fbpx
Сьогодні
13:40 22 Гру 2023

Міноборони з 1 квітня купуватиме продукти харчування за новими правилами: у чому рішення

Фото: МОУ

З початку другого кварталу наступного року закупівлі продуктів харчування Міністерством оборони здійснюватимуть за новими правилами.

Як пише Рубрика, про це повідомила пресслужба Міністерства економіки за підсумками заключного засідання Міжвідомчої робочої групи (МРГ) з питань визначення нових підходів до закупівлі Міністерством оборони продуктів харчування з використанням електронної системи закупівель.

У чому проблема?

Як повідомлялось, за даними аудиту Рахункової палати, Міністерство оборони України в першому півріччі 2023 року закуповувало продукти за цінами, що на 30% перевищували споживчі, не проводило аналізу цін, не контролювало реальної кількості доставленої продукції.

Яке рішення?

Міністерство оборони з початку другого кварталу 2024 року закуповуватиме продукти харчування за новими правилами. Очікується:

  • запровадження нової, динамічної системи закупівель,
  • і відокремлення власне закупівель від послуг логістики.

Як це працює?

У засіданні МРГ під головуванням заступника міністра економіки Надії Бігун взяли участь представники Мінекономіки та Міноборони, Командування сил логістики ЗСУ, Верховної Ради, Секретаріату Кабміну, Держаудитслужби, ДБР, Держслужби статистики, держпідприємства Міністерства оборони України "Агенція закупівель у сфері оборони" (Державний оператор тилу, ДОТ).

Генеральний директор Державного оператора тилу Арсен Жумаділов розповів, які підходи планується запровадити під час закупівель продуктів Міністерством оборони з 1 квітня наступного року:

  • Закупівля продуктів харчування здійснюватиметься за каталогом з 409 найменувань, але товари в ньому на етапі підготовки тендерної документації агрегуватимуться у більш ніж 25 категорій (наприклад, "м'ясні вироби"). Це відкриває широкі можливості для участі в закупівельних процедурах українських виробників.
  • Під час формування очікуваної вартості замовник орієнтуватиметься на дані щодо середньостатистичних цін з різних джерел, в т. ч. Держстату.
  • Закупівля та логістика відокремлені. Виробник, який переміг у тендері, постачатиме продукцію на розподільчі центри. Послуги доставки з цих центрів до кінцевих споживачів закуповуватимуться державою окремо.
  • Буде використовуватися динамічна система закупівель. Вона передбачатиме кваліфікацію учасників до початку торгів, можливість бажаючим пройти кваліфікацію протягом періоду дії кваліфікаційної рамки, приховати з метою безпеки певні дані щодо учасників.
  • Стандартизовані меню будуть розроблені професійними технологами (в т. ч. тими, які нині захищають країну у лавах ЗСУ). Меню враховуватиме як потреби військових у різних видах раціонів, так і специфіку задоволення потреб в якісному харчуванні в умовах бойових дій

"Велика частина напрацювань робочої групи співзвучні чи враховані в нових підходах, представлених Державним оператором тилу. Для Міністерства економіки також надзвичайно важливо, що запропоновані Агенцією підходи сприятимуть залученню до участі в торгах саме національних виробників, а не посередників. Наразі завдання, для яких була створена робоча група, виконано", – зазначила Бігун.

Мінекономіки вже наступного місяця планує подати на розгляд уряду проєкт рішення, яким буде запроваджено динамічну систему закупівель.

Як повідомляла Рубрика, Кабінет Міністрів вніс зміни до постанови про норми харчування військовослужбовців ЗСУ та інших військових формувань.

У 2024 році забезпеченням ЗСУ одягом, їжею, пально-мастильними матеріалами, бронежилетами, касками та тактичним спорядженням займатиметься новостворене підприємство Міноборони – Державний оператор тилу. Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, міністр оборони підписав наказ про призначення досвідченого менеджера Арсена Жумаділова гендиректором Державного оператора тилу.

Наразі підприємство готується до перших закупівель за напрямом харчування. З грудня 2023 року закупівлями продуктів для армії займатиметься агентство "Державний оператор тилу".

Окрім того, Міністерство Оборони має намір розробити 16 тижневих меню від професійних кухарів з урахуванням релігійних або етнічних потреб військових.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: