fbpx
Сьогодні
Фото 17:42 28 Кві 2024

У столиці презентували проєкт, який показує красу українців із травмами обличчя: у чому рішення

Фото: dukhovne_lychko

Українка Maria Oz спільно із Superhumans Center розробила проєкт, який демонструє красу людей із травмами обличчя, яких вони зазнали через російську агресію.

Про це в Телеграмі повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики, пише Рубрика.

У чому проблема?

В Україні десятий рік триває війна. За цей час вона зачепила сотні тисяч людей, понівечила долі та людські тіла. Важкі поранення отримують не тільки військові, а й цивільні, тож довкола нас є все більше людей з інвалідністю

Проте через реакцію суспільства люди з травмою обличчя частіше за все замикаються від оточення.

Яке рішення?

Тому в Києві презентували проєкт, який показує красу українців із травмами обличчя.

Як це працює?

Зазначається, що ініціатива спрямована на залучення додаткових коштів для проведення операцій із реконструкції обличчя у Superhumans Center.

"Я не вірила до останнього, що мільйони людей в Інстаграмі передивлятимуться відео із квітами і писати слова підтримки. Але вийшло. Люди змогли побачити за травмами людей", — зауважила виконавчий директор Superhumans Center Ольга Руднєва.

Фото: dukhovne_lychko

Нагадаємо, у Міністерстві охорони здоров'я розповіли як потрібно спілкуватися з людьми, які мають ампутації кінцівок та травми обличчя, оскільки більшість з нас при зустрічі з ними відводить очі або взагалі намагається не контактувати.

"Відчуття звʼязку з іншими й соціальна підтримка дуже важливі в процесі зцілення від травм. Памʼятайте, що деякі речі, як от говоріння, вживання їжі, можливість чути чи бачити, можуть бути для них ускладненими. Пристосуйте свою взаємодію під можливості такої людини, попередньо запитавши про її потреби", – наголошують спеціалісти з МОЗ.

Травма не визначає людину. Це лише частина її досвіду. Кожен ідентифікує себе не лише завдяки зовнішності, а й через власну діяльність, таланти, успіхи, мрії, цінності та перемоги. Маємо навчитися бачити не лише понівечене обличчя, а й людину цілісно.

Варто додати, як повідомила пресслужба МОЗ України, у 2023 році кількість пацієнтів з ПТСР зросла майже в чотири рази порівняно з 2021 роком, а за перші два місяці 2024 року діагноз встановлено фактично такій же кількості пацієнтів, як за весь 2021 рік.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: