fbpx
Сьогодні
22:22 25 Лис 2023

Близько 20 водіїв, які застрягли на кордоні з Польщею, хочуть евакуюватися в Україну, – Деркач

Фото: Укрінформ

В Україну хочуть евакуюватися близько 20-ти водіїв фур, які застрягли у черзі з польського боку кордону через протест польських перевізників.

Про це в суботу на пресконференції для ЗМІ у польському Дорогуську неподалік кордону з Україною заявив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач, повідомляє Рубрика з посиланням на Укрінформ.

"На сьогодні є близько 20 водіїв, які зголосились й написали про те, що мають бажання поїхати в Україну на певний період часу", – повідомив Деркач, зазначаючи, що про таку можливість водіїв було поінформовано напередодні.

Він підкреслив, що блокада кордону завдає збитків як Україні, так і Польщі, й іншим країнам ЄС. Заступник міністра повідомив, що Україна отримує через територію Польщі 30% всього, що потрібно для енергетичного сектора країни.

Деркач підкреслив, що коли цистерни з паливом тривалий час не можуть перетнути кордон і стоять в чергах, то це становить значну проблему для енергетичної системи України.

"Якщо протестуючим йшлося про доведення до енергетичної кризи в Україні, то їм це починає вдаватися",- зазначив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Він підкреслив, що крім цистерн з паливом, на кордоні також застрягли фури гуманітарною допомогою, які протестуючі обіцяли не затримувати і пропускати поза чергою. За його словами, усі випадки перешкоджання у перетині цистерн з паливом і гуманітарною допомогою задокументовано. За словами Деркача, українська сторона здивована, чому польська місцева влада продовжує дозволи протестуючим на блокаду кордону. Він наголосив, що дії протестувальників і місцевої влади не створюють належних передумов для розв'язання проблеми.

Генеральний консул України в Любліні Олег Куць зазначив, що зараз українська сторона зібрала інформацію про те, хто з українських водіїв хоче евакуюватися з кордону. За його словами, основною метою візиту української делегації на кордон була моральна підтримка українських водіїв, передача їм найбільш необхідного, зокрема води та харчів, а також запевнення, що українська держава намагається зробити все можливе, щоб якомога швидше розв'язати проблему.

Куць також повідомив, що українська делегація зустрілася і з польськими протестувальниками. Вона вкотре закликала їх не перешкоджати у проїзді критично важливих для України вантажів, зокрема палива, гуманітарної допомоги.

Що відомо про перекриття українсько-польського кордону

Як повідомляв Рубрика, польські перевізники розпочали безстроковий протест 6 листопада.

Українські перевізники  на пункті пропуску "Краківець – Корчова" провели мітинг у відповідь на блокування польськими протестувальниками перетину кордону вантажівками з Польщі в Україну. Своєю чергою українська сторона створила штаб допомоги водіям, заблокованим на кордоні. За кожним із трьох пунктів закріплено координатора, який перебуває на постійному зв'язку.

Верховна Рада 22 листопада звернулася до нових Сейму і Сенату Польщі з пропозицією щодо розблокування кордону для перевізників.

Віцепрезидент Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України Володимир Балін заявив вже про смерть двох українських водіїв під час блокади кордону польськими страйкарями.

Київ почав збір даних для евакуації українських водіїв, оскільки погодити її на переговорах із місцевою й центральною владою Польщі та ЄС не вдалось.

Окрім того, польські фермери, які долучилися до блокади перевізників на кордоні з Україною, попри те, що спочатку планували блокувати перетин кордону до суботи, хочуть продовжити свій протест 24 години на добу до 3 січня.

Президент України Володимир Зеленський вважає, що ситуація, що виникла на кордоні Польщі та України, сталася "через деякі політичні кроки наших сусідів". І полякам треба дати трохи часу, "все потеплішає".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: