fbpx
Сьогодні
17:59 28 Кві 2024

Німеччина проти передачі активів рф для України через побоювання нових позовів за Другу світову війну, - ЗМІ

English version here

Фото: Shutterstock.com

Берлін виступив проти намірів Сполучених Штатів про вилучення заморожених російських активів на 300 млрд доларів для відновлення та військової підтримки України. У Німеччині побоюються, що конфіскація може створити прецедент та призвести до нових позовів проти їх країни за злочини часів Другої світової війни.

Про це пише Wall Street Journal, передає Рубрика.

Німеччина десятки років стикалася з вимогами щодо подальших репарацій за часи Другої світової війни, іноді це погіршувало відносини з сусідніми країнами. Після війни Берлін все ж таки виплатив державам компенсації, а також понад 90 млрд доларів тим, хто пережив Голокост, та їхнім родинам.

А втім, останнім часом знову з'явилися заклики до подальших репарацій. Зокрема:

  • з 2019 року Греція вимагала понад 300 млрд доларів,
  • а з 2022 року Польща хотіла отримати 1,3 трлн доларів компенсації.

Також італійські суди присудили виплати сім'ям постраждалих від окупації, а деякі суди взагалі намагалися арештувати державні активи Німеччини в Італії. За це Німеччина подала на Італію до Міжнародного суду ООН.

"Берлін стверджує, що міжнародне право забороняє особам подавати позови проти держав в іноземних судах, і що державні активи захищені від арешту. Порушення цього принципу у випадку росії підірве давню правову позицію Німеччини", — пише WSJ з посиланням на неназваних представників Берліна.

Крім того, Німеччина стверджує, що російські активи слід залишити недоторканими, щоб використовувати їх як важіль у будь-яких переговорах щодо припинення війни та спонукання росії поступитися окупованою територією. Водночас Берлін підтримав використання надприбутків від активів для фінансування української зброї.

Як пише WSJ, юрист Барт Шевчик, який раніше консультував Єврокомісію та працював у Міжнародному суді, сказав, що занепокоєння Німеччини щодо створення прецеденту для справ про репарації є необґрунтованим.

А втім, за словами німецьких чиновників, канцлер Олаф Шольц "не бажає ризикувати". Один із неназваних посадовців сказав, що цей крок може дозволити висувати претензії щодо рабства та колоніалізму для інших європейських столиць.

Париж, Рим і Європейський центральний банк також стурбовані, що заволодіння резервами вдарить по міжнародній довірі до євро та одновалютних активів, зазначає видання.

Водночас країни "Великої семи" розділилися щодо того, чи варто конфіскувати російські активи. Наприклад, Японія, яка стикається з власними вимогами про відшкодування з боку Південної Кореї та інших сусідів, виступає проти цього кроку. Хоча у Японії запевнили, що продовжать обговорювати це питання зі своїми партнерами з G7.

Заморожені активи рф

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: