fbpx
Сьогодні
11:24 19 Гру 2023

У ЗСУ планують запровадити 16 тижневих меню: у чому рішення

Фото: Геннадій Карпюк

Міністерство Оборони має намір розробити 16 тижневих меню від професійних кухарів з урахуванням релігійних або етнічних потреб військових.

Про це заступник міністра оборони Дмитро Кліменков повідомив у ефірі телемарафону "Єдині новини", пише Рубрика.

У чому проблема?

В умовах активної фази російсько-української війни стає актуальним виникнення проблеми різноманітного харчування військових, серед яких значна кількість захисників з власними етнічними та релігійними вподобаннями.

Для вегетаріанців та осіб, які дотримуються певних релігійних обмежень, необхідно враховувати різноманітність харчування у війську. 

Яке рішення?

Це вимагає не лише адаптації раціонів, але й впровадження системних змін у харчуванні, щоб кожен військовий мав змогу отримати належне харчування, враховуючи його культурні та особисті особливості.

В українській армії зберігається харчування за каталогом, але незабаром планується розробити 16 тижневих меню від професійних кухарів з урахуванням релігійних або етнічних потреб військових.

Як це працює?

"Ми зберігаємо харчування за каталогом, але у майбутньому закуповуватимемо його за категоріями, тобто окремо молочні продукти, окремо м'ясо. Це дозволить першочергово працювати з виробниками напряму, без посередників, – це наша мета. По-друге, це якість. В агенції планують розробити 16 тижневих меню від професійних кухарів з урахуванням релігійних або етнічних потреб", – сказав Кліменков.

За його словами, в питанні впровадження якісного харчування Україна запозичує досвід у країн НАТО.

Наприклад, у США до розробки меню залучаються спеціалізовані інститути, які мають технологічну та наукову базу.

"Ми також плануємо зробити найкращі раціони для наших військових за етнічними та релігійними вподобаннями. Тож у планах – запозичити досвід наших партнерів і залучити відповідних спеціалістів для спільних проєктів", – зазначив заступник міністра.

Розробкою меню для військових будуть опікуватись фахові організації, додав він.

Кліменков наголосив, що постачання війська має бути безперебійним та якісним.

"Ми розуміємо, що це комплексне питання. Ми вже змінили підходи в закупівлі, аби працювати напряму з виробниками. Водночас запровадження нової системи постачання продуктів – це не все, адже в польових умовах варто оновлювати і польові кухні. Тобто у військових частинах, безпосередньо в зоні бойових дій має бути фахова людна, яка б забезпечила дотримання умов приготування, зберігання їжі. Ми працюємо над усіма цими питаннями. Зміни будуть. Ми зробимо все, аби наші бійці харчувались лише найкращим", – запевнив Кліменков.

Крім того, заступник міністра зазначив, що в міністерстві планують прибрати із ціни на продукти вартість логістичних послуг.

"Наразі ми маємо складну систему формування ціни на продукти, адже там закладена логістична складова. Тобто один комплект харчування коштує 125 грн, але сюди входить ще й ціна за транспортування, відповідно вартість харчів іще нижча, а це впливає, звісно, на якість. В майбутньому, аби її підвищити,.. ми відділимо логістику. Тоді ми побачимо, скільки саме Міноборони платить за товар. Так ми не лише покращимо якість, а й вийдемо на реальну вартість товару", – заявив він.

Забезпечення ЗСУ

Як повідомляла Рубрика, Кабінет Міністрів вніс зміни до постанови про норми харчування військовослужбовців ЗСУ та інших військових формувань.

У 2024 році забезпеченням ЗСУ одягом, їжею, пально-мастильними матеріалами, бронежилетами, касками та тактичним спорядженням займатиметься новостворене підприємство Міноборони – Державний оператор тилу. Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, міністр оборони підписав наказ про призначення досвідченого менеджера Арсена Жумаділова гендиректором Державного оператора тилу.

Також відомство працює над тим, щоб бронежилети, каски, тактичне спорядження, одяг та їжа для ЗСУ були українського виробництва. Міністерство ініціювало зустріч із представниками українського бізнесу, які постачають ці товари для армії. Підприємці готові повністю забезпечувати тилові потреби ЗСУ якісними товарами.

Працівники агентства аналізуватимуть ринок, ціни, спілкуватимуться з постачальниками напряму, оцінюватимуть їх і аналізуватимуть роботу.

Наразі підприємство готується до перших закупівель за напрямом харчування. З грудня 2023 року закупівлями продуктів для армії займатиметься агентство "Державний оператор тилу".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: