезація, що саме потрібно, щоб вести оборонні, наступальні, стабілізаційні дії, визначено з Міністерством стратегічних галузей, як потрібне озброєння може виготовлятися, у які терміни та у якій кількості.

"Ми маємо відповіді на всі ці питання, маємо план. Зараз дивимося на фінансові можливості і, як Міністерство оборони, даємо контракти і гарантії, що будемо це купувати", – запевнив міністр.

Окрім того, він повідомив, що розроблено інструменти для спільних підприємств — іноземних і українських.

"У 2023-му ми багато чого отримали у різних категоріях: ракети, озброєння військової техніки, боєприпаси, інше — номенклатура величезна. Кожного дня ми отримуємо і віддаємо на оперативно-стратегічні угруповання з того, що вже виробляється або комплектується. Цей перелік буде зростати. Ми шукаємо рішення, як це фінансувати, залучаємо західних партнерів", – резюмував Умєров.

Як повідомлялося, на пресконференції 19 грудня Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна в 2024 році виготовить мільйон дронів для Сил оборони України.

Міністр із питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін заявив, що в Україні наступного 2024 року планують виготовити 1 мільйон FPV дронів, понад 10 тисяч ударних дронів середньої дальності польоту та понад тисячу дронів із дальністю від 1 000 км.

Виробництво українських БпЛА

Раніше міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що український ринок з виробництва безпілотників активно розвивається; наразі в країні понад 100 компаній виготовляють дрони.

Окрім того, голова СБУ раніше повідомляв, що в Україні виготовили унікальний морський надводний дрон "Морський малюк". Виробництво цих безпілотників розташоване в Україні, але заводи знаходяться під землею.

Нещодавно у Держспецзв'язку також повідомили, що замовили в "Укроборонпрому" сотні дронів вітчизняного виробництва. Вони будуть готові до кінця року.

Окрім того, зі слів міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олександра Камишіна, Україна налагодила серійне виробництво вітчизняного аналога "Шахедів". За місяць вдається виготовити десятки таких дронів.

А нещодавно в Україні почали виготовляти серійно вітчизняні ударні БпЛА літакового типу Cobra, які розробили інженери із Кривого Рогу: дальність їхнього польоту становить до 300 км.

Загалом в Україні на сьогодні дефіцит артилерійських боєприпасів триває, тому, щоб компенсувати брак снарядів, країна нарощуватиме виробництво дронів-камікадзе.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: