fbpx
Сьогодні
10:15 16 Гру 2023

В Україні запровадили спрощену процедуру списання військово-медичного майна: як працює це рішення

Міністр оборони Рустем Умєров підписав наказ, який запроваджує спрощену процедуру списання військово-медичного майна (аптечок, сумок та наплічників).

Про це пише Рубрика, посилаючись на Телеграм Міноборони.

У чому проблема?

На фронті під час бойових дій українські захисники втрачають техніку та військове спорядження, зокрема і військово-медичне майно.

Але за все втрачене раніше потрібно було звітуватися. Після цього проводилося розслідування по кожній одиниці військового майна та потім надавався дозвіл на її списування. 

Варто зазначити, що аптечки, сумки та наплічники вважались інвентарним майном. А значить і його списання було надзвичайно ускладнене, часто – нездійсненне.

Унаслідок чого військові частини не могли замовити нові аптечки. Адже, за документами, на балансі військових частин забезпечення було стовідсоткове.

"Військові частини раніше не могли швидко списати використані аптечки і отримати нові: процес тривав місяцями і передбачав 20 етапів", зазначила заступниця Міністра оборони Наталія Калмикова.

Яке рішення?

"Відсутність дієвої системи списання медичного майна була величезною проблемою, її подолання давно на часі", підкреслила посадовиця.

Тому наказ, який підписав Міністр Рустем Умєров, зокрема, дозволить пришвидшити надходження нових аптечок у військові частини.

Як це працює?

"Після нашої реформи лишається шість етапів і три документи, які можна зробити дуже оперативно", уточнила Калмикова.

Як працюватиме новий порядок списання:

  • Відтепер військовослужбовець, який втрачає чи використовує аптечку, сумку та наплічник під час бою або під час виконання інших завдань, усно чи письмово повідомляє про це командирові свого підрозділу.
  • Відтак командир складає рапорт і додає до нього витяг з журналу бойових дій або підсумкового бойового донесення.
  • Ці документи подаються командиру частини, який призначає комісію, що формує акт списання.(Додаток 4 до Порядку списання військового майна у Збройних Силах України та Державній спеціальній службі транспорту (пункт 5 розділу І).
  • після чого командир частини підписує акт,
  • фінансова служба списує зазначене медичне майно.
списання медичного майна Міноборони

Фото: Телеграм / Міністерство оборони України

Завдяки спрощенню процедури та скороченню строків списання, командири оперативніше отримуватимуть інформацію про потребу у військовій техніці.

Нагадаємо, що у жовтні Міністерство оборони України дозволило списувати втрачене у бою військове майно за спрощеною процедурою: за два тижні замість шести місяців.

Окрім того, Міністр оборони України Рустем Умєров підписав наказ про створення медичного департаменту Міноборони України. Серед іншого, це дозволить провести стандартизацію турнікетів та бойових аптечок українських воїнів.

Також Міноборони продовжує впроваджувати ще одні стандарти НАТО з підготовки та проведення військових операцій: в українській армії з'явиться поняття "повітряних та космічних операцій".

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: