fbpx
Сьогодні
19:59 25 Лис 2023

Треба дати трішки часу сусідам, все потеплішає, – Зеленський про блокування кордону з Польщею

Фото: Фейсбук / Serhiy Derkach

Президент України Володимир Зеленський вважає, що ситуація, що виникла на кордоні Польщі та України, сталася "через деякі політичні кроки наших сусідів". І полякам треба дати трохи часу, "все потеплішає".

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на його коментар під час спілкування з журналістами на пресконференції за підсумками Міжнародного саміту Grain from Ukraine.

Таким чином він відповів на запитання про ситуацію на польсько-українському кордоні та про те, чи планує він комунікацію з Варшавою з цього приводу. У цей час у Києві почалася повітряна тривога, тож Зеленський відповідав на питання коротко.

«На кордоні є складнощі, я вважаю, перш за все, через деякі політичні кроки наших сусідів. Я вважаю, нам треба мати дуже виважену політику, мати план дій, за яким іти. У нас є цей план, працює прем'єр-міністр, віцепрем'єр Стефанішина, також на рівні Міністерства закордонних справ і Міністерства інфраструктури», – сказав він.

Зеленський нагадав, що раніше Києву вдалося знайти порозуміння з Румунією. У вересні Бухарест утримався від запровадження односторонніх заборон на ввезення української продукції.

«Ми з президентом Румунії Йоганнесом знайшли шлях у момент політичного глухого кута, як вийти з цієї проблеми. Зараз є новий виклик на цих кордонах через якісь нові питання. Я думаю, нам треба дати трішки часу нашим сусідам, все потеплішає», – додав він.

Днями Федерація роботодавців України попросила Зеленського провести зустріч із президентом Польщі Анджеєм Дудою, а також внести до уряду низку пропозицій щодо вирішення ситуації на кордоні.

Що відомо про перекриття українсько-польського кордону

Як повідомляв Рубрика, польські перевізники розпочали безстроковий протест 6 листопада.

Українські перевізники  на пункті пропуску "Краківець – Корчова" провели мітинг у відповідь на блокування польськими протестувальниками перетину кордону вантажівками з Польщі в Україну. Своєю чергою українська сторона створила штаб допомоги водіям, заблокованим на кордоні. За кожним із трьох пунктів закріплено координатора, який перебуває на постійному зв'язку.

Верховна Рада 22 листопада звернулася до нових Сейму і Сенату Польщі з пропозицією щодо розблокування кордону для перевізників.

Віцепрезидент Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України Володимир Балін заявив вже про смерть двох українських водіїв під час блокади кордону польськими страйкарями.

Київ почав збір даних для евакуації українських водіїв, оскільки погодити її на переговорах із місцевою й центральною владою Польщі та ЄС не вдалось.

Окрім того, польські фермери, які долучилися до блокади перевізників на кордоні з Україною, попри те, що спочатку планували блокувати перетин кордону до суботи, хочуть продовжити свій протест 24 години на добу до 3 січня.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: