fbpx
Сьогодні
11:48 29 Кві 2024

США придбали 81 бойовий літак радянських часів у Казахстану, їх можуть передати Україні, - ЗМІ

English version here

Фото: mil.in.ua

Сполучені Штати придбали в Казахстану щонайменше 81 старий літак радянського зразка, зокрема МіГ-27, МіГ-29 і Су-24. Припускається, що їх, імовірно, можуть передати у використанні Україні

Про це пише видання Kyiv Post, передає Рубрика.

Зазначається, що протягом кількох років Казахстан поступово замінював свій застарілий парк бойових літаків радянського виробництва сучасними версіями, такими як російські багатоцільові літаки Су-30СМ.

Країна продала на аукціоні 117 винищувачів і бомбардувальників радянських часів, зокрема:

  • перехоплювачі МіГ-31,
  • винищувачі-бомбардувальники МіГ-27,
  • винищувачі МіГ-29,
  • бомбардувальники Су-24 1970-х і 1980-х років.

Оголошена вартість продажу склала один мільярд казахстанських тенге, або $2,26 млн.

У пропозиції про продаж зазначалося, що літаки були в непридатному стані, їх модернізація вважалася економічно недоцільною, а їх використання як джерела запасних частин обмежене.

"Мотив покупки США залишається нерозкритим. Але йдеться про можливість їх потенційного використання в Україні, де подібні літаки перебувають на озброєнні. Продаж здійснювався через офшори", – пише видання.

Там припускають, що, зважаючи на те, що Україна продовжує покладатися на зброю радянської епохи, літак міг би служити джерелом запасних частин або бути стратегічно розгорнутим як приманка на аеродромах.

Довідка

У березні у рф заявили, що Казахстан готовий продати Україні комплектуючі для літаків Су-24 та МіГ-29, проте це повідомлення було спростовано.

Нагадаємо, в кінці 2022 року уряд Хорватії остаточно ухвалив рішення передати українським військам 14 своїх гелікоптерів Мі-8 радянського виробництва. У травні 2023 року із Загреба на територію України прилетіли 9 гелікоптерів Мі-8.

А от Австралія прийняла рішення розібрати й утилізувати відставні вертольоти Taipan замість того, щоб відправити їх в Україну.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: