fbpx
Сьогодні
11:19 26 Лис 2023

Латвія пропонує стати посередником у перемовинах із розблокування кордону України та Польщі

English version here

Фото: Фейсбук / Vasyl Zvarych

Польща отримала пропозиції від латвійської влади щодо посередництва у перемовинах, які стосуються розблокування польсько-українського кордону.

Про це сказав під час телефонної розмови очільник Міністерства закордонних справ Латвії Кріш'яніс Каріньш польському міністру у справах Європейського Союзу Шимону Шинковському вель Сенку, цитує пресслужба МЗС Латвії.

Як зазначили, очільник латвійського зовнішньодипломатичного відомства закликав представника Польщі шукати вихід із ситуації, що склалася на кордоні з Україною через протест польських перевізників. Окрім того він висловив готовність допомогти.

Каріньш передав Шимону Шинковському вель Сенку інформацію про готовність Латвії долучатися до переговорів із розблокування кордону та надавати допомогу у пошуку розвʼязання ситуації.

"Міністр закордонних справ Латвії передав готовність Латвії брати участь і надавати допомогу в пошуку вирішення ситуації", наголосили у повідомленні.

Окрім того, міністри також обговорили майбутній саміт Європейської Ради, де будуть розглядати питання про початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу.

Міністр закордонних справ Латвії підтвердив тверду підтримку Латвією Києва. Він зазначив, що Україна належить до Європи, тому Латвія виступає за початок переговорів про вступ України до ЄС вже цього року.

Міністри також обговорили співпрацю між Латвією та Польщею у межах Євросоюзу та майбутній розвиток ЄС.

Що відомо про перекриття українсько-польського кордону

Як повідомляв Рубрика, польські перевізники розпочали безстроковий протест 6 листопада.

Верховна Рада 22 листопада звернулася до нових Сейму і Сенату Польщі з пропозицією щодо розблокування кордону для перевізників.

Своєю чергою українська сторона створила штаб допомоги водіям, заблокованим на кордоні. За кожним із трьох пунктів закріплено координатора, який перебуває на постійному зв'язку.

У Польщі біля пункту пропуску "Корчева – Краковець", де польські перевізники блокують кордон, помер уже другий український водій. Також Київ почав збір даних для евакуації українських водіїв, оскільки погодити її на переговорах із місцевою й центральною владою Польщі та ЄС не вдалось.

Окрім того, польські фермери, які долучилися до блокади перевізників на кордоні з Україною, попри те, що спочатку планували блокувати перетин кордону до суботи, хочуть продовжити свій протест 24 години на добу до 3 січня.

До того ж президент України Володимир Зеленський вважає, що ситуація, що виникла на кордоні Польщі та України, сталася "через деякі політичні кроки наших сусідів". І полякам треба дати трохи часу, "все потеплішає".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: